Dnes je   -   - 198 online - neprihlásený - odborná sekcia.
Macho a Chlapovič - Aukcie, Eshop, Investičné zlato

Blog používateľa Peťo

Ako nato ? o ukladani a skladovani minci

Jednoduchá otázka, ale odpoveď niekedy vie potrápiť. Túto otázku si položím vždy v čase keď do zbierky pribudne ďalšia minca a svojím prebalom sa vymyká štandardom. V časoch keď som si kompletoval korunovú menu ČSR.....SR (1918...2008) to pri obehových minciach až také zlé nebolo. Album, plató, ktoré mi umožňovali mince od najnižšieho nominálu až po najväčší radiť pekne za sebou, etapy nášho štátu – človeka potešilo, mal som v tom logický prehľad. Pamätné mince tohto obdobia (len Ag) už vniesli do takejto formy, mierny zmätok – trojuholník, kosoštvorec, veľkosť. Album už nato všetko nestačil, ale uloženie na plató a do ochranného boxu to vyriešil. Obehové sady od roku 1980 s nejednotným rozmerom išli rovno do krabice. (Do RU ako aj do Au mincí som nešiel.....)
Keď prišlo € :
Obehové mince od 1999 jednotlivých štátov sa pekne dajú u mňa ukladať do albumu (nezbieram komplet ročníky, len stará mapa / nová mapa, prípadne úplná zmena). Od roku 2004 sa do zbierky začali „vtláčať“ 2 € pamätné mince. A tu to opäť začalo – VAT, SM. Obal ako hrom – šup do krabice. Ostatné išli pekne do bubliniek – na plató a do boxu. Následne VAT, SM mení veľkosť prebalov (tak zase do krabice). A následné od 2014 BEL, AND samozrejme iný rozmer prebalu, v roku 2019 FR nás znovu očarilo a od 2021 aj MAL. (Pripomínam, že MONAKO 2007 nemám, ani ostané ich proofky – takže krabičky z 2 € mincí neukladám). Tak výsledok takejto zbierky k dnešnému dňu cca 630 ks – niečo album, niečo krabica (vždy väčšia a väčšia). A riešenie ? Možno zakladač (album) len na formát VAT, SM,.......asi niečo také už existuje, ale info o tom ja nemám. Druhá cesta „barbar“ všetko z obalov dať von, dať do bublín a na plató. Vyriešené roky, štáty ! (Na toto však odvahu nemám).
No aby som uzavrel € mince pamätné/zberateľské Ag, len SR tak zatiaľ sú u mňa proofky v plastových originálnych krabičkách.
5 € v bublinkách a v originálnom zakladači pre 10 ks.

(VAT-Vatikán, SM-San Maríno, BEL-Belgicko, AND-Andora, FR-Francúzsko, MAL-Malta)

5 € Bocian čierny

Emisia 20.9.2023

5 € Medveď hnedý

Emisia : 26.6.2023

Hrady a zámky 2021 ...SR

Vie niekto toto vysvetliť ?
- Emisný plán mincovne Kremnica, začiatkom roku udával, že súbor mincí "Hrady a zámky rok 2021" bude dostupný na jar (ten termín si už nepamätám)
- Následne bola predložená informácia že sa "presúva" na október
- No a teraz je už tam informácia, že mince boli vydané "jún" 2021 v počte 3000 ks.
Prosím vás niekto zaregistroval predaj tohto súboru mincí ? Mal by som záujem čo len o jeden kus.