Dnes je   -   - 109 online - neprihlásený - odborná sekcia.

Čo nás čaká nasledujúcich 7 dní:

Macho a Chlapovič - Aukcie, Eshop, Investičné zlato

Ako som sa dostal k Numizmatike

Blog je zameraný na rozhovory s užívateľmi Burzy mincí na tému: ako začali s Numizmatikou.
Určite to bude zaujímavé a dnes večer uverejním prvý rozhovor s užívateľom tomi.

Komentáre

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

Super, tešíme sa Smile

admin Burzy mincí

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

Rozhovor s užívateľom tomi

Ako ste sa dostali k Numizmatike?

Môj otec pracoval ako opravár chladiarenských zariadení na prevádzkach a často nosil domov hrbu mincí spod pultov, nejake mal po otcovi v starom albume.
Pri upratovaní dielničky som tie albumy našiel, zapáčili sa mi Československé obehové mince. Tak som prezrel internet, kúpil prvý katalog - Novotného - a začal ukladat.
Niečo som nakupil v kamennom obchode v Košiciach, niečo z internetu a samozrejme som sa dostal aj na burzu v Košiciach. Tam sa to už nedalo zastaviť a vezie sa to doteraz.

Aká bola Vaša prvá minca?

Ufff....ako milionár som sa cítil, keď som držal v ruke poltúru 1763, nezaujímal ma stav, hlavne nech je stará a budem v balíku....ale najmilšie boli koruny od Márie Uchytilovej-Kučovej a 5 korunačky, ktoré boli pre mna ako dieťa "velkým peniazom".

Čo vlastne zbierate?

Zbieram obehové Československo od jeho vzniku 1918 až po euro...ako pokračovanie čssr aj česke mince a obehové euromince, okrem mikro štátov,dalej medaile, žetony a plakety mesta Košice,hlavne také, kde je zobrazený erb mesta a žetony PF...pridali sa aj bankovky, ale to už šlo moc do penazí, tak som to oželel.
V poslednej dobe si robím radosť mincami panovníkov,chcem si urobiť taku chronologiu vývoja mincí.Teda od Bela 3 cez karola, rudiho, leopolda a aj antiku, kelta...taka všehochuť.

Čo si najviac ceníte vo svojej zbierke?

No je to skoro kompletná zbierka Československa, samozrejme, že rarity nemám, ale mam ich nahradené replikami, ktoré su označene.Tak isto vzácne ročníky ešte len na mna niekde čakajú.
Cením si taktiež,že som slovenský štat poskladal za necelých 90€ v celkom slušných stavoch...a u euromincí je to komplet fínsko od začiatku po 2015.

Aký je Váš nesplnený Numizmatický sen? Čo je vaša srdcová záležitosť?

Nesplnený Numizmatický sen? asi len nech je čo zbierať,nech sa nám nevytratia burzy a priatelia, lebo ak sa vytratí to priateľstvo a ta chuť, tak ostanú mince ako bezduché kolečka.
Srdcová záležitosť? - razby z Košickej mincovne, medaile a plakety Košíc...a PF žetony, to su take milé vecičky.

Priviedli ste niekoho k Numizmatike?

Priamo som nepriviedol..dcéra sa sem tam obšmieta, pýta sa, ale zatiaľ ju to "nešľahlo"
Mal som takých dvoch studentíkov,ktorým som pomáhal, radil, nasypal im za kilečko, zohnal staršie albumy, ale chlapčisko sa odsťahoval a dievčina sa dostáva do pubertálneho veku, tak netuším ako to bude dalej.

Aký máte názor na novodobú Numizmatiku?

Novodobá Numizmatika? - to su asi tie novorazby, dorazby a množstvo rôznych pseudozberateľských paškvilov? Síce ich evidujem niekde v zadnom laloku mojho mozgu, ale ani ich neodsudzujem, ani ich nevyhľadavam...jedine ako nástroj na navýšenie si finančnej stránky, na nákup niečoho, čo dýcha NUMIZMATIKOU.

Koho by ste mi odporúčili na ďalší rozhovor?

Rád by som niekoho....hmmmm...nedaleko od Trenčína... resident5, aivil47, jaroslavci ...alebo taký mladý a šikovný Košičan patres.

Ďakujem, tomi, za príjemný rozhovor.

Moderátor BM

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

Pekný a milý rozhovor Smile

admin Burzy mincí

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

pekny rozhovor, OK

Čakaj najhoršie a dúfaj v najlepšie...

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

palec hore Smile

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

Rozhovor s užívateľom rato1234

Ako ste sa dostali k Numizmatike?

Nebolo to nič špeciálne, vyrastal som na dedine a žijem tam až doteraz. Drobné obehové mince sa u starých rodičov povaľovali po šúflíkoch, rôznych krabičkách od liekov, vo vreckovkách, kde boli zaviazané do uzlíka, lebo keď si dobre pamätám, peňaženky nemali. A ja som si vždy niečo zobral a odložil. Samozrejme som aj minul ako každý, ale čo som neminul, zostávalo v krabičke od Soda bikarbóny, ktorú mám doteraz. Mal som 7 rokov, keď padol komunizmus a začala federácia, kde došlo k obmene mincí a tym pádom sa začala aj moja zbierka rozširovať a pokračuje do dnešných dní.

Aká bola Vaša prvá minca?

Nebudem si samozrejme po toľkých rokoch pamätať, klamal by som, ak by som povedal nejakú jednu. Myslím, že to bolo niečo z halierov tej doby, takže asi 5, 10 alebo 20 halierov, fakt si nepamätám, ale radosť to bola určite veľká.

Čo vlastne zbierate?

Bolo toho viac. Zbieral som obehové mince ČSSR, ČSFR, Slovenska, pamätné strieborné mince a samozrejme aj bankovky.
Momentálne som sa zameral na prvorepublikove medaily ČSR, hlavne obdobie od roku 1924-1945 a verím, že pri tomto období a zbieraní medaily zostanem až dovtedy, dokiaľ to manželka nestopne.

Čo si najviac ceníte vo svojej zbierke?

Bude toho asi viac, vyhradeného favorita nemám, ale bude to asi medaila Otvorenie dráhy PREŠOV-STRÁŽSKE 5.9.1943 od autora Františka Gibalu, bude to asi tým, že je to medaila, ktorá zachytáva svojím vyobrazením aj most, okolo ktorého cestou do Prešova často prechádzam.

Aký je Váš nesplnený Numizmatický sen? Čo je vaša srdcová záležitosť?

Mojím nesplneným snom je mať ucelený katalóg, publikáciu prvorepublikových medailí, kde bude uvedený náklad medaily a nebudeme donekonečna špekulovať pri niektorých medailách - bol taký alebo onaký náklad, ale možnože sa ľady pohnú, nechajme sa prekvapiť.
Srdcovou záležitosťou sú asi medaily Pravda víťezí z vyobrazením Dubčeka, Svobodu, Husa z roku 1968.

Priviedli ste niekoho k Numizmatike?

Úprimne asi nie, momentálne u mladšej generácie je fakt problém, aby niečo robili, a nie to zbierali a trpezlivo čakali na tú-ktorú mincu, keď sa ukáže. Samozrejme česť výnimkám, keby som vedel o niekom zo svojho okolia, že má záujem o numizmatiku, tak by som mu určite pomohol.

Aký máte názor na novodobú Numizmatiku?

Pod touto otázkou sa môže myslieť viac vecí, aspoň ja si to tak vysvetľujem, zbieranie replik, novorazieb, eurominci a pod.
Podľa mňa, keď sa niekto nájde v niektorej z tých oblastí a napĺňa ho to a je rád za každý nový prírastok, tak aj to je numizmatika a mám vo svojej zbierke aj ja niekoľko replík prvorepublikových medaily z rokov 1973 a 1974 od Kolarského a som na ne patrične hrdý.

Koho by ste mi odporúčili na ďalší rozhovor?

Ja veľmi ďakujem za možnosť vyjadriť nejaké tie svoje myšlienky a podeliť sa s nimi s kolegami, dúfam, že som nikoho neunavil a nezdržiaval alebo nedajbože neurazil.
Poznám viac ľudí tu na BM a nechcel by som na nikoho zabudnúť a nechať ho nepovšimnutého, tak verím, že si vyberieš toho, koho ty uznáš za vhodného kandidáta a on nám popíše svoj určite veľmi zaujímavý príbeh.

Ďakujem, rato1234, za príjemný rozhovor.

Moderátor BM

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

Dva krátke úryvky z mojej knihy k tejto téme ...

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia našiel počas hry na pieskovisku v Materskej škole malý chlapec hliníkový 10 haliernik. Postupne ich našiel viac. Všimol si, že sú rozdielne a zaujalo ho to. Doma mal prázdnu zápalkovú škatuľku a do nej si hliníkové mince ukladal. Keď mal čas a bol sám, prezeral si tento poklad a snažil sa pochopiť podstatu týchto hliníkových mincí, symboly na nich, ich opotrebenie a rozdiely medzi nimi. Časom bolo mincí viac a zápalkovú škatuľku nahradila malá plechovička od čaju, ktorú si doma vypýtal od rodičov. Tento malý chlapec v predškolskom veku sa rozhodol, že bude tieto mince zbierať, odkladať si ich a skúmať ich. Stal sa z neho zberateľ mincí.

Neskôr začal chodiť do Základnej deväťročnej školy. Cestou do školy a zo školy chodil okolo obchodu, ktorý sa volal POFIS. Vo výklade obchodu uvidel mince, poštové známky a aj iné neznáme veci. Chlapec sa rozhodol tento obchod zo zvedavosti navštíviť. Raz keď skončilo vyučovanie skôr a mal viac času na príchod domov, vošiel do tohto obchodu a pani predavačka mu ukázala mince aké ešte nevidel. Chcel ich. Boli však drahé. Predavačka mu poradila kúpiť si cenove dostupné balíčky krásnych zahraničných poštových známok. Chlapec súhlasil a za časť mincí v plechovičke si kúpil balíček farebných známok. Jeho zberateľský obzor sa rozšíril a už ako prváčik na ZDŠ sa stal vášnivým zberateľom mincí a známok.

Som na numi dôchodku, nerušte ma, prosím. Numizmatika je zábava Smile

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

opät prijemny rozvovor, len tak dalej...

Čakaj najhoršie a dúfaj v najlepšie...

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

Klobúk dole. Som rád, že sa tu objavila relaxačno-zaujímavá téma.
Radosť čítať, poprosím pridávajte viac rozhovorov o začiatkoch Smile

NASCIMUR IN LACRIMIS, LACRIMABILE DUCIMUS AEVUM, CLAUDITUR IN LACRIMIS ULTIMA NOSTRA DIES.
(Sme rodení v slzách, vedieme život plný slz, v slzách sa končí aj náš posledný deň.)

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

Práve pripravujem rozhovor s užívateľom Jaroslavci dnes alebo zajtra uverejním

Moderátor BM

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

Rozhovor s užívateľom amalka5883

Ako ste sa dostali k Numizmatike?

Hmmm, aká navonok jednoduchá otázka. A keď sa tak nad tým zamyslím...? Kedy to bolo. V podstate tak, ako prevažná väčšina zberateľov. V detstve. To bolo ešte pred príchodom okupantov. Bývali sme na periférií mesta. Neďaleko, na začiatku Tovarník, bol rozpadajúci sa Stummerov kaštieľ.
Jedného dňa starší brat doniesol akési mince. Vraj chalani búrali nejakú duto znejúcu stenu a vypadla odtiaľ drevená truhlička s mincami. Doniesol akési drobné R-U hellere. Vraj niečo si nechali a ostatné rozhádzali z kaštieľa do okolitých kríčkov. Dva dni sme tam my mladší chodili hľadať. A nič.
Tak som sa popri známkach, odznakoch a zápalkových krabičkách pustil do mincí. A samozrejme najdostupnejších - naších československých. Katalógy neboli, nemali sme. Peniaze na ne sme zháňali zberom starého železa či papieru a výmenou.
Potom to však skončilo. Priemyslovka, štúdia, zbieranie išlo do úzadia. Iba sem tam, sporadicky.
A po rokoch, to už som býval tu v Bratislave, niekedy v 1985 ma švagor zavolal, že či mu nejdem robiť garde na burzu. Myslím, že to bolo v kaviarni Olympia na Kollárovom nám. Šiel som. A tam bolo mincí - na každom stole.
A tam ma to zbieranie chytilo znovu a potom ma to už neopustilo dodnes.

Aká bola Vaša prvá minca?

Takže prvou bola akási tá, čo brat doniesol. Ale už si nespomeniem, či to bol 10 či 2 halier. Ale určite minca cisára Františka Jozefa. A potom nejaké naše drobné. Tie sa dali odložiť.
A v dospelosti ? Tiež presne neviem. Nejaká prvorepubliková, najskôr 5 koruna - tie Gutfreundove ma vždy uchvácovali svojou vypovedacou jednoduchosťou.

Čo vlastne zbierate?

Nuž prvými mincami do ktorých som sa pustil boli tie prvorepublikové. A po akomsi logickom rozmýšľaní, som to rozšíril na pokračovacú klasiku - Protektorát, Tisov Slovenský štát, a ďalej až do rozpadu federácie. Niekde v štvrťceste sa mi pod kožu dostali nemecké mince. A to bol raketový štart.
Tomu som prepadol na úkor iných. K tomu som pridal Weimar. Logicky, veď jeho mince platili aj v období 3. ríše. Potom prišli na rad florény a guldény FJI a korunová mena. Rakúska 1. a 2. republika.
Asi pred 8 rokmi som sa pustil kompletovať najjednoduchšie mince v európe - Írske. A dnes mením takmer so zberateľmi celého sveta nominál "1". Myšlienku mať jednu mincu 1-ničku každého štátu som rozšíril o mincovne, obdobia, varianty v razbách...

Čo si najviac ceníte vo svojej zbierke?

Ako som pred pár dňami napísal jednému novému kamošovi tu z BM, keď mi položil podobnú otázku: "vy mate ake najccenejsie mince inak?", tak zacitujem sám seba:
"medzi najcennejšie mince niekedy nepatria napríklad také, ktoré sú hneď povedzme aj najdrahšie, v tomto slova zmysle = cenné. ale keď to zovšeobecním, určite medzi moje najcennejšie patria nemecké - 3. ríša. napr. 10 reichspfennig 1936 G !, dvojmarka 1936 J (dnes sa obchoduje cez 85tis. českých korún), potom 2 a 5 marky Luther (tie sú cenené medzi 17-30 tis. Kč) ale cenný je aj 1 reichspfennig 1936 E.
trvalo mi najmenej 15 rokov, než som ho zohnal. proste ich nebolo a niet. sem tam sa ale objaví z nejakého dedičstva.
a potom sú vzácne niektoré Weimarerské mince."
Cenná je aj 1 marka 1939 B - som sa zapotil na aukcii, než mi ju odklepli. Avšak najvzácnejší je asi hliníkový 50 reichspfennig 1944 G. Aj keď cenovo nedosahuje hladinu niektorých tu spomentých. Aký paradox. Takmer nezohnateľná minca. Celú dobu, čo Nemecko kompletujem, tú mincu nebolo možné zohnať. Pomohol priateľ z Česka.
A ešte mám jeden skvost z predreformného obdobia ČSR - 20 hal. 1947. Originálnu korunu 47 som už dávnejšie v hmotnej núdzi, ako nezamestnaný, predal.

Aký je Váš nesplnený Numizmatický sen? Čo je vaša srdcová záležitosť?

Začnem tou druhou otázkou. Srdcovou zaležitosťou, ako som bol spomenul, je 3. ríša, dlhodobo. A momentálne nominál "1" celého sveta. To ma drží ako pijavica z rybníka nad členkom.
A nenaplneným snom? Zatiaľ, je skompletovať 3. ríšu. Už mi chýba naozaj len asi 5 mincí. Teraz ich momentálne postupne zakladám do na mieru vyrobených kaziet. Všetky razby 7 mincovní každá osve.
Chcel by som uzavrieť aj Weimar. Ale ani keby som bol miliardár sa toto obdobie nedá. Tam sú ultra rare mince. A dve, čo existujú len po 1 kuse.

Priviedli ste niekoho k Numizmatike?

Žeby som mal pri sebe počas svojho zbierania mladého chlapca či dievča a tých by to uchvátilo? Žiaľ nie. Avšak mal som, ale nestalo sa. Ale pomohol som, niekedy v 2005 to začalo, bývalému kolegovi, dnes už dobrému priateľovi, posunúť ho ďalej od jeho prvopočiatkov. Aké mal šťastie, že sa ma vtedy opýtal, že či náhodou nezbieram mince. A ja že áno. A že či aj nemecké...
A dnes už má takmer toľko mincí z 3. ríše, čo ja. Za nepomerne kratšie obdobie. Mne to trvalo takmer 20 rokov a jemu polovicu. Vedel a viem kde, u koho sa dá alebo pomocou koho, zohnať aj to, čo tu dlhodobo nevidieť na trhu.

Aký máte názor na novodobú Numizmatiku?

To taký zvláštny slovný novotvar. Ako keď prepnem telku z RTVS na nejakú komerčnú. V prvom prípade vidím film v kuse. V druhom je tam každých 15 minút po 8 minút niečo, na čo si neviem zvyknúť.
Klasická numizmatika je kvázi vlastne to prvé. A novodobá? Môžeme tam zahrnúť najrozšírenejší druh momentálneho zberateľského záujmu - pamätné 2€ mince. Z komerčných dôvodov razené v takých nákladoch ako sú. A riadne tým pádom predražené. Je zaujímavé, že majú o ne záujem aj indickí zberatelia.
Druhou kategóriou sú pamätné mince vyšších nominálov. Takmer pre ne platí detto. Niekto napíše, že razba 5000 ks 20€ mince v PROOF je príliš vysoký náklad. Ale čo je to pre svet? Tu musíme pozerať globálne. Všade na svete sú "šialenci", čo to chcú!
No a zapadá a zároveň vymyká sa nám z toho až záplava nízkonákladových súkromných razieb. Našťastie nie sú to mince. Ale sú ľudia, ktorí z takmer nepochopiteľných dôvodov vrážajú svoje ťažko (?) zarobené peniaze aj do tejto oblasti.
Našťastie mňa toto nikdy nepresvedčilo. Žiadna argumentácia. Ale taký je zberateľský svet. Každý sa venuje tomu, čo sa mu páči. A na ostatné máme taktiež každý svoj názor.
Koniec koncov - sloboda nie je podstatná len pre ľudí, zvieratá v ich bytí. Aj v zberateľstve.

Koho by ste mi odporúčili na ďalší rozhovor?

Ako tu už bolo spomenuté, aj ja tu na BM za tu krátku dobu, odkedy som tu, poznám pomerne veľa ľudí. S niektorými v rámci výmien či kúpy a predaja som sa aj osobne stretol. S mnohými si iba píšem cez odkazovač.
V podstate sme nadviazali také NETovské priateľstvá. Je medzi nimi niekoľko zaujímavých zberateľov, ktorých príbehy určite stoja za povšimnutie. Avšak nesmieme zabúdať, že v podstate všetci máme nejaké tie svoje príbehy.
Ak by som ja bol realizátorom takýchto rozhovorov, určite by som oslovil pánov s nickami ako:
steiner, profik421, Heno R., Caesar, Marlen MG, R o m a n, Krajcir Peter.
Určite zaujímavý životný príbeh na poli numizmatiky si žije sám admin - Radim.
Takže s chuťou do toho.
A v neposlednom, či asi v prvom rade nestora na tejto stránke, ktorý tu už niečo takéto realizoval - Karel.

S poďakovaním za možnosť zúčastniť sa v zaujímavom blogu zostávam s pozdravom.
Jožo

Ďakujem, amalka5883, za príjemný rozhovor.

Moderátor BM

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

Palec

Čestne prehlasujem, že na tejto stránke mám iba jeden nick - rato1234
MEMENTO MORI CARPE DIEM

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

Tieto rozhovory sú príjemné spestrenie života na BM, len tak ďalej.

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

Rozhovor s užívateľom jaroslavci

Ako ste sa dostali k Numizmatike?

Najskôr som sa dostal k nákupu investičného zlata, zhruba pred siedmimi rokmi. To už bol potom len malý kúsok k numizmatike resp. k zberateľstvu.

Aká bola Vaša prvá minca?

Uplne prva minca bol viedenský uncový filharmonik 1989.

Čo vlastne zbierate?

Najradšej mám korunovú menu FJI a kremnické razby Leopolda I., kompletujem si však aj pamatné 2€ mince, sem tam sa pritrafí nejaka medaila, bankovka.

Čo si najviac ceníte vo svojej zbierke?

V zbierke nemam vysloveneho favorita, teším sa z kompletu striebornej korunovej meny FJI a všetkých leopoldikov, ktorých mám. Možno za zmienku stojí zlatá miniatura maltezsky kríž a zlata miniatura domáceho rytierskeho radu svateho Huberta.

Aký je Váš nesplnený Numizmatický sen? Čo je vaša srdcová záležitosť?

Nesplnený, ale dufam, že raz vyriešený sen bude po ročníkoch komlet kremnické razby Leopolda I.
To je zároven aj moja srdcovka.

Priviedli ste niekoho k Numizmatike?

Asi áno, spravnej veci sa viem oddať a v určitej miere viem nadchnúť aj okolie, brat a kolegovci su toho dôkazom.

Aký máte názor na novodobú Numizmatiku?

Mam pochopenie pre tento novodobý trend, sam vlastním budapeštianské razby 1 a 5 koruny.

Koho by ste mi odporúčili na ďalší rozhovor?

Ak niekto z BM, tak Caesar.

Ďakujem, jaroslavci, za príjemný, aj keď stručný rozhovor.

Moderátor BM

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

...palcek hore...a co tak sparkyho ?

...

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

Sparkyho som oslovil ale nepochodil som

Moderátor BM

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

Ako som sa dostal k Numizmatike?

Na úvod by som sa rád predstavil. Volám sa Martin a mám 33 rokov, pochádzam z Prievidze. Pred pár rokmi som odišiel za prácou do zahraničia, konkrétne do Nemecka, pri hranice 3 štátov: Švajčiarska, Francúzska a Nemecka. Tu začal môj príbeh na poli Numizmatiky.
Začal som pracovať v recyklačnom centre, kde som sa vypracoval na vysokú pozíciu. Jedného dňa mi zamestnanci priniesli obhorenú plechovú bezpečnostnú skrinku, ktorá sa nedala otvoriť, ale bolo zrejmé, že sú tam mince, pretože keď som ňou zatriasol, tak zvuk tomu nasvedčoval.
V prvom rade som kontaktoval ľudí s otázkou, odkiaľ to prišlo, kedže všetko sa eviduje podľa čísla kontajneru. Telefón mi zdvihla jedna príjemná staršia pani. Keď som jej vysvetlil, o čo vlastne ide, dozvedel som sa smutnú správu. Povedala mi, že jej bývalý manžel bol zberateľ mincí, ale bohužiaľ zahynul pri požiari svojho domu, vraj sa v spánku udusil splodinami. Na otázku, čo mám urobiť so skrinkou, mi odpovedala, že nemá o skrinku záujem, vraj ju vyhodila vedome, z dôvodu, že mince v skrinke sú zničené požiarom.
Nedalo mi to a zašiel som so skrinkou do kamarátovej autodielne, ktorý mi ju otvoril. Pani mala pravdu - mince boli dosť zničené. Šlo prevažne o mince Františka Jozefa I. a Ferdinanda, prevažne striebro a meď.
Dosť ma to zaujalo, tak som začal googliť na internete. Na Bazoši som našiel jednu mincu rovnakú ako jedna zo skrinky, konkrétne 1 Forint 1881 KB FJI. Predajca bol Martin Bača (na BM má nick thrasymachos).
Mincu som od neho neskôr kúpil, ako aj mnoho ďalších mincí. Vždy mi hovoril, aby som kupoval len kvalitné mince a poslúchol som ho. Postupne som začal kupovať kvantum literatúry, spoznal som super ľudí z tímu Kunker a Numizmatik Lanz z Nemecka, a tiež som sa začal angažovať v Rakúsku, odkiaľ pochádza množstvo mincí, hlavne kvalitných, ktoré ponúkam na BM. Na kvalitu kladiem veľký dôraz.
Zhruba pred rokom mi p. Bača odporúčil stránku BM. Neváhal som a zaregistroval som sa. Rýchlo som sa tu zorientoval a udomácnil. Virtuálne som tu spoznal zopár super ľudí, hlavne rato1234 - super človek a kamarát.
Raz ma oslovil moderátor MilanBA, či by som nemal záujem doplniť a spravovať katalóg pamätných 2€ mincí od roku 2004. Kedže ich zbieram a sledujem, vedel som, že to nebude problém, tak som sa toho ujal. Neskôr som začal vytvárať blogy.
Nedávno ma oslovil admin Radim, či by som nemal záujem robiť moderátora na BM. Ponuku som s radosťou prijal, a tak som sa stal moderátorom na BM. Veľa ľudí ma berie ako obchodníka, ale skôr by som to nazval inak - mince kupujem v zahraničí a ponúkam ich zberateľom na Slovensku, čiže skôr dodávam kvalitné mince zberateľom na Slovensku.
Taký bol osud zberateľa, ktorý zahynul pri požiari, aby prenechal žezlo novému mladému zberateľovi.

Moja prvá minca?

1 Forint 1881 KB FJI od zberateľa Martina Baču z Prešova, ktorú mám dodnes na pamiatku.

Čo vlastne zbieram?

Zbieram všetko možné, ale srdcovka sú
- RU-mince FJI
- Pamätné 2€ mince UNC aj PROOF, Sady BK aj PROOF, coincardy vrátane mikroštátov
- SR pamätné 1993-2008, obe kvality
- SR zberateľské od 2009, obe kvality
- Chyborazby a skúšobné razby
- Medaile FJI
- ČSR, ČSSR, ČSFR mince
Momentálne sa orientujem na SVD Dukáty a mince Márie Terézie.

Čo si najviac cením vo svojej zbierke?

Najviac asi skúšobné razby FJI a 100 Koruny FJI.

Aký je môj nesplnený Numizmatický sen? Čo je moja srdcová záležitosť?

Chcel by som,aby skončila tá nevraživosť medzi zberateľmi.
Srdcová záležitosť je usporiadať vlastnú Numizmatickú sálovú aukciu alebo súkromnú razbu vzácnych mincí FJI realizovanú v Mincovni Kremnica.

Či som priviedol niekoho k Numizmatike?

Myslím, že môj 6-ročný syn ma bude nasledovať. Večne mi niečo berie z bežných bezcenných mincí a schováva do šporiteľne.

Aký mám názor na novodobú Numizmatiku?

Mám zopár replík vo svojej zbierke, ale originál bude vždy originálom.

---
Týmto rozhovorom ukončujem tento blog z dôvodu nezáujmu prevažne služobne starších užívateľov BM, ktorí by mali ísť skôr príkladom mladým zberateľom, aby sa zachoval tento pekný koníček aj pre ďalšie generácie.

Osobne chcem poďakovať zberateľom tomi, rato1234, jaroslavci a amalka5883 za záujem a nadšenie podeliť sa so zberateľmi BM o ich príbeh.

Moderátor BM

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

Do blogu môžete nadalej prispievať individuálne alebo ma v prípade záujmu oslovte cez odkazovač rád pomôžem

Moderátor BM

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

Niečo z minulosti ...
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Rozhovor 6
Dnes 25.8.2013 o rímskych minciach so zberateľom, ktorý má nick Caesar
.
-----
Ahoj Caesar, oslovil som ťa ako uznávaného zberateľa rímskych mincí a verím, že nám o nich napíšeš zaujímavé informácie.
Napíš prosím ťa na úvod niečo o rímskych minciach všeobecne ...

Ťažko je v jednoduchosti definovať rímske mincovníctvo, lebo je to široký záber s veľkým množstvom zberateľských špecifík.
Rímske mincovníctvo zahŕňa obdobie zhruba od 3. storočia pred naším letopočtom po 5. storočie nášho letopočtu. Na jeho základoch sa vyvíjalo aj sčasti provincionálne mincovníctvo toho obdobia, slúžilo aj ako vzory pre keltské mincovníctvo, alebo rôzne barbarské napodobeniny. Zároveň po rozpade ríše na jeho základe vznikali meny nových štátov ako je napríklad byzantské mincovníctvo a meny rôznych kmeňových spoločenstiev.
Možnosti rôznorodého zberateľstva ponúka aj variabilita mincí jednotlivých menových systémov v rôznych časových obdobiach a menších menových reforiem. Veľkosť Rímskej ríše zároveň ponúkala možnosť rozšírenia mincí do celého vtedy známeho sveta a potrebu obrovského množstva obeživa. Umelecké stvárnenie panovníkov, božstiev, symbolov, výjavov a možnosti vtedajších rytcov vytvárajú nekonečnú galériu typov a variant mincí.
Spomeniem tu iba základné delenie na mince z čias republiky čo je obdobie zhruba 300 p. n. l. do roku 27 p. n. l. a mince z čias cisárstva od roku 27 p. n. l. do roku 476 n. l. Ako základné mincové kovy sa používali zlato, striebro a rôzne zliatiny medi. Najťažšie mince z počiatku republiky dosahovali až okolo 340g (aes grave) a najľahšie z konca cisárstva okolo 1g (AE4).
Iba pre zaujímavosť uvediem pár názvov hlavných nominálov: denár, sestercius, dupondius, as, semis, aureus, quinar, quadrans, antoninian, solidus, semissis, tremissis, argenteus, nummus, follis, maiorina, centenionalis, siliqua, milliarese a pod.

Áno, sám som sa v literatúre presvedčil, že je to veľmi široký záber.
Ktorému konkrétnemu obdobiu, alebo ktorému konkrétnemu panovníkovi sa venuješ ?

Vo všeobecnosti sa venujem denárom v rozsahu od republiky rokov 211 p. n. l. po koniec dynastie Severovcov v roku 235 n. l. Užšie sa špecializujem na denáre dynastie adoptívnych cisárov čo je obdobie rokov 96 - 192 n. l. a ako svoju osobnú srdcovku mám denáre cisára Trajana, ktorý vládol 98 - 117 n. l.
Pochváľ sa nejakým super kúskom zo svojej zbierky od svojej osobnej srdcovky cisára Trajana ...
Minca ku ktorej mám hlbší vzťah nemusí byť vzácna a ani drahá dôležité je aby bola pre mňa krásna a oslovila ma. Za jednu z najkrajších Trajanových mincí v zbierke považujem denár, ktorý má na averze portrét Trajana a na reverze zobrazeného Trajana jazdiaceho na quadrige (quadriga - jednonápravový voz so štvorzáprahom koní).

Keď sa najbližšie stretneme, hoď si do vrecka ten denár, rád si ho pozriem.
Pri minciach z tohto obdobia je úspech už samotné určenie o akú mincu ide. V tomto určovaní mincí si jeden z najuznávanejších zberateľov.
Priblíž prosím ťa laickej časti zberateľov, ale i odborníkom na toto obdobie, ako určuješ o akú mincu ide, čo k tomu používaš, čo je prvý krok a čo druhý ...

Ďakujem za uznanie aj na Slovensku poznám oveľa väčších odborníkov v tejto oblasti, ktorí však bohužiaľ väčšinou nie sú na internete a netúžia ani po publicite. Trošku si ma touto otázkou zaskočil, ale je pravda že oveľa radšej mince určujem ako cenovo hodnotím. Cenové hodnotenie mincí je vždy iba relatívne a subjektívne (vždy je to o konkrétnej ponuke a dopyte), preto radšej mám hodnotenie vzácnosti výskytu danej mince a aj v tomto ohľade vysoko hodnotím tvoj blog z dôvodu vykonávania obrovského mravenčej práce, ktorá za tým je.
Ja radšej lúštim záhady a preto ma skôr chytí určovanie a identifikácia mincí pričom mi nezáleží ani na konkrétnom období, ale iba aby som dosiahol výsledok a určil mincu.
Prejdem však k predmetu otázky s konkrétnym zameraním na rímske mince. Bohužiaľ neexistuje jednotný patent na jednoduché univerzálne určovanie rímskych mincí. Určenie väčšiny mincí ide automaticky pokiaľ, ako sa hovorovo povie, keď mince sú „nakúkane“ a iba sa čítajú opisy, portréty, námety reverzov. Zároveň musím podotknúť že každé obdobie má svoje špecifiká, ktoré uľahčuje identifikáciu.
Zjednodušene povedané u mincí, ktoré sú ťažšie čitateľné a prípadne skoro úplne zošúchané je najdôležitejšie ako prvý krok určiť približné obdobie a nominál mince. Ďalší krok by som definoval (pokiaľ je písmo nečitateľné) ako určenie portrétu čo je jeden z najľahších znakov hlavne v prvej polovici cisárstva. V neskoršom cisárstve je problém portrétov hlavne v ich schematizme a jednotvárnom prevedení. Nasleduje určenie námetu reverzu čo je hlavnou pomôckou na dohľadanie konkrétneho typu a zároveň pokiaľ je zle určený cisár slúži ako kontrolka z dôvodu, že niektoré námety sú charakteristické pre jednotlivých panovníkov. Určenie námetu tak isto je jedným z najdôležitejších znakov určenie republikových mincí. Na záver je dôležité pustiť sa do fragmentov opisov a niekedy aj z dvoch - troch rozpoznateľných písmen a miesta ich uloženia sa dá vyčítať prípadne dohľadať konkrétny typ.
Ako literatúru na rýchle a všeobecné určenie rímskych mincí používam Alberta na republiku a Kampmanovú na cisárstvo.
Na podrobnejšie určenie používam u cisárstva RIC, Seara a u republiky Crawforda a Brucka. (Poznámka: literatúra v mojom blogu)

Aj ja ďakujem za uznanie. Tiež za fundovanú odpoveď, v ktorej si spomenul aj literatúru, ktorú používaš.
Ďalej sa pýtam na falzifikáty. Sám som sa presvedčil, že identifikovať falzifikáty habsburgovcov asi od Leopolda I., čo je koniec 17. storočia, až po Fratiška Jozefa I. sa dá zvládnuť len dôslednými vedomosťami a znalosťami o minciach jednotlivých panovníkov. To sú však v porovnaní s rímskymi mincami už mince moderné, dôsledne katalogizované a často publikované. Ako zistíš či ide o pravú mincu, torá bola vyrobená napríklad v roku 100 n.l. ? A ako zistíš že ide dokonca o dobový falzifikát ?

Zložitá otázka a preto si najprv rozdeľme základné typy falzifikátov s ktorými sa najčastejšie u rímskych mincí stretávame.
Prvý typ by som charakterizoval ako dobové falzum najčastejšie suberát čo je minca napr. z medi plátovaná, alebo potiahnutá silnejšou vrstvou drahého kovu a preto sa spravidla jedná o strieborné mince a občas aj zlaté. Osobne tieto mince mám celkom rád a občas si ich ako zaujímavosť kupujem. Najčastejšie sa stretávam v období, ktoré zbieram práve s týmito falzami denárov. Kvalitou, prevedením a množstvom kusov môj subjektívny názor je ako keby to boli štátom alebo so štátnym povolením oficiálne razené falzá hlavne pre provincie a menej vzdelanejšie obyvateľstvo, ale za tieto dohady by ma možno aj niektorí renomovaní odborníci ukameňovali. Ceny týchto mincí sa pohybujú približne ako u pravých, ale všetko závisí aj od ich zachovalosti.
Druhý typ, s ktorým sa stretávame je tiež dobový a sú napodobeniny rímskych mincí , ktoré sa najčastejšie produkovali za hranicami rímskej ríše barbarskými kmeňmi. Preto sa nazývajú aj barbarské napodobeniny a najčastejšie sa vyskytujú pri denároch a hlavne bronzových minciach zo 4. storočia. Tieto bývajú niekedy vyhľadávanejšie a vzácnejšie ako ich originály.
Ďalší typ je takzvaný paduán čo je romantizovaná podoba rímskych bronzových mincí väčších nominálov z renesančného Talianska. Sú ľahko rozoznateľné renesančným štýlom. Originálne paduány sú dosť vyhľadávané a poriadne drahé a preto sa aj tie často falšujú.
V dnešnej dobe je populárne falšovať rímske mince a v niektorých krajinách je z toho výnosný obchod práve v klamaní turistov od menej kvalitných falz po klamanie zberateľov kvalitnými falzami najmä z východu a Balkánu, kde existujú celé dielne ktoré sa na to špecializujú. Každá minca z daného obdobia je v podstate originál a neopakovateľná preto je aj jednoduchšie ich falšovať a ťažšie zistiť či je to falzum.
Existuje viac návodov ako na to, ale človek si postupne vytvorí ten svoj, ktorý mu najviac vyhovuje a práve vtedy sa aj zhodnocuje ako má človek mince „napozerané a obchytané“. Ja napríklad skoro vždy dávam na svoj prvotný pocit pri svojom prvom pohľade na mincu, u niektorých je to rozoznateľné hneď na prvý pohľad napr. iný ako dobový typ písma, iný typ portrétu a prípadne rozloženie písma voči portrétu či námetu reverzu, postavenie averzu voči reverzu. Pokiaľ minca prejde mojim pocitovým testom, tak si začnem ako prvé všímať pôrovitosť povrchu, výstupky, prípadne drobné deformácie v mincovom poli, ktoré by mohli ukázať, či je minca liata, alebo razená, prípadne ako dávno bola razená. Ďalším vodítkom môže byť extrémne odlišná váha mince a aj zvuk kovu čo sa práve u novodobých mincí najmä proof posúdiť nedá, ale u antických mincí sa to bežne toleruje. Výhodou rímskych mincí je aj ich hrúbka a preto vysokú výpovednú hodnotu má aj hrana mince na ktorej sa odráža spôsob akým bola vyhotovená prioritne u liatych mincí, ktorým ostávajú stopy po liati a často je viditeľné mechanické odstraňovanie týchto stôp. V dnešnej dobe, keď existuje obrovské množstvo spôsobov ako napatinovať mince je jedným zo spôsobov ako si vytvoriť podozrenie že je to falz hlavne u bronzových mincí pokiaľ sú neprirodzené odtiene patiny a rovnomernosť patiny. Často sa stáva, že niekto sa pokúša o predaj repliky, ktorá bola pôvodne označená ako replika. Odstráni z nej značku a zámerne ju privedie do opotrebovaného stavu, aby sa nedala porovnať z pôvodnou predlohou. Bohužiaľ všetky tieto postupy sa nedajú používať dogmaticky a ku každej mincí treba pristupovať individuálne a sledovať čím najviac znakov, ktoré by mohli napovedať o pravosti mincí. Technológia razby falšovateľov sa tiež vyvíja a na trh sa dostava čoraz viac dokonalejších falz, ktoré sa bohužiaľ bežne predávajú aj na aukciách.Drahšiu mincu je dobre prebehnúť ešte vizuálne cez databázy falz na internete a prípadne porovnať s mincami predávanými v renomovaných aukčných spoločnostiach.

Predpokladal som, že to bude zaujímavá odpoveď, ale toto bolo veľmi zaujímavé. U habsburgovcov začínam tiež "pocitovým testom" ako si to nazval, ale potom sa sústreďujem najmä na rovnomernosť opotrebenia reliéfu a celého mincového poľa a tiež na hrany, ktoré sú pre mňa asi najlepším vodítkom k zisteniu pravosti mince tohto obdobia. Ale tých znakov originality je samozrejme ďaleko viac. Každé obdobie mincovníctva je v oblasti falzifikátov špecifické.
Teraz by som sa rád spýtal, či odporúčaš mladým a začínajúcim zberateľom zbierať rímske mince. Či to nie je na úvod tvrdý oriešok a či nezačať najskôr napríklad mincami Československa a až po nabratí určitých zberateľských skúseností prejsť na rímske mince. Čo ty na to ?

Zberateľstvo rímskych mincí je tak podobne ako u každého obdobia vec rozhodnutia zberateľa a ťažko niekomu vyvracať to čo ho ako prvé zaujme a osloví.
Československo je až extrémne vzdialené obdobie, ale ak môžem poradiť zberateľské skúsenosti v našich krajinách by som pred pustením sa do Ríma odporúčal skôr začať zbierať na Uhorskom stredoveku, prípadne aj rannom novoveku. Typologický a technológiou razby je to síce rozdielne obdobie, ale naučí človeka jednej veľkej devíze zberateľstva čo je štúdium mincí a histórie okolo nich. Postupne sa človek prenesie bližšie tým čo počul v škole na hodinách dejepisu z teórie do praxe. Kvalitná literatúra je relatívne dostupná, jednotná a cenovo lacnejšia ako je to u Rímskych mincí. Zároveň tieto mince poskytujú variabilitu možnosti študovať dobové falzá a rozdiely medzi jednotlivými mincami toho istého typu čo už moderné mince Československa neposkytujú a to sú zručnosti, ktoré sa mu zídu neskôr pri rímskych minciach. Mince toho obdobia sú relatívne dostupné a vzácnejšie typy zase poskytujú možnosť naučiť sa sebadisciplíne, aby zberateľ nekonal príliš pudovo. Ale zároveň pozor často sa stane že človeka to obdobie tak osloví a pohltí že pri ňom aj zostane.
Pokiaľ sa však zberateľ rozhodne silou mocou zbierať iba Rím, odporúčam začať na období Constantinovskej dynastie, kde sa dá postupne nízkonákladovo naučiť špecifikum obdobia a potom sa preorientovať podľa toho čo ho osloví na zložitejšie a drahšie časové úseky.
Je to presne tak ako píšeš, že obdobie ťa pohltí. Ja som ostal čiastočne pri československých minciach a čiastočne pri habsburgovcoch, hoci cieľ bol niekde inde. I keď rímske mince nikdy neboli mojim cieľom.

Označovanie rímskych mincí ja pre laika dosť ťažko pochopiteľné. Mohol by si popísať hlavné zásady tohto označovania ?

Áno je trošku neprehľadné a niekedy nielen pre laika, ale aj pre zberateľa rímskych mincí ťažko pochopiteľné. Jednoduché zásady v globále neplatia a práve každé obdobie rímskeho mincovníctva má svoje samostatné zásady. Nominálna hodnota u rímskych mincí bola asi najlepšie označovaná počas republiky kde hlavne v období prvej polovice republikánskeho mincovníctva boli mince označované rímskymi číslicami ako násobky základného nominálu asu napr. denár, quinar, bodkami menšie časti napr. triens, sextans a neskôr aj písmenom napr. semis. Potom prichádza obdobie kde sa stratili znaky hodnoty a jednotlivé nominály je možné odlišovať podľa veľkosti a kovu zároveň však na nich začínajú pribúdať opisy.
Rímske mincovníctvo prechádzalo mnohými reformami vznikom a zánikom množstva nominálov. Počas prvej polovice cisárstva pokračuje systém jednoduchého rozlišovania nominálov bez potreby značiek podľa veľkosti a kovu. Jednoduché je rozlíšiť podľa veľkosti denár o quinaru u strieborných mincí a sestercius od asu u bronzových mincí. U sporných nominálov ako napr. dupondius, ktorý bol veľkosťou ľahko zameniteľný s asom bol rozpoznávacím znakom radiatus čiže špecifická koruna na hlave cisára čo sa neskôr prenieslo aj na novovzniknutý nominál antoninian. Neskôr postupne zanikol denár a antoninián z krásnej veľkej striebornej mince zdevalvoval na billón a neskôr na skoro úplne maličkú bronzovú mincu.
Najväčší chaos v označovaní je hlavne obdobie neskoršieho cisárstva. Z dnešného pohľadu sú niektoré mince u zberateľov zle zaraďované a nazývané.
Dioklecianová reforma priniesla názov s ktorým sa často stretávajú zberatelia a to follis s ktorým sa stretávame až do Constatiovcov. Potom už je nedefinovaný názov s ktorým sa stretávajú numizmatici a to AE1 až AE4 čo označuje že je to bronzová minca a číslo znamená jej veľkosť od 1 čo sú najväčšie po 4 čo sú najmenšie. Treba si však dať pozor na toto označovanie a nepomýliť si ho s provincionálnymi mincami ktoré sú medzi numizmatikmi označované podobne ako napríklad AE18 čo však znamená že je to bronz 18 mm.
Zlaté mince som úmyselne vynechal lebo s tými sa stretne začínajúci zberateľ len výnimočne ako aj zo striebornými mincami záveru cisárstva.
Bohužiaľ zásad je oveľa viac ako som uviedol na začiatku, ale iba pre rýchlu orientáciu by to mohlo stačiť ako aspoň definovať nominál. Existuje veľa špecializovanej literatúry na toto obdobie v ktorej sa to dá dohľadať a naštudovať podrobnejšie.
Takže študovať a študovať ...

Čo by si dodal na záver ... alebo čo by si odkázal zberateľom Burzy mincí ... ?

Zberateľom by som odkázal, že nikto sa nemusí hanbiť za to čo zbiera a zberateľstvo je každého osobná vec.
Často sa tu stretávam s nadradeným pohľadom voči začínajúcim zberateľom kupujúcim menej hodnotný tovar, ale každý sme začínali a dá sa aj slušne usmerniť. Zároveň niekto nemá chuť začať budovať extrémne drahú zbierku z mincí v kvalite iba 0/0.
Napríklad pri staršom numizmatickom materiáli si treba vážiť každú mincu, ktorá sa zachovala, každá ma za sebou určitú epochu života a nájde si svojho zberateľa, ktorý si ju kúpi do zbierky, alebo iba ako študijný materiál.
Zároveň aj zberateľstvo moderných a v súčasnosti platných drobných mincí má svoj význam ako pre štúdiumtak aj pre uchovávanie numizmatického materiálu do budúcnosti.
Zároveň všetkým zberateľom chcem na záver zaželať veľa zberateľských úspechov a radosti z nášho krásneho koníčka.

Ďakujem za rozhovor ...
(graficky upravil MilanBA)

Som na numi dôchodku, nerušte ma, prosím. Numizmatika je zábava Smile

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

118apo118 napísal(a):

Ako som sa dostal k Numizmatike?

Týmto rozhovorom ukončujem tento blog z dôvodu nezáujmu prevažne služobne starších užívateľov BM, ktorí by mali ísť skôr príkladom mladým zberateľom, aby sa zachoval tento pekný koníček aj pre ďalšie generácie.

to je skoda, som sa tesil na dalsie pribehy ...mozno sa niekto aj sam prihlasi....tak sup sup priatelia

...

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

tomi napísal(a):
118apo118 napísal(a):

Ako som sa dostal k Numizmatike?

Týmto rozhovorom ukončujem tento blog z dôvodu nezáujmu prevažne služobne starších užívateľov BM, ktorí by mali ísť skôr príkladom mladým zberateľom, aby sa zachoval tento pekný koníček aj pre ďalšie generácie.

to je skoda, som sa tesil na dalsie pribehy ...mozno sa niekto aj sam prihlasi....tak sup sup priatelia

Je to veľká škoda, ja by som sa chcel podeliť s mojim príbehom, len neviem či sa to bude dať zmysluplne čítať.

NASCIMUR IN LACRIMIS, LACRIMABILE DUCIMUS AEVUM, CLAUDITUR IN LACRIMIS ULTIMA NOSTRA DIES.
(Sme rodení v slzách, vedieme život plný slz, v slzách sa končí aj náš posledný deň.)

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

Taký ten svet je -- človek ani nevie aký scenár sa práve dohráva a aké bude jeho pokračovanie...

Martin Richter, ďakujem vám, že ste spomenuli ako ste práve odo mňa kúpili cez bazos.sk svoju úplne prvú mincu, aj to, že ste napísali prvú časť príbehu, ktorú som nepoznal, teda to so skrinkou v recyklačnom centre a s vysvetlením od pozostalej. Pochopiteľne že si na vás dobre pamätám, nie ani tak kvôli minci -- ach, koľko mincí mi prešlo rukami --, ako kvôli tomu, že pri objednávke ste ma informovali, že hoci ste v Nemecku, minca má byť poslaná na Slovensko (len pár ľudí bolo v čase objednania mincí v zahraničí, vy, potom jeden v Anglicku a jedna v Taliansku).

Zvláštny scenár, bezosporu hodný Shakespeara. Jeden numizmatik zomrel a ďalší sa narodil, evokuje to bájneho vtáka fénixa, hoci ten zosnul, z jeho popola povstal druhý a cyklus nie je prerušený, len pokračuje v iných, vhodnejších reáliách. Taký je teda príbeh: nejaký numizmatik zomrie, iný človek nález nezneužije, ale kontaktuje majiteľku, vdova je ľahostajná, dotyčnému človeku to nedá a s kamarátom vypáči skrinku, ďalej pátra na internete po podobných minciach a nájde mňa. Tým sa to neskončí ale dotyčný človek sa naplno začne venovať numizmatike -- aj budovaniu vlastnej zbierky, aj študovaniu, aj sprostredkovaním kvalitných mincí iným, aj organizátorskej práci. Keď sledujem čo všetko robíte a aké mince ponúkate... až sa mi nechce veriť tomu nasadeniu a finančným výdavkom!

Som si istý pán Richter, že vo vašom prípade sa príbeh ani zďaleka nekončí v tomto bode; som presvedčený, že o vás ako numizmatikovi ešte budeme veľa počuť.

Ach, taký som rád, že sa venujete práve numizmatike...

Želám veľa ďalších úspechov!

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

thrasymachos napísal(a):

Taký ten svet je -- človek ani nevie aký scenár sa práve dohráva a aké bude jeho pokračovanie...

Martin Richter, ďakujem vám, že ste spomenuli ako ste práve odo mňa kúpili cez bazos.sk svoju úplne prvú mincu, aj to, že ste napísali prvú časť príbehu, ktorú som nepoznal, teda to so skrinkou v recyklačnom centre a s vysvetlením od pozostalej. Pochopiteľne že si na vás dobre pamätám, nie ani tak kvôli minci -- ach, koľko mincí mi prešlo rukami --, ako kvôli tomu, že pri objednávke ste ma informovali, že hoci ste v Nemecku, minca má byť poslaná na Slovensko (len pár ľudí bolo v čase objednania mincí v zahraničí, vy, potom jeden v Anglicku a jedna v Taliansku).

Zvláštny scenár, bezosporu hodný Shakespeara. Jeden numizmatik zomrel a ďalší sa narodil, evokuje to bájneho vtáka fénixa, hoci ten zosnul, z jeho popola povstal druhý a cyklus nie je prerušený, len pokračuje v iných, vhodnejších reáliách. Taký je teda príbeh: nejaký numizmatik zomrie, iný človek nález nezneužije, ale kontaktuje majiteľku, vdova je ľahostajná, dotyčnému človeku to nedá a s kamarátom vypáči skrinku, ďalej pátra na internete po podobných minciach a nájde mňa. Tým sa to neskončí ale dotyčný človek sa naplno začne venovať numizmatike -- aj budovaniu vlastnej zbierky, aj študovaniu, aj sprostredkovaním kvalitných mincí iným, aj organizátorskej práci. Keď sledujem čo všetko robíte a aké mince ponúkate... až sa mi nechce veriť tomu nasadeniu a finančným výdavkom!

Som si istý pán Richter, že vo vašom prípade sa príbeh ani zďaleka nekončí v tomto bode; som presvedčený, že o vás ako numizmatikovi ešte budeme veľa počuť.

Ach, taký som rád, že sa venujete práve numizmatike...

Želám veľa ďalších úspechov!

radosť čítať , toto je numizmatika Palec Palec OK

Čestne prehlasujem, že na tejto stránke mám iba jeden nick - rato1234
MEMENTO MORI CARPE DIEM

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

Bolo by určite zaujímavé, keby sa s takýchto blogov raz zrodila nejaká Pomocná historická veda ako je numizmatika, ktorá by vydávala zaujímavé publikácie zberateľov všedného oboru, ako vlastne začínali. Možno je to dnes scifi, ale za pár rokov je možné všetko.
Mne sa to zdá veľmi zaujímavá téma.

NASCIMUR IN LACRIMIS, LACRIMABILE DUCIMUS AEVUM, CLAUDITUR IN LACRIMIS ULTIMA NOSTRA DIES.
(Sme rodení v slzách, vedieme život plný slz, v slzách sa končí aj náš posledný deň.)

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

Adam zo Zvolena napísal(a):

Bolo by určite zaujímavé, keby sa s takýchto blogov raz zrodila nejaká Pomocná historická veda ako je numizmatika, ktorá by vydávala zaujímavé publikácie zberateľov všedného oboru, ako vlastne začínali. Možno je to dnes scifi, ale za pár rokov je možné všetko.
Mne sa to zdá veľmi zaujímavá téma.

Adam, oceňujem váš názor, že spomienky numizmatikov sú zaujímavou témou a mali by byť zachované pre nasledujúce generácie. Disciplína na ktorú intuitívne narážate však už jestvuje a vníma sa ako pomocná veda, aj keď nie je normatívne zahrnutá v "Pomocných vedách historických." Vola sa "Oral history," "Orálna história," no používajú aj iné pomenovania. Prečítať si o nej môžete napr. tu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Or%C3%A1ln%C3%AD_historie. Aj na Slovensku a v Čechách pôsobia združenia a jednotlivci, ktorí sa tomu venujú, spomeniem napr. združenie "Post Bellum" (http://www.postbellum.cz/, http://www.postbellum.sk/), výsledky tejto výskumnej skupiny boli aj zverejnené (jeden z množstva výstupov je napr. tu: http://zpravy.idnes.cz/pribehy-20-stoleti-jirina-jelinkova-stb-tyrala-mu...). I ja tento smer v historiografii obdivujem, preto som napísal aj tento status, aj ten vyššie.

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

Rozhovor s užívateľom patres

Ako ste sa dostali k Numizmatike?

Čize na začiatok - volám sa Patrik a som z Košíc. Pre tých, ktorí ma nepoznajú osobne, tak som mladý chalan, preto sa dá povedať, že sa numizmatike ešte len začínam venovať. K tomuto koníčku som sa dostal náhodou. Kedysi dávno, ešte keď som bol veľmi malý, dostal som škatuľku s mixom mincí, ale nejako ma to vtedy ešte nechytilo. No o pár rokov neskôr som ju v skrini zase našiel, a tak začal môj numizmatický príbeh. Mince som si roztriedil a dal do starého albumu, ktorý som doma tiež našiel a myslel si, že mám hotový poklad. Pamätám si na svoju prvú bankovku - bola to 50 Koruna Slovenského štátu z roku 1940. Bola v zlom stave, ale pretože som si vtedy myslel, že rozhodujúci je vek, v mojích očiach to bolo niečo wááau (smiech). Za tých pár rokov som sa čo-to o minciach už aj naučil, takže dnes sa na tom už iba pousmejem.

Aká bola Vaša prvá minca?

Pfuuu, toto si vážne nepamätam. Spomínam si iba na tú prvú bankovku 50 Koruna 1940.

Čo vlastne zbierate?

Veľmi dobrá otázka. To sa niekedy pýtam aj ja sám seba. Momentálne sa snažím viac ako mince zbierať numizmatickú literatúru, pretože som sa rozhodol vybudovať si veľmi pestrú osobnú numizmatickú knižnicu. Samozrejme, sem-tam sa nejaká minca pritrafí, tak už ju chudinku u mňa prichýlim. No moja srdcovka sú toliare a dukáty Habsburgovcov alebo sedmohradských kniežat, no pretože ako sa hovorí "nemám otca milionára", tieto kúsky si skôr evidujem virtuálne.

Čo si najviac ceníte vo svojej zbierke?

Nemám jeden predmet, ktorý by som si cenil najviac. Ja sa skôr teším z každého nového prírastku, či už do knižnice alebo do zbierky.

Aký je Váš nesplnený Numizmatický sen? Čo je vaša srdcová záležitosť?

Moja srdcovka sú Habsburgovci. Čo sa týka môjho nesplneného numizmatického sna, tak je to rozhodne mať kompletnú zbierku toliarov a dukátov (samozrejme aj ich diely, násobky, varianty) hlavných habsburských panovníkov (od Ferdinanda I. vyššie). Ale pretože na splnenie takéhoto sna by som musel vlastniť minimálne Európsku centrálnu banku, tak by som aspoň rád vydal knihu na túto tému niekedy v budúcnosti.

Priviedli ste niekoho k Numizmatike?

Zatiaľ ešte asi nie, ak ma pamäť neklame.

Aký máte názor na novodobú Numizmatiku?

Otázka je skôr, čo sa myslí pod pojmom novodobá numizmatika. Môj názor je, že každý zberateľ nech si zbiera, čo chce, ale ja osobne novorazby a kadejaké repliky neuznávam. Sú to väčšinou kadejaké braky na vytiahnutie peňazí od menej skúsených ľudí. Jednou z mála novších vecí, ktoré sa v numizmatike začali objavovať, sú "pamätné listy", a to je podľa mňa celkom pekný artikel na spestrenie bežnej zbierky mincí (v tomto prípade slovenských mincí).

Koho by ste mi odporučili na ďalší rozhovor?

Ťažko niekoho odporučiť. Môj názor je, že by to mala byť česť pre každého osloveného, podeliť sa o svoj príbeh bez ohľadu na to, či ho napríklad ja alebo niekto iný odporučí. Samozrejme, ďakujem za možnosť podeliť sa o ten môj príbeh a prajem všetko dobré.

Ďakujem, patres, za príjemný rozhovor.

Moderátor BM

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

Palec

Čestne prehlasujem, že na tejto stránke mám iba jeden nick - rato1234
MEMENTO MORI CARPE DIEM

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

Daľší pekný rozhovor, len tak dalej. Je zaujímavé čítať, ako ľudia začínali...

admin Burzy mincí

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

Rozhovor s užívateľom Adam zo Zvolena

Ako ste sa dostali k Numizmatike?

K Numizmatike som sa dostal, ako slepé kura k zrnu... Bolo to ešte pred pubertou. Chodil som na základnú školu, kde sme na hodine čítania čítali nejaký text o nejakom dievčatku, čo ju šikanovali kvôli zbieraniu známok. Pani učiteľka nám dala úlohu, opýtať sa rodičov, čo zbierali a priniesť to do školy. Doma som to povedal rodičom. Tých veru takáto domáca úloha nepotešila. (Rodičia zbierali známky a pohľadnice.)
Mamina mi odmietla požičať svoje pohľadnice do školy (bála sa, že mi ich silnejší chlapci zoberú). Tak poslala ocina, nech ma vezme ku starým rodičom, nech niečo pohľadajú. Bol to zrejme osud, lebo mi dali staré mince, hlavne z čias socializmu.
Do školy som ich priniesol hrdo, no pani učiteľka nebola spokojná. Vraj sú zbytočné, môžem ich vyhodiť. Keď som prišiel domov, rodičia mince naspäť nechceli, tak sa ponevierali v škatuli od topánok, až dokým som nebol trochu väčší.
Pri upratovaní som sa dostal k inakším minciam a začali sa mi páčiť, ako vyzerajú. Začal som ich zhromažďovať, až ich bolo vyše 400. Vtedy som sa im začal venovať a hrával som sa s nimi.
Keď sme prešli na €uro menu, musel som sa najväčšej časti zbierky vzdať a zameniť ich. Bol som smutný, tak mi mama kúpila prvý album. Poukladal som ich do neho, no zaplnil som sotva 4 strany mincí. Tak som siahol po svojich €uráčoch zo "snehuliaka" (pokladnička). Mal som tam 4x 2€, každé z nich bolo iné (pamätám si rakúske, francúzske, nemecké, slovenské). Tak som začal zbierať € a držalo ma to 3 roky ako primárny záujem.

Aká bola Vaša prvá minca?

To si už presne nepamätám. Ale určite nejaká koruna/halier.

Čo vlastne zbierate?

Zbieral som toho veľmi veľa. Hlavne svetové mince, €urá, sem-tam aj pekné pohľadnice.

Čo si najviac ceníte vo svojej zbierke?

Keďže som podstatne mladší ako väčšina zberateľov, tak ešte nemám také vzácnosti.
Najviac si cením - možno to bude úplne čudné - ale práve "Kroniku peňazí na Slovensku".
Z mincí sa ešte stále teším novým prírastkom.

Aký je Váš nesplnený Numizmatický sen? Čo je vaša srdcová záležitosť?

Nesplnené sny v numizmatike, mám ich viacero:
a, Skompletizovať korunovú menu Rakúsko-Uhorska (1892-1918) aspoň v obehových stavoch.
b, Poskladať kompletnú sadu Slovenského štátu.
c, Mať z každej svetovej krajiny aspoň 1 mincu.
d, Napísať odbornú publikáciu ohľadne numizmatiky, zameranú na nejaké obdobie, napr. Slovenský štát.
e, Skompletizovať po kuse (nie po mincovni) 25-centové mince USA a Canady.
Je mi jasné, že v realite sa mi splní max. 1 sen, zatiaľ mám optimizmus.
Srdcovú záležitosť, na ktorú nedám dopustiť, ešte nemám.

Priviedli ste niekoho k Numizmatike?

Zatiaľ ešte nie, dnes je problém niekoho k takémuto záujmu priviesť. Pokúšal som sa o to, ale drvivú väčšinu ľudí odrádzajú "obchodníci".

Aký máte názor na novodobú Numizmatiku?

Môj názor, na novodobú numizmatiku by som rozčlenil takto medzi klady a zápory:
- Ak slovo novodobá znamená vzťahujúca sa k platným minciam (€uromena, chyborazby) 21.storočia, tak veľmi sa mi páči, že vďaka modernej technike a profesionalite sme schopní vydávať pravidelne nové mince, články a zlepšovať povedomie o našej záľube aj v zahraničí. Uvidíme rozhodne svetlú budúcnosť.
- Ale ak sa slovom novodobá myslia "komerčné novorazby alebo plastové mince (bez pôvodného kovu)" s nízkym (napr. 20-tisícovým) nákladom za umelo zvýšenú, nekresťanskú sumu v závislosti od faktu, že sa za týždeň vypredá (operujúc argumentom vydraženia 1 kusu nad očakávanú sumu na aukro.cz), tu by som sa radšej zdržal odpovede.

Koho by ste mi odporučili na ďalší rozhovor?

Poznám veľa zaujímavých ľudí. V prvom rade by som navrhol, nech sa každý dobrovoľne prihlási.

Ďakujem, Adam zo Zvolena, za príjemný rozhovor.

Moderátor BM

Re: Ako som sa dostal k Numizmatike

Rozhovor s užívateľom gore56

Ako ste sa dostali k Numizmatike?

K numizmatike som sa dostal tak ako drvivá väčšina zberateľov - v detstve. Starí rodičia, ktorí žili v Prahe, mi v detstve darovali takú masívnu kovovú pokladničku, ktorú dostávali deti v ľudovej školej v rámci rakúko-uhorskej monarchie. Samozrejme, pokladnička bola plná drobákov RÚ a prvej ČSR, ktoré boli značne ošúchané, poznačené obehom. Mince som si prezeral, čistil sidolom, leštil a podobne, proste tešil som sa z nich. Pokladničku som mal dlhé roky na polici v izbe, sem-tam som ju vytiahol, popozeral, ale ináč som sa tomu viac nevenoval. K vážnejšej numizmatike som sa dostal až po skončení VŠ, tesne po roku 1989, keď ľudia na blšákoch začali predávať všetko možné - chceli získať nejaké tie financie, keďže nastal neuveriteľný hlad po spotrebnom tovare, zvlášť po elektronike. Takto som kúpil prvé strieborné mince RÚ, ale aj pohľadnice a staré mapy. Po smrti starých rodičov v Prahe som zdedil ešte ďalšie mince, medaily a vyznamenania.

Aká bola Vaša prvá minca?

Presne si to nepamätám, ale boli to tie mince z pokladničky, tuším ale, že najstarši bol toliar Leopolda I. zo 17. storočia. Bol však tak ošúchaný obehom, že mi trvalo snáď aj 10 rokov, kým som prišiel na to, čo to je. Takže tá mi utkvela v pamäti najviac a ešte si pamätám na jeden moment: na ten výpredaj mincí na blšákoch tak v rokoch 1990-93, keď som napr. 2 zlatník 1876 kúpil za 300 Kčs a dnes sa predáva za 130 €. V tej dobe pravdepodobne odišlo z nášho územia neuveriteľné množstvo mincí, bola to taká hurá doba.

Čo vlastne zbierate?

No keďže sa nedá zbierať všetko, tak sa venujem len zlatníkovej mene RÚ a čiastočne korunovej mene RÚ. Srdcovou záležitosťou sú pre mňa strieborné 2 zlatníky. Čo sa týka raritných mincí z tohto obdobia, tak tie nezbieram, pretože pre mňa sú finančne nedostupné a mám aj určité obavy o falzá, ktoré sa v poslednej dobe začali vyskytovať aj v renomovaných aukčných domoch. Uprednostňujem mince s patinou, v kvalite EF, čiže sú poznačene minimálnym obehom, kvalita UNC je finačne niekde ďalej. Všetky tieto mince boli teda reálne v obehu, obyvateľstvo monarchie ich reálne využívalo, čo si na nich teda najviac cením. Že im bol vdýchnutý reálny život. Čo sa týka zlatých mincí tohto obdobia, tak tie moc nezbieram, i keď zopár mám.

Čo si najviac ceníte vo svojej zbierke?

No najviac si cením mince po starých rodičoch, i keď sa jedná v zásade o bežné korunky a zlatníky RÚ. Čo sa týka najdrahšej mince, tak je to 2 zlatník 1860 A.

Aký je Váš nesplnený Numizmatický sen?

No to je dobrá otázka. Asi je to ten slávny zlatý štiavnický zlatník 1878, ktorý sa rozdával v Banskej Štiavnici na Žigmund šachte v rámci dokončenia dedičnej štôlne cisára Jozefa II, dnes voznickej dedičnej štôlne. Ale samozrejme je to mimoriadne drahá záležitosť, takže až v druhom živote.

Priviedli ste niekoho k Numizmatike?

Zatiaľ nikoho, ale snáď to chytí moje deti a budú v tom pokračovať... Preto som im založil aj album na pamätné 2 eurové mince.

Aký máte názor na novodobú Numizmatiku?

Novodobej numizmatike sa nevenujem, i keď mám nejaké mince, hlavne mince s označením UP razené v 60-tych rokoch v Budapešti. Ak máte na mysli tie najnovšie novorazby, ktoré sa tu na BM často aj nedávno vyskytovali, tak tým neholdujem. Nedokážem pochopiť, prečo napr. Budapešť razí zlaté 10 koruny RÚ vo verzi Ag a aj CuZn... Je to len vec len biznisu, podľa mňa, na ktorom ja participovať nemienim. Osobne sa považujem za ortodoxného zberateľa, ktorý bude mať radšej prázne miesto v zbierke, ako ho zaplniť týmito mincami. Ale samozrejme ostatní zberatelia môžu mať iný názor, ktorý ja rešpektujem.

Koho by ste mi odporučili na ďalší rozhovor?

Keďže na BM pôsobím už dlhšiu dobu, zažil som tu veľa dobrých aj zlých vecí, spoznal som množstvo zberateľov. Osobne si vážim hlavne starú gardu ako sparkyho, Stalkera, dj36, Heliosa, i keď neviem či sa na to dajú...

Ďakujem, Gore56, za príjemný rozhovor.

Moderátor BM