Dnes je   -   - 90 online - neprihlásený - odborná sekcia.
Macho a Chlapovič - Aukcie, Eshop, Investičné zlato

Milan Komenda - Ako rozoznávať falzá mincí

Vážení kolegovia, používatelia Burzy mincí.

S veľkým potešením vám predstavujeme nový blog, ktorý bude obsahovať odborné príspevky týkajúce sa falzifikátov vybraných mincí. Jednotlivé rozbory pochádzajú od pána Milana Komendu z Českej republiky. Týmto by som mu chcel poďakovať za ochotu spolupracovať s Burzou mincí, ako aj za súhlas so zverejňovaním jeho textov.
Veríme, že informácie tu uvedené budú pre nás všetkých užitočné a pomôžu nám lepšie sa orientovať v danej problematike.

Tento nový tématicky zameraný blog, ktorý vzniká na základe používateľského dopytu, bude fungovať pod patronátom moderátorov a tí sa budú snažiť pre myšlienku získavať ďaľších relevantných prispievateľov, ktorí budú mať k téme čo povedať. Radi by sme vyzvali všetkých používateľov a sympatizantov Burzy mincí, aby sa tiež podelili o svoje poznatky a skúsenosti v danej oblasti. Každý vecný a dostatočne spracovaný námet, rozbor, analýza, či porovnanie sú vítané.

Prvotný podnet na vznik tohto blogu prišiel od Namira, ktorý upozornil na aktivity p. Komendu na aukčnom portáli. Neodškriepiteľný podiel na vzniku blogu má aj moderátor Marlen MG, ktorý sa bez váhania podujal vykomunikovať s p. Komendom všetky podrobnosti. Obom patrí vďaka.

Dovoľujeme si požiadať všetkých prispievateľov do tohto blogu, aby sa vyhli komentárom "od veci". Na to slúži fórum Blbosti.
Admin a moderátori si vyhradzujú právo bez predchádzajúceho upozornenia, či dodatočného vysvetľovania zmazať akýkoľvek príspevok mimo témy, podľa vlastného uváženia.

A teraz pár úvodných slov priamo od p. Komendu:

***********************************************
Zdravím všechny numismatiky i ostatní,

chtěl bych touto cestou poděkovat za dobrý nápad autoru(-ům) této stránky a zároveň se omluvit, že nemohu sám tento velice prospěšný blog vytvořit.
Věřím, že tyto stránky mnoha začínajícím, možná i pokročilejším sběratelům a ostatním pomohou, ať už při sběratelské činnosti, nebo jen na rozšíření obzoru.

Numismatika je velice krásný obor. Rozhodneme-li se pro ni, musíme se také rozhodnout, co vlastně budeme sbírat. Zaměřit se na určitou část, snažit se vytvořit ucelenou sbírku. Není vhodné sbírat "vše co se nám líbí" a mít z každého něco. To je chyba začínajících sběratelů, kteří časem na tuto chybu příjdou a pak se stejně rozhodnou pro jedno období a ostatních mincí se zbavují.
Stejný problém je i s kvalitou mincí. Veliká chyba začínajících sběratelů je, že nemají "cit" pro určení stavu mince, nakupují do své sbírky i mince horší kvality. Opět časem, jak se sběratel ve svých znalostech zdokonalí a nabere zkušenosti, chce mít ve své sbírce mince krásné a těch horších se zbavuje. Je to způsobeno tím, že nezkušený numismatik nemá mince tzv. "NAKOUKANÉ" - je VELMI důležité vědět, jak má sbírková mince "vypadat". I když minci nemáme v ruce, dá se toto zvládnout i z fotografií - internet je fot plný. Bezedná studna informací.

Kupříkladu třeba František Josef I. a jeho zlatník - na těchto mincích zjistíme, že oběhem nejvíce trpí určité části mince:
- avers - vlasy, vousy (plošky způsobené oběhem), stuha na krku (pozorujeme na "bambulce" - oběhem se ztrácí);
- revers - jablko, znak a konce perutí jsou jako první postiženy oběhem a můžeme v těchto částech pozorovat "úbytek materiálu".
Dále je třeba dbát na kvalitu hrany - musí být bez poškození, úhozů.
Taková specifická "oběhová" místa mají všechny mince, takže když víme, jak má sbírková mince vypadat, nemůže se stát, že nás přesvědčí popis nabízených mincí, kde prodejce z důvodu dobrého prodeje nabízí mince horší kvality a spoléhá na neznalost kupujících - v popisu uvádí, že se jedná o sbírkovou, luxusní, nádhernou, perfektní, vzácnou (píší to i u obyčejných ročníků) minci. A mohu říct, že se takové mince prodávají za ceny jako v té nejvyšší kvalitě, takže je "něco" u kupujících špatně nastaveno.

S tím úzce souvisí termín - RAŽEBNÍ LESK (RL)
Je potřeba vědět, co to RL znamená. Je to vlastně krásná mince, která po opuštění mincovny neobíhala, nebo jen velmi krátce a zachoval se její nádherný vzhled - lesk hladkého kovu, který není narušen, není mechanicky obroušen. Když máte minci v ruce a nakláníte ji do stran, točí se na ní takový paprsek způsobený odrazem světla. To je mince v ražebním lesku. I z fot ji poznáte.
Někteří prodejci si ale RL vysvětlují po svém - oběhovou minci vyleští a nabízejí jako nejvyšší kvalitu.
Je to ale úplně jiný "lesk", takový mdlý, matný, umělý. A divili by jste se, kolik se toho "umělého" RL prodalo a za jaké ceny!!!
Jen když se nad tím zamyslíme - může být oběhová mince, která nese větší znaky oběhu, RL? Nemůže, protože v oběhu dávno vše to krásné z RL ztratila a její "nový" lesk je uměle vytvořen ziskuchtivým prodejcem.

Další kvalitativní kritéria mincí jsou mechanická poškození:
- závěs, očko - bývá většinou v horní části mince a je viditelný, ale někdy je odstraněn a prodávající toto v popisu neuvádí. Většinou je i to odstranění závěsu na fotech viditelné, na místě je buď přebytečný materiál, nebo je tam ploška po broušení. V případě pochybností žádejte foto podezřelého místa i hrany. Byl-li na minci závěs, hrana nám to prozradí.
Všeobecně platí: byla-li mince nošena na jakémkoli závěsu, má určité charakteristické opotřebení, které je NAPROSTO odlišné od oběhové mince. Nošené mince mají oproti obíhajícím silnější opotřebení, jakoby "rozpité" detaily, celkově vypadají, jako by jste je vytáhli kačeně z žaludku.
- spona - je dobře viditelná - i po odstranění zůstanou dobře viditelné znaky;
- dírka - také viditelná, někdy bývá i opravena, zalita, ale pořád je toto místo viditelné.
Všechna tyto poškození snižují hodnotu mince, v kvalitní sbírce by proto neměla být.

Čištění mincí - jakýkoli zásah je na vlastním uvážení, nejlepší se poradit se zkušeným kolegou. Neodborný zásah může mít za následek znehodnocení mince. Při prodeji mince zásadně nečistit, případné čištění nechte na novém majiteli.

A teď konečně k tomu nejzásadnějšímu, proč tu tento blog vlastně je, a to jsou FALZA mincí.

Za těch pár let, co se tomuto problému věnuji, jsem jen na jednom aukčním portálu viděl těchto podvodných prodejů opravdu neskutečné množství. Kvůli zisku se někteří jedinci neštítí takto okrádat nezkušené sběratele a ostatní laiky, kteří se rozhodnou jen tak pro radost zakoupit nějakou tu minci.
Mnoho nezkušených spoléhá - místo na své znalosti - na prodejcův popis, a to je ta největší chyba.
Prodejci jsou velmi vynalézaví. Aby prodej kopií vypadal věrohodně, napíší - nález na půdě, pozůstalost po ..., sbírka po dlouhodobém sběrateli, atd., ale pak jsou i alibistické popisy - prodávám známému, prodávám "nějaké" mince, mincím nerozumím - proto nemohu odpovídat na dotazy. Někdy prodejce napíše popis, že vypadá jako napsán od ženy, to také působí věrohodně. U podobných popisů bývají i fota, kde je na hromádce mincí narafičená kopie, aby to zmátlo a ukolébalo kupující - vynalézavost těchto prodejců je velká.
Zastávám názor, že vše záleží na vzdělanosti sběratelů. To, že se falza prodávají, pramení právě z neznalosti a chabých zkušenostech v oboru. Naštěstí se s tím dá něco dělat, jako například tento velmi užitečný blog, který - doufám - otevře oči nejednomu sběrateli.
Nejdůležitější je si uvědomit, že ať již chceme, nebo ne, falza tu prostě jsou a budou. Záleží jen a jen na nás, jestli si jejich existenci připustíme a při každém nákupu si minci prověříme dle orig. mince, kterých je na internetu mnoho. Připomínám, že na porovnání je nutno najít minci se stejným ročníkem i mincovnou. Jiné roky a mincovny mají různé odchylky.
Po nějaké době takového srovnávání a pozorování zjistíte, že na tom nic není a falza poznáte naprosto spolehlivě.
Připomínám, že se tu bavíme o čínských falzech, které jsou celkem snadno identifikovatelné.

Hlavní znaky těchto falz:
- barva - bývá vyšisovaná, jako od sava, nebo přehnaně patinová;
- materiál - magnetický obecný kov, i nemagnetické slitiny, 0% vzácných kovů;
- hmotnost - většinou jiná - je to dáno hustotou kovu, je však třeba brát zřetel na průměr i tloušťku mince, ale např. u ČSR 20h 1947 je shodný průměr i hmotnost;
- zpracování - s tím si výrobci moc hlavu nedělají - je nekvalitní, neostré ražby, odchylky od originálu. Hrana bývá při posuzování hodně důležitá - vyrobit pěkný, ostrý a hluboký opis není vůbec jednoduché, proto jsou hrany čínských mincí takové, jaké jsou - opravdu hodně nekvalitní. Dále u těchto hran bývají sražené kraje, takže vznikne "kulatá hrana". Další znaky nekvalitního zpracování jsou: výrobní vady - tečky, dírky nebo výstupky, které jsou charakteristické pro daný typ falza.

I přes jednoduché určení dle hrany bylo hodně falz prodáno i s nafocenou čínskou hranou. O čem to vypovídá, je zřejmé. Chybí osvěta a v neposlední řadě zájem některých sběratelů se v oboru numismatiky zdokonalit. Čínské kopie jsou opravdu hodně "lehká" falza.
Nemáme-li potřebné znalosti, tak při nákupu mince, kde je možnost falza (u obyčejných mincí toto nehrozí), musíme být opatrní a pořád mít na mysli existenci kopií. Takže místo na prodejcův popis budeme spoléhat spíše na své oči a minci si porovnáme s originálem. Vůbec se toho nebojte, uvidíte, jak se časem zdokonalíte a uvidíte věci - detaily, které jste před tím neviděli. Ale nic není zadarmo, je to ve vašich rukách.

Falza tu byly, jsou a budou, tak uděláme všichni něco pro to, aby se jejich prodej když ne úplně zastavil, tak alespoň snížil.
Věřím, že k tomu pomůže i skvělý nápad autora(-ů) - založení tohoto blogu.

Tímto bych chtěl těm, kteří se na vytvoření stránek budou účastnit, poděkovat za mě a určitě za mnoho dalších sběratelů.

Všem bych chtěl popřát hodně sběratelských i jiných úspěchů, stálé zdraví a krásné dny.
Milan Komenda (lukegoss)
***********************************************

zlatník - kopie
zlatník - pravá mince

Komentáre

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

Palec hore! Super počin.

admin Burzy mincí

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

Zatiaľ len úvodné slovo. Jednotlivé články budú pribúdať postupne, ako budú spracované.

"Ak sa neviete zmieriť s tým, že danému fenoménu nerozumiete a na jeho skutočné porozumenie nemáte mentálnu kapacitu, prikloníte sa prakticky k akémukoľvek vysvetleniu, len aby ste uľavili svojmu kognitívnemu diskomfortu."
Ján Markoš

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

Tak zatiaľ doporučujem do pozornosti analýzy a komentáre pobočky ČNS Liberec - Jablonec.
http://www.cns-liberec-jablonec.wz.cz/clanky-falza.html

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

Vynikajúci nápad, ktorý ocení začínajúci i skúsený numizmatik, pretože ľudská vynaliezavosť je nepozná hraníc.
Informácie v tejto oblasti pomôžu každému. Dopredu ďakujem všetkým prispievateľom!

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

Fantastické....Skvelý blog...také voľačo tu chýbalo.

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

Palec

xx

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

super, oceňujem.

j.v.

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

Palec

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

Ďalší dobrý blog, už sa teším na ďalšie články! Ďakujem používateľom Namir a MarlenMG, že som si mohol prečítať niečo nové!!!

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

Je úžasné, že takýto blog uzrel svetlo sveta Hurá Už teraz putuje do mojich obľúbených záložiek Smile Vdaka.

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

Pekný blog, len tak ďalej Smile

Moje vlastné motto: ,,Zbieranie je liek na dlhovekosť" Smile

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

priložený obrázok je "fejk" a do pozornosti dávam foto z tohto blogu
http://www.burza-minci.com/node/110070

/nepropagujem hotový výrobok len kvalitné foto s ostrými detailami/

... úžasný blog - už dávnejšie sledujem tento počin na aukčnom portály a obdivujem nezištnosť pisateľa ako aj nápad Namira a úsilie Marlena MG a aj ostatných čo prispeli k publikovaniu tu na BM

OK

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

chcel by som sa spytat odbornika od akeho obdobia mozno ocakavat ze vznikali falza

je mozne ze uz za cias platnosti tzn cca 1881 boli falza ? alebo je to vydobytok dnesnej doby.

mam totiz mince z pozostalosti a nejak sa mi nezdaju ked ich porovnavam s fotkami originalov najdenych na webe.

dakujem

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

adinoku napísal(a):

chcel by som sa spytat odbornika od akeho obdobia mozno ocakavat ze vznikali falza

je mozne ze uz za cias platnosti tzn cca 1881 boli falza ? alebo je to vydobytok dnesnej doby.

mam totiz mince z pozostalosti a nejak sa mi nezdaju ked ich porovnavam s fotkami originalov najdenych na webe.

dakujem

falzá sú také staré ako mince Smile, veď napríklad aj prvé keltské mince sú "napodobeniny " rímskych..

j.v.

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

adinoku napísal(a):

chcel by som sa spytat odbornika od akeho obdobia mozno ocakavat ze vznikali falza

je mozne ze uz za cias platnosti tzn cca 1881 boli falza ? alebo je to vydobytok dnesnej doby.

mam totiz mince z pozostalosti a nejak sa mi nezdaju ked ich porovnavam s fotkami originalov najdenych na webe.

dakujem

falzá sú skôr výhradou vzácnejších originálov kľudne aj od doby Mezopotámie Laughing out loud

treba byť vždy opatrný a nekupovať podozrivo lacné a hlavne porovnávať s fotkami

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

j.v. napísal(a):
adinoku napísal(a):

chcel by som sa spytat odbornika od akeho obdobia mozno ocakavat ze vznikali falza

je mozne ze uz za cias platnosti tzn cca 1881 boli falza ? alebo je to vydobytok dnesnej doby.

mam totiz mince z pozostalosti a nejak sa mi nezdaju ked ich porovnavam s fotkami originalov najdenych na webe.

dakujem

falzá sú také staré ako mince Smile, veď napríklad aj prvé keltské mince sú "napodobeniny " rímskych..

j.v. je rýchly ako myšlienka, nestihol som napísať, ale plne súhlasím, výroba fálz tzv. peňazokazectvo je staré tak ako mince samé.
http://www.derivat.sk/files/casopis%202011/2011_Jan_3_Lennerova.doc
http://www.nbs.sk/_img/Documents/_PUBLIK_NBS_FSR/Biatec/Rok2012/5-2012/0...

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

A dokonca niektoré falzá z dávnych dôb sú cenené viac ako originály .

Asi tak.

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

Predpokladám, že tento blok dá nadšencom numizmatiky nové a hodnotné podnety a poznatky.
Nakoľko moja zbierka začína len rokom 1918, tak neraz som sa prehrabával v tomto : http://www.czmince.cz/falza-vsude-aneb-pod-svicnem-je-tma-1-koruna-1947/

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

Super, tak sa to podarilo. Samozrejme aj ja sa teším na prínosné informácie.
Veľká vďaka p. Komendovi za ochotu sa s nami o tieto informácie podeliť, Namirmovi za nápad a samozrejme vďaka aj
Marlenovi a Milanovi za super odvedenú prácu.
Aj ja si tento blog dávam do svojho zoznamu TOP.

Smutné je, že hlupáci sú tak sebaistí a ľudia múdrí tak plní pochybností.
Russel

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

KOPIE Mince neni zlatá Rusko 5 rublů 1898
http://zlatnictvi.net/?425,kopie-mince-neni-zlata-rusko-5-rublu-1898

Nemusíš nič, môžeš všetko:-)

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

zdravím všetkých priaznivcov kruhových či inotvarých predmetov, ktorým obvykle hovoríme
mince a môžme s nimi takmer ľubovoľne - v rámci noriem, narábať - kupovať za ne čo potrebujeme k životu, obchodovať s nimi ale hlavne zbierať ich.

nakoľko som vlastníkom jedného ( jediného - rarita - unikát ??? )netypického falza, ktoré vlastním už niekoľko x-rokov, potešila ma už v prvopočiatkoch myšlienka vytvoriť tento samostatný blog.
vlastne myšlienku to tu uverejniť, som mal už v počiatku svojej registrácie tu na bm.
z rôznych dôvodov som tak neurobil a tak dnes využijem existenciu tohto blogu
a naprávam ten "nedostatok" v mojom rozhodnutí.

tak si tu nižšie dovoľujem ukázať originálne foto. Jedná sa o variantu 20 korunáka Slovenskej republiky s rokom razby 1941, známeho ako dvojitý krížik na rotunde.
falzum je to v podstate nie príliš dokonalé. preto som aj dotyčného predajcu svojími argumentami presvedčil, že to nie je minca, ktorú predáva ako vzácnu variantu.
a tak sa mi ju podarilo "stiahnúť" vtedy z obehu za pomerne nízky cenový výdaj.
jednoznačne vidieť, že sa jednalo o pokus akýmsi "rozseknutím" jednoramenného krížika z bežnej mince vyrobiť dvojitý krížik. na detaile vidíme, že minca postráda aj ostatné znaky, charakteristické pre tieto variantné mince.

vpravo-falzum dvojitý kríž na rotunde 20Ks 1941
vpravo-falzum dvojitý kríž na rotunde 20Ks 1941

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

Vytrhávam fragment z textu ktorý napísal MILANBA:

Každý vecný a dostatočne spracovaný námet, rozbor, analýza, či porovnanie sú vítané.

Skúsme sa tohto pragmaticky držať a nechajme bokom chválospevy a táraniny a skúsme sa začať seriózne venovať danej téme .

Asi tak.

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

Hotovo. Vsetky texty p. Komendu boli spracovane a zaradene do blogu. Enjoy.
Ak niekto najde nejaku chybu, poprosim ho o spravu do Odkazovaca. Vopred dakujem.

"Ak sa neviete zmieriť s tým, že danému fenoménu nerozumiete a na jeho skutočné porozumenie nemáte mentálnu kapacitu, prikloníte sa prakticky k akémukoľvek vysvetleniu, len aby ste uľavili svojmu kognitívnemu diskomfortu."
Ján Markoš

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

Musím ešte, v rámci roztopaše, poďakovať Milanovi za dobudovanie blogu podľa našich predstáv a skompletizovanie komentárov a analýz pána Komendu, ktorého som o tomto už informoval, čo viem že nebolo vôbec technicky jednoduché. Takže blog už má "štábnu kultúru" podľa pôvodných predstáv a tzeraz bude vítaný každý materiál v zmysle ako napísal Milan v úvode a sparky pripomenul kúsok vyššie. Milan, srdečná vďaka.

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

Tiez dik, vsetkym zucastnenym.
Mne osobne dal tento blog uz teraz velmi vela. Nikdy predtym som nemal moznost zabrdnut do tejto problematiky.

"Ak sa neviete zmieriť s tým, že danému fenoménu nerozumiete a na jeho skutočné porozumenie nemáte mentálnu kapacitu, prikloníte sa prakticky k akémukoľvek vysvetleniu, len aby ste uľavili svojmu kognitívnemu diskomfortu."
Ján Markoš

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

Milí priatelia, kolegovia, mám poverenie od pána Komendu Vás všetkých srdečne pozdraviť a tlmočiť jeho uznanie za úroveň blogu. Pri tejto príležitosti nám zaslal jeho ďaľšie dve pojednania a to o Ruble Pavla I. a Toliari Leopolda I. ktoré sú už umiestnené na blogu. Ďakujeme.

Falzum 20 Krajczar 1869 KB

Zdravim prikladam falzum, ktore vlastnim:
20 Krajczar 1869 KB Magyar Kiralyi Valto Penz
Falzum- Priemer: 2cm Vaha: 2,33g Material: Mosadz
Original- Priemer: 2,1cm Vaha: 2,66g Material: Striebro Naklad: 9,48mil.
Kupil som ho zamerne, myslite ze ide o dobove falzum?
Ak mate niekto original v peknej kvalite - moze sa vytvorit porovnavacka... (dodam fotky)
Blog samozrejme chvalim OK ! Rad-nerad tu uvidim aj ine falza okrem tych z aliex...

Dont worry be happy

Fake maple leaf

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

hehe, to nie ze "missing vein", ale aj tie co tam su, su uplne ine, akoby ich dieta rylo

Re: Ako rozoznávať falzá mincí

na návrh MilanBA z Ocenenia: 3 halier - 1962 Československá socialistická republika
uverejneného v inzeráte člena bm
"11. júl 2015 - 21:04 poslal numfilsisi Ocenenie od 1946 Hliník ČSR ČSSR ČSFR"

pridávam resumé z posúdenia tam predloženej mince.

amalka5883 napísal(a):

Re: 3 halier - 1962 Československá socialistická republika
12. júl 2015 - 12:07 poslal amalka5883

vyžiadal som si foto na detailnejšie preskúmanie predmetného 3 haliernika 1962.
nakoľko na foto tu zverejnených nie je dostatočne vidieť, to čo by sme eventuálne vidieť
pri posudzovaní takejto mince pred kúpou mali. vypichol som po 4 zásadné znaky, ktorých
sa je nutno vyvarovať a ktoré sa na falzách už obiehajúcich v sfére predaja vyskytujú
a preto niet dôvodov ich utajovať.

lícna strana:
1) na hviezde tróniacej levovi v štátnom znaku býva 1 alebo až troj-zhluk malých náliatkov
2) jazyk leva je na originále zhora oblúkovite zahnutý ale vo vodorovnej polohe smeruje až do vnútra tlamy
3) mäkčeň na Č je jednoznačne odlíšiteľný od samotného písmena C a nesmie byť
s písmenom akoby "zliaty"
4) v letopočte číslica 6 musí mať bruško v hornom oblúčiku zahnuté, nenapojené rovno,
ako to tu vidíme. musí byť akoby sme napísali menšiu nulu a napojili na ňu horný záves

rubová strana:
1) najvýraznejším markantom odhaľujúcim falzum je pomerne veľký ´náliatok´ na spodnom
oblúčiku nominálnej 3-jky vľavo od jej vertikálnej osi, čo myslím, že ako identifikátor použil Radim
2) druhým nedostakom je nedokonalá hviezda - cípy v horizontálnej rovine musia byť
ukončené do hrotu
3) stuha vľavo musí byť zatočená okolo - vetvičky z nej vytŕčajú
4) na druhom lístku vľavo je takisto náliatok, ktorý tam byť nesmie

samozrejme sa na minci nachádzajú ešte ďaľšie znaky, pomocou ktorých vieme falzum identifikovať.
vo všeobecnosti treba mať na pamäti, že v plochách a ani na profiloch originálnych
hliníkových čs. mincí nesmú byť žiadne náliatky, snáď s výnimkou ´zalisovaných´
otrepov. tie však nie sú identické.

Hliníkový trojhaliernik - ČSSR 3 h 1962