Dnes je   -   - 109 online - neprihlásený - odborná sekcia.

Čo nás čaká nasledujúcich 7 dní:

Macho a Chlapovič - Aukcie, Eshop, Investičné zlato

▲ "Karlova cena za numizmatiku" za roky 2017 až 2021 ▲


"Karlova cena za numizmatiku" za roky 2017 až 2021

Vážení zberatelia,

všetkých nás tu, na stránke Burza mincí, spája krásna zberateľská záľuba - numizmatika. Niekto sa ňou živí, niekto zbiera mince a medaily pre radosť a niekto kupuje, predáva, zbiera a baví sa. Numizmatike sa venujú ľudia i na iných internetových stránkach, v e-shopoch, aukčné domy, numizmatické spoločnosti, mincovne, kamenné obchody, ale i takzvaní neinternetoví zberatelia, numizmatici.

Numizmatike sa venujem takmer celý svoj život. Na všetko čo som napísal vyššie sa preto pozerám s určitým nadhľadom a zároveň s veľkým rešpektom. S kľudným svedomím môžem napísať, že Slovensko v súčasnosti prežíva numizmatickú renesanciu. Je to vďaka Aukčnému domu Macho & Chlapovič a vďaka stránke Burza mincí.

Aukčný dom Macho & Chlapovič dal možnosť slovenským numizmatikom dotknúť sa špičkového numizmatického materiálu v špičkovom profesionálnom prostredí. Kvalitu tohto Aukčného domu potvrdzuje jeho úspešná expanzia na český, európsky a celosvetový numizmatický trh. Od roku 2017 sa aukčnou udalosťou roka stali dražby zbierky pána Kokolusa, kde sa v podstate každý rok po častiach draží špičkový numizmatický materiál. Aukčný dom Macho a Chlapovič reagoval v roku 2020 veľmi rýchlo marketingovo a aj ľudsky na celosvetovú krízu spôsobenú koronavírusom. Svedčí to o jeho flexibilite aj v nepredvídateľných situáciách.

Ku kvalite zberateľského prostredia na Slovensku, ale i v okolitých krajinách, výrazne prispieva stránka Burza mincí, na ktorej sa práve nachádzame. Táto stránka dáva už dlhé roky možnosť zdarma a nezištne obchodovať s numizmatickým materiálom slovenským, ale i zahraničným zberateľom. Desiate výročie založenia Burzy mincí sme slávili v marci roku 2018. Burzu mincí založil vlastnou registráciou administrátor s nickom "da" dňa 25.3.2008. V súčasnosti je majiteľom, administrátorom a súčasne moderátorom Burzy mincí JUDr. Radim Václavík s nickom "Radim". Moderátormi stránky sú tiež "MilanBA" a "118apo118". Majiteľ Burzy mincí Radim, nechal pri príležitosti 10. výročia vzniku Burzy mincí (2008-2018), vyraziť 50 kusov medailí "10 DUKÁT" v dvoch kovoch. Symbolika 10. výročia vzniku Burzy mincí sa preniesla i do názvu tejto medaily a práve preto je to "10 DUKÁT". Ako predloha averzu slúžila moja medaila "Minca Burzy mincí", ktorá mala na averze popis 1 DUKÁT a ktorá bola razená v rokoch 2011 až 2014. Možno sa vytvorí tradícia príbuzných averzov a v roku 2028 tu budeme mať 20 DUKÁT.

Na stránke Burza mincí sa v Pravidlách stránky okrem iného píše:
Táto stránka je najväčšou domácou nekomerčnou burzou mincí, kde môžete bez akýchkoľvek poplatkov predávať, dopytovať, alebo nechať si oceniť mince, medaily, žetóny, bankovky a pomocný numizmatický materiál, ako sú albumy, lupy, bubliny, kazety, etue, váhy a iné. Iný zberateľský materiál na tejto stránke nie je možné predávať, oceňovať a dopytovať. Môžete sa tu tiež dozvedieť užitočné informácie a zabaviť sa s ľuďmi, ktorí sa venujú numizmatike. Mesačne nás navštívi niekoľko tisíc návštevníkov, s ktorými môžete zdieľať túto úžasnú záľubu.

Všetko čo sa na stránke Burza mincí v Pravidlách stránky píše je rokmi overená pravda. Aj preto je táto stránka taká úspešná a podľa mňa úspešná aj naďalej bude. Preto s Burzou mincí už roky spolupracujem. Burza mincí je silný hráč, s ktorým treba v numizmatike s určitosťou počítať.

Odpoveď na otázku ... Prečo je Burza mincí už vyše 12 rokov taká úspešná ?

Na túto otázku nevie správnu odpoveď nikto. Preto vám sem napíšem moju verziu odpovede, ktorá je poľa mňa 100 %-ná. Je to súhra troch faktorov na jednom mieste, plus malý doplnok.

Faktory:

  1. geniálny systém cenových ponúk - lepší nevymyslíte
  2. bezplatné inzerovanie - silný faktor
  3. ľudia - vždy tu bola a bude etablovaná silná skupina odborníkov, osobností a obľúbencov, ktorá je generačne obmieňajúcim sa jadrom, ktoré má svoju nepísanú celistvosť a ktorá vyštve neprispôsobivých aj bez boja, toto jadro sa tvorilo, tvorí a bude tvoriť, bez toho, aby sme do tohto deja zasahovali a bez toho, aby sme si uvedomovali, že sme jeho súčasťou, kto nezapadne, ten musí odísť, ten odíde i sám

Veľm dôležité z pohľadu admina a moderátorov je nenarušiť prirodzenú súhru týchto troch faktorov. Domček sa ľahko zosype a ťažko sa bude stavať, ak sa vôbec bude dať stavať. Budú chýbať pevné základy, ktoré tu teraz sú.

Doplnok:

  • stabilita, tradícia, kultúra - to sú pridané hodnoty hodné zreteľa, ktoré pri rovnováhe uvedených troch faktorov, dávajú Burze mincí punc kvality

Dnes je Burza mincí správne naolejovaný, nastavený a vyladený samochod.
Akýkoľvek zásah do chodu tohto vyše 10 ročného stroja môže (ale nemusí ak bude správny) znamenať katastrofu.
Ja vám verím chlapci. Vy to zvládnete.

A teraz ku "Karlovej cene za numizmatiku"

V roku 2017 som sa rozhodol pod záštitou Burzy mincí raz ročne, po dobu päť rokov, udeľovať cenu - "Karlova cena za numizmatiku". Cenu získal vždy ten zberateľ, ktorý sa významnou mierou podieľal na rozvoji numizmatiky v danom roku, alebo v predchádzajúcom období. Predpokladal som, že to bude internetový zberateľ z Burzy mincí, teda osoba známa. Boli to však i zberatelia mimo Burzu mincí, dokonca i neinternetoví zberatelia. Cenu mohlo získať i viac osôb, skupina osôb, alebo i organizácia. Udelenie ceny sám sebe som neumožnil. Cenu nebolo možné udeliť tej istej osobe viackrát. Cenu som udeľoval raz ročne, po dobu päť rokov, teda v rokoch 2017 až 2021. Odovzdanie ceny bolo vždy osobné po dohovore s oceneným (ocenenými). Niekoľko cien som so zdravotných dôvodov (svojich alebo oceňovaných zberateľov) odovzdal predčasne. Rovnako predčasne som odovzdal ceny súbežne s mojimi numizmatickými cestami do Košíc, či Budapešti. Udelil som i jednu mimoriadnu cenu, dve ceny bez letopočtu a v roku 2020 som ocenil viacerých zberateľov. Na všetkých, ktorých som chcel oceniť, sa žiaľ aj tak neušlo. Možno sa v budúcnosti nájde niekto, kto bude v takomto, alebo inom oceňovaní pokračovať.

Pre každoročné udeľovanie ceny som sa v roku 2017 rozhodol z dôvodu, že nič také tu zatiaľ nebolo a ja som vedel, že oceňovať bolo koho a ešte aj je koho. Nejedná sa samozrejme o prestížnu Nobelovu, či Pulitzerovu cenu. Ale myslím si, že i toto lokálne numizmatické ocenenie každého zberateľa poteší. Podľa reakcií ocenených aj potešilo. Som tomu veľmi rád.

Ako to celé fungovalo ?

V rokoch 2017 a 2018 som koncom kalendárneho roka očakával od zberateľov verejné, či neverejné návrhy na ocenenie, na základe ktorých som vyhlásil nominácie (maximálne 10) a o niekoľko dní som vyhlásil i držiteľa ceny. Od roku 2019 som určoval priamo držiteľ ceny. Ceny som udeľoval pod záštitou Burzy mincí a preto som držiteľa ceny určil po dohode s administrátorom Burzy mincí - Radimom. Od mája 2018 som ceny určoval i po dohode so zástupcom z fóra Burzy mincí, ktorým bol - Numik. Keďže Radim i Numik bývajú a pracujú v Českej republike a keďže na Burze mincí sú registrovaní i českí zberatelia, nadobúda moja cena československý punc, čo ma veľmi teší.

Čo získali držitelia cien ?

Držitelia cien "Karlova cena za numizmatiku" získali Karlovu mosadznú gravírovanú medailu v etue (alebo v inom uložení) a certifikát o udelení ceny. Získali tiež dary, ktoré som daroval ja sám, alebo ktoré som za týmto účelom od zberateľov obdržal. Výnimkou boli viaceré "Karlove ceny za numizmatiku", udelené v rokoch 2019 a 2020, kedy držitelia ceny získali moju mosadznú gravírovanú medailu sv. Václava, alebo Františka Jozefa I. Najväčšou výnimkou bol jubilejný záverečný piaty ročník v roku 2021 (viz foto dole).

Moja osobná poznámka, ktorú som riešil v priebehu udeľovania cien

Od spustenia tohto projektu som dostal už viac ako desať oprávnených návrhov na udelenie "Karlovej ceny za numizmatiku", ktoré nemôžem realizovať. Jedná sa o známe nicky. Pretože ten počet je relatívne vysoký, dovoľujem si podať vám vysvetlenie touto jedinou vetou ... Rešpektujte prosím, rovnako tak ako rešpektujem ja, právo na súkromie a žiadosť o nemedializovanie niektorých mien a nickov na internete a teda i na Burze mincí, či už z dôvodov rodinných, pracovných, zdravotných, osobných, alebo akýchkoľvek iných ... je mi to ľúto, ak to niekto nepochopí, ale viac k tomu písať nebudem. Ďakujem za pochopenie.

Ako to celé prebehlo v rokoch 2017 až 2021

Rok 2017
Keďže tento blog som zverejnil až koncom roka (20.12.2017) a žiadne návrhy som predtým od nikoho nežiadal, tak cenu som udelil jednému z mojich nominantov, podľa vlastného rozhodnutia v spolupráci s Radimom, administrátorom Burzy mincí. Držiteľa ceny za rok 2017 som vyhlásil 31.12.2017. Cenu a dary som jej držiteľovi - 118apo118 - odovzdal osobne v Mlynoch v Nitre 25.3.2018.

Rok 2018 - Mimoriadna cena
Dňa 2.1.2018 som v komentári uverejnil, že vzhľadom k tomu, že dňa 25.3.2018 oslávi Burza mincí okrúhle a významné 10. výročie svojho vzniku, rozhodol som sa udeliť - Mimoradnu Karlovu cenu za numizmatiku. Nominácie som vyhlásil 1.3.2018. Držiteľa ceny som vyhlásil 1.3.2018. Cenu a časť darov som jej držiteľovi - Radimovi - odovzdal osobne 13.4.2018 v Poluse v Bratislave. Jeden z darov odovzdal Radimovi osobne Numik dňa 8.3.2018 v Prahe, v pobočke Aukčného domu Macho & Chlapovič.

Rok 2018
Úvodný komentár som zverejnil dňa 24.11.2018. Nominácie som zverejnil dňa 11.12.2018. Držiteľa ceny za rok 2018 som vyhlásil 24.12.2018. Cenu a dary som jej držiteľovi - minca1 - odovzdal osobne v Eurovei v Bratislave dňa 12.1.2019. "Karlova cena za numizmatiku" za rok 2018 bola udelená zberateľovi registrovanému na Burze mincí za vydávanie, spoluprácu, alebo akúkoľvek inú činnosť spojenú s vydávaním papierových, alebo elektronických katalógov mincí, medailí, bankoviek, alebo inej numizmatickej literatúry v roku 2018, alebo v predchádzajúcom období.
V roku 2018 bola plánovaná ešte jedna cena, ktorá napokon nebola udelená. Jej udelenie som zrušil z osobných dôvodov, meno neoceneného nebude nikdy zverejnené.

Rok 2019 - Ceny bez letopočtu
Dňa 5.1.2019 som v Brne U Špalíčka udelil dve "Karlove ceny za numizmatiku" bez letopočtu. Držiteľmi cien sa stali moji dlhoroční numizmatickí priatelia a sponzori - Hromo (p. Hromada) a Maxo (p. Martin) - ktorí nie sú registrovaní na Burze mincí. Poznáme sa ešte z čias pred rokom 1989. Obaja držitelia mojej ceny dostali moju jednostrannú medailu sv. Václava, gravírovanú na reverze, v bubline, vloženú v etue. Gravírovaný text - Karlova cena za numizmatiku. Obaja držitelia mojej ceny obdržali tiež originálny, atramentom ručne krasopisom písaný certifikát na pergamene vložený do pergamenovej obálky. Text certifikátu bol osobný a bol šitý na mieru držiteľa ceny. Ako dôvod udelenia ceny majú obaja v certifikáte napísané - ... za dlhoročnú pomoc a všestrannú činnosť v zberateľstve - v oblasti numizmatiky, filatelie, telefónnych kariet, auto a moto veteránov. Hromo prevzal dary v Brne. Maxovi boli dary zaslané dodatočne poštou.

Rok 2019
Nominácie som vyhlásil dňa 23.1.2019. Držiteľa "Karlovej ceny za numizmatiku" za rok 2019 som vyhlásil dňa 8.2.2019. Cenu a dary som jej držiteľovi - tomi - odovzdal osobne v Košiciach v REPUBLIKE VÝCHODU dňa 2.3.2019. "Karlova cena za numizmatiku" za rok 2019 bola udelená najobľúbenejšiemu nicku na Burze mincí.

Rok 2020
Úvodný komentár a všeobecné nominácie som zverejnil dňa 26.2.2020. Držiteľov ceny za rok 2020 som vyhlásil 1.3.2020.
Ceny a dary som držiteľovi - trobo - odovzdal osobne v Košiciach dňa 2.3.2019. v REPUBLIKE VÝCHODU
Ceny a dary som držiteľovi - Elemér - odovzdal osobne v Budapešti dňa 28.10.2019. v pracovni v jeho byte
Ceny a dary som držiteľovi - didi83 - odovzdal osobne v Nitre dňa 5.2.2020. v Mlynoch
Ceny a dary som držiteľovi - Jardo - odovzdal osobne v Brne vo februári 2020 U Špalíčka a vo Voroněži
Ceny a dary som držiteľovi - Vlado - odovzdal osobne v Mistelbachu vo februári 2020 v letnom sídle rekonštruovanom na zákazku

Na Burze mincí a mimo nej som chcel oceniť ešte spolu 19 zberateľov, ktorí pre numizmatiku robia i niečo navyše a ktorých si okrem iného aj preto veľmi vážim. To je vysoký počet cien, keďže na oceňovanie mi zostávali už iba ročníky 2020 a 2021. A keď som vzal do úvahy, že cena v roku 2021 bude jubilejný 5. ročník so špeciálnou cenou len pre jedného zberateľa, tak na ocenenie všetkých 19 zberateľov som mal iba ročník 2020. Rozhodol som sa nasledovne ... Chcel by som oceniť všetkých, ale je to skutočne veľký počet. Z tých 19 zberateľov som napokon po dlhej úvahe vybral 5 zberateľov, ktorých som v roku 2020 ocenil. Dvaja z nich sú z Burzy mincí a traja mimo Burzu mincí. Žiaľ, na všetkých sa neušlo.

Jedného držiteľa ceny za rok 2020 (trobo) som z dôvodu návštevy pomerne vzdialeného miesta jeho bydliska (Košice), pri príležitosti osobného odovzdávania ceny za rok 2019 (tomi), osobne ocenil v predtermíne už v roku 2019.

V Budapešti som dňa 28.10.2019 v predtermíne osobne odovzdal cenu a dary jednému z držiteľov "Karlovej ceny za numizmatiku" za rok 2020, zberateľovi menom - Elemér. Urobil som tak pri príležitosti stretnutia sa s týmto výnimočným zberateľom mincí a medailí Františka Jozefa I. Pozval ma do Budapešti na svoju prezentáciu ďalších fálz 10k FJI 1914 KB. Tomuto držiteľovi "Karlovej ceny za numizmatiku" za rok 2020 som cenu v predtermíne odovzdal aj z dôvodu jeho zhoršujúceho sa zdravotnému stavu.

Rok 2021
Cenu som držiteľovi jubilejného piateho ročníka "Karlovej ceny za numizmatiku" za rok 2021 odovzdal v Mělníku Na hradbách. Držiteľ ceny - Numik. Žiaľ k tejto cene som v komentároch nič nenapísal. Dôvodom bol môj zhoršený zdravotný stav. Ale myslím si, že to čo má Numik napísané na certifikáte je dostatočne výstižné. Cenu som mu odovzdal osobne v Mělníku, teda v mieste jeho bydliska.

Z úcty k ľuďom, ktorých som ocenil, som ceny od roku 2017 až do roku 2020 (resp. 2021) odovzdal každému z nich osobne.

Predčasné ukončenie projektu

Odovzdanie jubilejnej ceny v predtermíne a tiež predčasné ukončenie celého projektu som realizoval z dôvodu náhleho zhoršenia svojho zdravotného stavu. I keď som sa dal teraz ako-tak dohromady, neviem či tu ešte v roku 2021 budem i keď dnes to s určitosťou nevie nikto z nás. No niektorí sme k tomu bližšie, sme na zozname a už sa nám varí aj voda v kotli. Tých lepších privíta pri bráne sv.Peter a tí budú môcť Pink Floyd počúvať aj naďalej.

Kto za tým všetkým stál ?

S myšlienkou udeľovať raz ročne cenu za numizmatiku som sa pohrával už dlhšiu dobu, asi od roku 2015. Niekoľko dní pred uverejnením prvej verzie tohto blogu, začiatkom decembra 2017, som túto svoju myšlienku rozpracoval a dal jej názov "Karlova cena za numizmatiku". Oslovil som Radima, administrátora Burzy mincí. Doladili sme niektoré detaily a výsledkom bol tento úvodný blog, ktor som priebežne aktualizoval až do dnešnej finálnej podoby. Na tomto projekte sa 50 %-ami za celú Burzu mincí sponzorsky podieľal Radim a 50 %-ami som sa podieľal ja. Nebolo treba za tým hľadať žiadne konšpirácie, ako sa to občas stáva. Ubezpečujem vás, že to bol stratový projekt. Ale ja si veľmi vážim ľudí, ktorí dokážu vytvoriť nejakú nadhodnotu. A práve to bol základ mojej prvotnej myšlienky. Dnes môžem spokojne konštatovať, že to bol úspešný projekt. Poďakovanie z mojej strany patrí i Radimovi a Numikovi.

>>>Tento blog som ukončil dňa 17.4.2020<<<

Tento blog odporúčam administrátorovi Burzy mincí umiestniť niekam hore na lištu podľa jeho uváženia.
Nech ďalšie generácie numizmatikov nezabudnú na mená a nicky priekopníkov Burzy mincí.
Nech vidia ako sme si tu žili ...

Tento projekt som od decembra 2018 do januára 2020 realizoval v mierne upravenej podobe i u filatelistov. Bol veľmi úspešný.
Tento projekt v roku 2020 realizujem (som realizoval) ako jednorazový v upravenej podobe i u priateľov veteránov. Vzhľadom na krízu s koronavírusom som ho dočasne prerušil. Včera v noci 16.4.2020 som rozoslal desiatky mailov o jeho úplnom zrušení. Realizácia sa uskutoční v lepších časoch. Ak ešte prídu.

Ďakujem

Karel

Smile

----------

Držitelia "Karlovej ceny za numizmatiku":

  • rok 2017 - Martin Richter, nick 118apo118
  • rok 2018 - Mimoriadna cena k 10. výročiu vzniku Burzy mincí - JUDr. Radim Václavík, nick Radim
  • rok 2018 - JUDr. Stanislav Valovič, nick minca1
  • rok 2019 - Ceny bez letopočtu mimo Burzu mincí - Hromo (p. Hromada) a Maxo (p. Martin)
  • rok 2019 - nick tomi
  • rok 2020 - z Burzy mincí - nick trobo, Tomáš Dioši nick didi83, mimo Burzu mincí - páni Jardo, Vlado, Elemér
  • rok 2021 - Jubilejná cena k 5. výročiu udeľovania "Karlovej ceny za numizmatiku" - Martin Kasáček, nick Numik

----------

Nominácie (v abecednom poradí):

  • rok 2017 - 118apo118 / da / didi83 / minca1 / Radim / SNS TN / Taťka / trobo / Zizi74 + 1numizmatik
  • rok 2018 - Mimoriadna cena k 10. výročiu vzniku Burzy mincí - Caesar / da / MilanBA / minca1 / Radim / tomi / trobo
  • rok 2018 - aivil47 / didi83 / minca1 / Zizi74 + 1numizmatik
  • rok 2019 - Ceny bez letopočtu mimo Burzu mincí - bez nominácií
  • rok 2019 - všetky aktívne nicky na Burze mincí
  • rok 2020 - všetky aktívne nicky na Burze mincí, zberatelia mimo Burzu mincí, neinternetoví zberatelia
  • rok 2021 - všetky aktívne nicky na Burze mincí, zberatelia mimo Burzu mincí, neinternetoví zberatelia

----------

Poďakovania:

  • Touto cestou ďakujem p. Emilovi Č. z Nitry za priestory, stroje, náradie, prípravky a materiál, teda komplet výbavu na razbu medailí.
  • Touto cestou ďakujem nicku pinocchio za vytvorenie grafických návrhov certifikátov (č.1,2,3).
  • Touto cestou ďakujem adminovi Burzy mincí Radimovi, za možnosť realizácie tohto projektu na tejto stránke a za sponzorovanie 50% nákladov.
  • Touto cestou ďakujem tomimu, Maxovi, Numikovi, Filatelistom z NR a BA, Zberateľovi z ČR za dary, ktoré venovali tomuto projektu.
  • Touto cestou ďakujem zberateľom Garymu, Super Etke, Michalovi Kiššovi, Hromovi a všetkým anonymom za podporu tohto projektu.
  • Touto cestou ďakujem japonským zberateľkám/študentkám/turistkám Hiromi a Hideharu za podporu tohto projektu.
  • Děkuji Bratrům Kapucínům za pomoc při realizaci tohto projektu. Věčná čest památce Bratra Josefa Alojze Gabaríka († 2017).
  • Děkuji českým duchovním za opakovanou podporu tohoto projektu v numismatice, filatelii a také u přátel veteránů.
  • Děkuji českým duchovním za možnost uchování svého numizmatického i osobního poselství v jejich svatém chrámu, jenž bude staletí nedotčeno.

----------

Info:

Dňa 13.4.2020 ráno o 03,16 hod zomrel v Budapešti v spánku vo veku 84 rokov na zlyhanie orgánov v dôsledku ťažkých chorôb v prítomnosti svojich najbližších držiteľ "Karlovej ceny za numizmatiku" za rok 2020 - Elemér. Tento nenápadný pán bol majiteľom takmer kompletnej zbierky mincí, medailí, žetónov a bankoviek Františka Jozefa I. Vlastnil i niekoľko osobných vecí tohto panovníka. Bol to veľmi dobrý človek. Pozostalí sa rozhodli venovať jeho zbierku bližšie nešpecifikovanému múzeu. Súčasťou zbierky je i "Karlova cena za numizmatiku" za rok 2020.
Česť jeho pamiatke.
----------

Info:

Kam šla a kde sa udeľovala "Karlova cena za numizmatiku" a dary k cene za roky 2017 až 2021:

  • 118apo118 - Weil Am Rhein (Nemecko) - cena a dary odovzdané v Nitre
  • Radim - Praha (ČR) - cena a dary odovzdané v Bratislave a jeden dar v Prahe (ČR, odovzdal Numik)
  • minca1 - Bratislava - cena a dary odovzdané v Bratislave
  • Hromo - Mníchov (Nemecko) - cena a dary odovzdané v Brne (ČR)
  • Maxo - Brno (ČR) - cena odovzdaná v Brne (ČR) a dary zaslané dodatočne poštou
  • tomi - Košice - cena a dary odovzdané v Košiciach
  • trobo - Košice - cena a dary odovzdané v Košiciach
  • didi83 - Nové Zámky - cena a dary odovzdané v Nitre
  • Elemér - Budapešť (Maďarsko) - cena a dary odovzdané v Budapešti (Maďarsko)
  • Jardo - Brno (ČR) - cena a dary odovzdané v Brne (ČR)
  • Vlado - Nitra t.č. dlhodobo Brno (ČR) - cena a dary odovzdané v Mistelbachu (Rakúsko)
  • Numik - Mělník (ČR) - komplet cena odovzdaná v Mělníku (ČR)

Ako to vyzerá na mape - v krúžkoch sú miesta kam cena doteraz šla a kde sa udeľovala (google maps): viz foto dole ...
----------
Ospravedlňte, prosím, prípadné gramatické, alebo štylistické chyby v texte blogu, ďakujem. Nie som žiaľ dokonalý už to asi ani k dokonalosti nestihnem dotiahnuť.
----------

Foto:

  • Nadpis foto sa zobrazí, keď sa zastavíte myšou nad obrázkom.
Raznica averzu
Medaila Averz - "Karlova cena za numizmatiku"
Medaila Reverz - gravírovaný - Burza mincí 2017
Medaila Reverz - gravírovaný - Burza mincí 2008-2018
Medaila Reverz - gravírovaný - Burza mincí 2018
Medaila Reverz - gravírovaný - Burza mincí 2019
Medaila Reverz - gravírovaný - Burza mincí 2020
Medaila Reverz - gravírovaný - Burza mincí 2021
Bublina, etue (1)
Bublina, etue (2)
Certifikát č.1 bez držiteľa
Certifikát č.2 bez držiteľa
Certifikát č.3 bez držiteľa
Certifikát č.4 bez držiteľa
Karlova cena za numizmatiku" za rok 2017
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2017 - odovzdanie
Dar k cene za rok 2017
Dar k cene za rok 2017 (2)
Mimoriadna Karlova cena za numizmatiku
Mimoriadna Karlova cena za numizmatiku - odovzdanie
Mimoriadna Karlova cena za numizmatiku - dar k cene
Mimoriadna Karlova cena za numizmatiku - dar k cene (2)
Mimoriadna Karlova cena za numizmatiku - dar k cene (3)
Mimoriadna Karlova cena za numizmatiku - dar k cene (4)
Mimoriadna Karlova cena za numizmatiku - dar k cene (5)
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2018
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2018 - odovzdanie
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2018" - dar k cene (1)
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2018 - dar k cene (2)
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2018 - dar k cene (3)
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2018" - dar k cene (4)
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2018" - dar k cene (5)
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2018" - dar k cene (6)
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2018" - dar k cene (7)
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2018" - dar k cene (8)
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2018" - dar k cene (9)
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2018" - dar k cene (10)
Dve "Karlove ceny za numizmatiku" bez letopočtu, averz, reverz gravírovaný - Karlova cena za numizmatiku
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2019
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2019 - dary k cene (1)
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2019 - dary k cene (2)
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2019 - dary k cene (3)
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2020
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2020 - dary k cene (1)
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2020 - dary k cene (2)
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2020 - dary k cene (3)
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2020 - dary k cene (4)
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2019 a 2020 - odovzdanie
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2019 a 2020 - odovzdanie
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2020
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2020 - dary k cene (1)
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2020 - dary k cene (2)
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2020 - dary k cene (3)
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2020 - dary k cene (4)
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2020 - odovzdanie
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2021
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2021
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2021
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2021
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2021
Karel, Numik
"Karlova cena za numizmatiku" 2017-2021 - info mapka

Komentáre

Re: "Karlova cena za numizmatiku"

Touto cestou ďakujem administrátorovi Burzy mincí - Radimovi - za možnosť realizácie tohto projektu na tejto stránke.
Ďakujem mu tiež za 50 % - ný sponzoring na náklady.

Som na numi dôchodku, nerušte ma, prosím. Numizmatika je zábava Smile

Re: "Karlova cena za numizmatiku"

Z mojej čerstvej pošty od človeka, ktorého si vážim:

Skvělá myšlenka ...

... jako prvního bych asi nejen já navrhl Ela Macha. Myslím, že není nikdo, kdo by v našich krajinách pro numismatiku za poslední roky udělal více, než právě on ...

Na příští rok bych viděl Radima, kterého si také velice vážím a který pro numismatiku toho hodně obětuje. (pokud to nebude střet zájmu)

Ďakujem za návrhy.

Som na numi dôchodku, nerušte ma, prosím. Numizmatika je zábava Smile

Re: "Karlova cena za numizmatiku"

Mne osobne sa páči nezištná činnosť člena BM pod nickom amálka 5883. Poradí, ohodnotí, napíše a snaží s pomáhať členom BM a nielen im ale aj mimo BM radami v oblastiach, na ktoré sa hlavne špecializuje.

Asi tak.

Re: "Karlova cena za numizmatiku"

Ďakujem za návrh.

Som na numi dôchodku, nerušte ma, prosím. Numizmatika je zábava Smile

Re: "Karlova cena za numizmatiku"

Ako som už napísal - keďže už je koniec roka a žiadne návrhy som od nikoho nežiadal, tak cenu udelím podľa vlastného rozhodnutia v spolupráci s administrátorom Burzy mincí - Radimom. V januári vyhlásim kto cenu za rok 2017 získal.

Moji nominanti na "Karlovu cenu za numizmatiku" v roku 2017 sú (v abecednom poradí):

  1. 118apo118 - za významný podiel na zvýšení úrovne a kvality Burzy mincí
  2. da - za založenie a viacročné vedenie Burzy mincí
  3. didi83 - za katalóg mincí ČSR na CD
  4. Elizej Macho - ukázal nám ako sa robí špičková numizmatika
  5. minca1 - za papierové katalógy mincí ČSR a R-U
  6. Radim - za vedenie a zvyšovanie úrovne a kvality Burzy mincí
  7. SNS TN (jaroslavci, aivil, resident5, +Caesar) - za numizmatickú aktivitu
  8. Taťka - za založenie Gulášky, ako kultúrno-spoločenskej akcie
  9. trobo - za aktivitu vo vedení blogov na stránkach
  10. zizi74 + 1numizmatik - za katalóg medailí Slovenského štátu

Absolútne bezkonkurenčne najväčším superfavoritom na získanie ceny je pán Elizej Macho !
Ale pán Macho cenu nezíska. A prečo ?

Odpoviem priamo a úprimne:
Necítim sa na to. Pán Macho je svetovo uznávaná numizmatická kapacita hodná prestížnych svetových cien. "Karlovu cenu za numizmatiku" by som mu udelil v prípade, keby to bol napríklad jubilejný stý ročník. Pán Macho urobil pre numizmatiku toľko, že by si zaslúžil sto mojich cien.

"Elo prosím Ťa, ak to čítaš, tak verím, že si ma pochopil. Ďakujem."

Pre pána Macha budem, alebo budeme, musieť vymyslieť niečo iné.
"Karlovu cenu za numizmatiku" v roku 2017 získa niektorý iný nominant z hore uvedených, okrem štvrtého v poradí. Ako som už písal v blogu, jeho meno (nick) uverejním v januári 2018.

Som na numi dôchodku, nerušte ma, prosím. Numizmatika je zábava Smile

Re: "Karlova cena za numizmatiku"

Karel ďakujem za uznanie veľmi si to vážim.

Moderátor BM

Re: "Karlova cena za numizmatiku"

118apo118 napísal(a):

Karel ďakujem za uznanie veľmi si to vážim.

Máte nepopierateľný a významný podiel na zvýšení úrovne a kvality Burzy mincí. Prišli kvalitné a stále živé blogy, kvalitný materiál v inzerátoch a robíte čisté obchody. Ste nekonfliktný typ. Ľudia Vás rešpektujú. Pred Vašim príchodom sa tu už hovorilo vypínaní svetla. Radimovi táto Vaša nominácia na moderátora vyšla na 200 %.

Som na numi dôchodku, nerušte ma, prosím. Numizmatika je zábava Smile

Re: "Karlova cena za numizmatiku"

Karel napísal(a):

Pre pána Macha budem, alebo budeme, musieť vymyslieť niečo iné.

Myslím si, že viem čo by nadchlo a možno i zlomilo numizmatické srdce i takého velikána akým je pán Elizej Macho.
Boli by to súkromné razby medailí s motívmi, ktoré si nechám pre seba, aby mi ich niekto neukradol.
Som ochotný o tom hovoriť len so silným sponzorom. Jedná sa o plány A a B.
Za istých okolností je možné, že plán B uskutočním i bez sponzora.
Všetko to samozrejme istí plán C.

Z tohto môjho komentára ste sa toho veľa nedozvedeli.
Píšem ho však preto, aby ste vedeli ktorým smerom sa uberajú moje myšlienky.
Píšem ho však hlavne preto, aby ste vedeli prečo pán Elizej Macho nie je držiteľom mojej ceny a nebude ani jej nominantom.
Nezabudol som na neho, to sa asi ani nedá.

S prípadnými serióznymi sponzormi som ochotný jednať kedykoľvek.

Som na numi dôchodku, nerušte ma, prosím. Numizmatika je zábava Smile

Re: "Karlova cena za numizmatiku"

Vážení zberatelia,

držiteľa "Karlovej ceny za numizmatiku" za rok 2017 vám oznámim v komentári v tomto blogu dňa 1.1.2018 o 20,00 hod. Cenu získa jeden z nominovaných zberateľov, ktorí sú uvedení v blogu. Bude to ten, ktorý sa podľa mňa najvýznamnejšou mierou podieľal na rozvoji numizmatiky v danom roku, alebo v predchádzajúcom období. Pretože cenu udeľujem pod záštitou Burzy mincí, budem jej držiteľa vyberať spolu s Radimom, administrátorom Burzy mincí.

Veselé vianoce

Karel

Som na numi dôchodku, nerušte ma, prosím. Numizmatika je zábava Smile

Re: "Karlova cena za numizmatiku"

Plny suhlas

Re: "Karlova cena za numizmatiku" ... držiteľa oznámim ...

Vážení zberatelia,

ak by sa niekto z vás ešte teraz rozhodol venovať držiteľovi "Karlovej ceny za numizmatiku" za rok 2017 i nejaký numizmatický, zberateľský dar (napr. mincu, medailu a podobne), napíšte mi to prosím do pošty, alebo mi to oznámte mailom, či mobilom. Ja to sem napíšem, alebo ak chcete tak nenapíšem, pričom vaše meno môže, ale nemusí byť zverejnené. Všetko to záleží na vašom rozhodnutí.

Podmienkou je, aby som mal tento váš dar mal fyzicky u seba najneskôr do 31.12.2017.

Ďakujem.

Karel

Som na numi dôchodku, nerušte ma, prosím. Numizmatika je zábava Smile

Re: "Karlova cena za numizmatiku" ... držiteľa oznámim ...

Ďakujem pekne za nomináciu, cením si to Smile Úprimne sa však priznávam, že v tomto roku som sa venoval numizmatike oveľa menej ako v predošlých rokoch. Hlavným dôvodom je moja maličká dcérka ktorej sa snažím venovať čo najviac svojho voľného času, ktorého je beztak dosť málo. Keď trochu vyrastie rád by som sa numizmatike zas viac venoval a možno aj moja maličká bude raz numizmatička Smile

Re: "Karlova cena za numizmatiku" ... držiteľa oznámim ...

Didi, ja si tvoju aktivitu veľmi vážim a nezabudol som na ňu.
Možno budeš držiteľom ceny, možno nie.
Ak niekto nezíska Oscara, tak aj nominácia sa počíta. Tu je to tiež tak. Ľudia to čítajú a registrujú. Vedia o tebe.

Nech sa ti darí ... OK

Som na numi dôchodku, nerušte ma, prosím. Numizmatika je zábava Smile

Re: "Karlova cena za numizmatiku" ... držiteľa oznámim ...

Karel napísal(a):

Didi, ja si tvoju aktivitu veľmi vážim a nezabudol som na ňu.
Možno budeš držiteľom ceny, možno nie.
Ak niekto nezíska Oscara, tak aj nominácia sa počíta. Tu je to tiež tak. Ľudia to čítajú a registrujú. Vedia o tebe.

Nech sa ti darí ... OK

Ďakujem pekne, je mi cťou Smile Aj vám všetkým nech sa darí, všetko najlepšie do nového roka prajem !

Re: "Karlova cena za numizmatiku"

Karel napísal(a):

Vážení zberatelia,

držiteľa "Karlovej ceny za numizmatiku" za rok 2017 vám oznámim v komentári v tomto blogu dňa 1.1.2018 o 20,00 hod. Cenu získa jeden z nominovaných zberateľov, ktorí sú uvedení v blogu. Bude to ten, ktorý sa podľa mňa najvýznamnejšou mierou podieľal na rozvoji numizmatiky v danom roku, alebo v predchádzajúcom období. Pretože cenu udeľujem pod záštitou Burzy mincí, budem jej držiteľa vyberať spolu s Radimom, administrátorom Burzy mincí.

Veselé vianoce

Karel

Zmena je život ... Smile

Z rodinných dôvodov mením termín vyhlásenia držiteľa "Karlovej ceny za numizmatiku" za rok 2017 na dnes, teda 31.12.2017 o 18,00 hod.
Zajtra totiž budem pri PC len občas. Prihlásený budem (možno), ale na serióznu prácu nebudem mať čas.

Ďakujem za pochopenie.

Som na numi dôchodku, nerušte ma, prosím. Numizmatika je zábava Smile

Re: "Karlova cena za numizmatiku" ... držiteľa oznámim už ...

Vážení zberatelia,

dovoľte mi, aby som vám oznámil držiteľa "Karlovej ceny za numizmatiku" za rok 2017. Cenu získal zberateľ, ktorý sa významnou mierou podieľal na rozvoji numizmatiky v danom roku, alebo v predchádzajúcom období. Rozhodovanie nebolo ľahké, pretože nominácie boli veľmi silné.

Nominanti na "Karlovu cenu za numizmatiku" za rok 2017 boli (v abecednom poradí):

  • 118apo118 - za významný podiel na zvýšení úrovne a kvality Burzy mincí
  • da - za založenie a viacročné vedenie Burzy mincí
  • didi83 - za katalóg mincí ČSR na CD
  • Elizej Macho - ukázal nám ako sa robí špičková numizmatika (vyňatý, určený na inú cenu)
  • minca1 - za papierové katalógy mincí ČSR a R-U
  • Radim - za vedenie a zvyšovanie úrovne a kvality Burzy mincí
  • SNS TN (jaroslavci, aivil47, resident5, +Caesar) - za numizmatickú aktivitu
  • Taťka - za založenie Gulášky, ako kultúrno-spoločenskej akcie
  • trobo - za aktivitu vo vedení blogov na stránkach
  • zizi74 + 1numizmatik - za katalóg medailí Slovenského štátu

Ja a Radim sme sa spoločne rozhodli, že držiteľom "Karlovej ceny za numizmatiku" za rok 2017 sa stáva:

118apo118

moderátor Burzy mincí

Dôvod: ... za významný podiel na neustálom zvyšovaní úrovne a kvality stránky Burza mincí.

Spolu s 118apo118 prišli nové blogy, nové komentáre, kvalitné inzeráty a čisté obchody. Prišiel nový, minulosťou nezaťažený, nekonfliktný a rešpektovaný človek. Má nepopierateľný a významný podiel na zvýšení a neustálom zvyšovaní úrovne a kvality Burzy mincí. Ukázal nám všetkým, že stačí poctivo robiť, vytvárať nové veci, odborne komentovať, ponúkať kvalitný numizmatický materiál a úspech musí prísť.

Z môjho pohľadu v percentuálnom vyjadrení ak bol 118apo118 100%-ným víťazom nominácií, tak všetky ostatné nominácie dosiahli 99%. Teda ani jedna nominácia nebola prepadákom. Rozhodlo to, že 118apo118 neustále zvyšuje úroveň a kvalitu stránky Burza mincí, teda prostredie, v ktorom sa práve nachádzame. Ak by tu nebola Burza mincí, neboli by tu inzeráty, blogy a neboli by tu ani užívatelia, teda ani my. A práve to, že Burza mincí je v tomto prípade primárnym elementom, práve to rozhodlo. A tam je to 1%-to navyše. Rozhodlo však i to, že jeho práca bola na stránke viditeľná práve v tomto hodnotenom období, teda v roku 2017. A v neposlednom rade rozhodlo i to, že to bolo naše spoločné rozhodnutie s Radimom, teda administrátorom Burzy mincí. Radim sám najlepšie vie, aký kus práce 118apo118 pre Burzu mincí odviedol.

Cenu odovzdáme jej držiteľovi po vzájomnej dohode na čase a mieste odovzdania.
Dar pre držiteľa ceny, od užívateľa Maxo mimo Burzy mincí - 50 EUR.
Dar pre držiteľa ceny, od užívateľa Numik z Burzy mincí - írska whisky.

Ďakujem Radimovi za spoluprácu a možnosť realizácie tohto projektu na stránke Burza mincí.

Karel

Smile

----------
Foto:
"Karlova cena za numizmatiku" za rok 2017
(detaily ceny sú hore v blogu)

Som na numi dôchodku, nerušte ma, prosím. Numizmatika je zábava Smile

Re: "Karlova cena za numizmatiku" ... držiteľ za rok 2017 ...

Gratulujem, Martin si to naozaj zaslúži....

admin Burzy mincí

Re: "Karlova cena za numizmatiku" ... držiteľ za rok 2017 ...

Veľmi pekne ďakujem toto som ozaj nečakal.Stránku BM mám veľmi rad a aj do budúcna sa budem snažiť rozvíjať aktivity na BM.
Ešte raz ďakujem všetkým

Moderátor BM

Re: "Karlova cena za numizmatiku" ... držiteľ za rok 2017 ...

Gratulujem...

Čakaj najhoršie a dúfaj v najlepšie...

Re: "Karlova cena za numizmatiku" ... držiteľ za rok 2017 ...

Ďakujem

Moderátor BM

Re: "Karlova cena za numizmatiku" ... držiteľ za rok 2017 ...

Martin, blahozelam OK

"Ak sa neviete zmieriť s tým, že danému fenoménu nerozumiete a na jeho skutočné porozumenie nemáte mentálnu kapacitu, prikloníte sa prakticky k akémukoľvek vysvetleniu, len aby ste uľavili svojmu kognitívnemu diskomfortu."
Ján Markoš

Re: "Karlova cena za numizmatiku" ... držiteľ za rok 2017 ...

Ďakujem Milan

Moderátor BM

Re: "Karlova cena za numizmatiku" ... držiteľ za rok 2017 ...

Plne súhlasím. Veľká gratulácia Martinovi.

Cena je to, čo zaplatíte, hodnota to, čo získate. W. Buffet

Re: "Karlova cena za numizmatiku" ... držiteľ za rok 2017 ...

Ďakujem Mirco

Moderátor BM

Re: "Karlova cena za numizmatiku" ... držiteľ za rok 2017 ...

Gratulujem, je to zaslúžené ocenenie, nech Vám to nadšenie pre túto stránku a numizmatiku vydrží aj naďalej:)

Re: "Karlova cena za numizmatiku" ... držiteľ za rok 2017 ...

Ďakujem

Moderátor BM

Re: "Karlova cena za numizmatiku" ... držiteľ za rok 2017 ...

Super Apo, gratulujem, Tvoja nezištná aktivita prináša ľuďom na BM radosť, len tak ďalej! Smile

Re: "Karlova cena za numizmatiku" ... držiteľ za rok 2017 ...

Ďakujem Helios posnažím sa aj do budúcna

Moderátor BM

Re: "Karlova cena za numizmatiku" ... držiteľ za rok 2017 ...

Cena je naozaj v spravnych rukach. Srdecne gratulujem.

Re: "Karlova cena za numizmatiku" ... držiteľ za rok 2017 ...

Gratulujem !!! bol to moj favorit Smile