Dnes je   -   - 358 online - neprihlásený - odborná sekcia.
Macho a Chlapovič - Aukcie, Eshop, Investičné zlato

Pokusy o...alebo výroba rarít

1 príspevok / 0 nových
amalka5883
Obrázok používateľa amalka5883
Neprihlásený
Seriózny obchodný partnerSuper obchodný partnerSkúsený zberateľÚčastník gulášky
Existuje od: 30.11.2014
Príspevkov: 2074
Pokusy o...alebo výroba rarít

Neodmysliteľne s našími životmi sú späté rôzne "drobnosti", ktoré sú však o čosi vyššie, než bežný horizont
naších pohľadov. Aby sme ich uvideli, musíme natočiť hlavu a zrak do rôznych polôh, aby sa nám tieto, takpovediac skryté, len odbornému obecenstvu poväčšinou známe, ukázali. Myslím na rôzne portréty, sošky, kríže, či uhorskú korunu na vrchole veže Dómu a iné elementy sochárstva či iných umelecko-remeselných odvetví, obyčajne nainštalované tam - tam hore nad našimi hlavami.
A niekedy sú takpovediac raritné.
Napríklad takou dlho bola komunistická päťcípa hviezda veľkosti okna v Bratislave, na budove, v ktorej bolo sídlo redakcie denníka Smena, na rohu Šafárikového námestia a Dostojevského radu, oproti Umelke (Umelecká beseda slovenská). Dlho po nežnej. Keď ju konečne dali dolu, zas ešte zopár rôčkov tam po nej bol na fasáde budovy vyblednutý otlačok.

A tak aj nielen ako v živote, ale aj vo svete mincí sme si zvykli na takéto rôzne detaily napr. typu dvojitý krížik na kaplnke, iný - rozdielný typ tej istej signatúry, rozdielná číslica 3, 4, 5 či 7 apod. Príkladov je naozaj neúrekom.
My na Slovenku sa však dokonca môžeme pochváliť - dnes už trojitou raritou Bratislavského hradu (nerátam ohyzdnú budovu parlamentu, či toľko v súčasnosti pretriasané garáže...)
Tou prvou, bežnou, splynutou s žitím občanov je vo vetre plajúca štandarda prezidenta štátu, ktorá sa stala
vzorom a druhou raritkou, v podobe vlajočky nad strednou vežou vyobrazeného hradu na desať euro-centovej minci, kvázi imitujúcu onú štandardu (?).
A dnes - dnes vám priatelia prinášam tretiu raritku (?) spojenú ako ináč - s hradom a jak ináč než pre numizmatikov záhadnú novinku. Mám ju už síce nejaký ten mesiac, a objavil som ju len vďaka získanej deformite
z čias, keď som začal zbierať obehové euro-mince.
Čiže okamžite prezerať všetky mince, ktoré mi kdekoľvek vydajú.
A tak som popri tom aj zistil, že mesiac, planéta - satelit našej Zeme, vždy vychádza a zapadá - kde inde ako
nad strednou vežičkou tam zobrazeného Bratislavského Hradu.

Tak sa pokochajme:

"Mesiačik veľký, zlatistý..." (MR_M)