Dnes je   -   - 140 online - neprihlásený - odborná sekcia.
Macho a Chlapovič - Aukcie, Eshop, Investičné zlato

Pamätná minca slovensko 2013

Takto by mala vyzerať pamätná minca slovensko pre rok 2013 Pamätná strana mince €2 Motív:1150. výročie príchodu byzantskej misie sv. Cyrila a sv. Metoda na Veľkú Moravu. Páči sa vám alebo by ste navrhli radšej inú?

 Pamätná minca slovensko 2013

Komentáre

Mne osobne

sa páči Smile už sa teším na ňu.

aj mne sa veľmi páči...

aj mne sa veľmi páči...

Nemusíš nič, môžeš všetko:-)

Bude to pekná minca

Bude to pekná minca

Skvost

Už nech ju mám založenú

Určite

Zas bude patrit k jednym z najkrajsich v EU, tak ako zvoncek, alebo V4

Na minci nebude svätožiara a kríže, prekáža to cirkvi

CYRIL A METOD: Na minci nebude svätožiara a kríže, prekáža to cirkvi

BRATISLAVA 14. novembra (SITA) – Národná banka Slovenska na budúci rok vydá pamätnú obehovú mincu k výročiu príchodu svätých Konštantína a Metoda na územie Veľkej Moravy, ale na minci nebude svätožiara nad hlavami svätcov a ani kríže. V pôvodnom návrhu však nad hlavami svätcov mala byť svätožiara a na ich odeve kríže. Minca má byť vydaná v máji. Ako povedala dnes pre agentúru SITA hovorkyňa NBS Petra Pauerová, NBS zaslala v rámci štandardného procesu návrh na mincu do pripomienkového konania európskym inštitúciám. Z neho vzišiel návrh, aby na minci nebola svätožiara a ani kríže. Slovenská banková rada to akceptovala.

Konferencia biskupov Slovenska však toto rozhodnutie prijala s hlbokým poľutovaním. „Vzdanie sa podstatných symbolov vyobrazenia svätých Konštantína-Cyrila a Metoda na pamätnej eurominci sa stáva kultúrnym prelomom a neúctou voči vlastným dejinám. Opätovné slobodné používanie atribútov svätých Konštantína-Cyrila a Metoda je prejavom víťazstva nad totalitou a symbolom slobody. Aj vinou zodpovedných inštitúcií na Slovensku prichádzame týmto o podstatné symboly slobodného slovenského národa,“ vyhlásil pre agentúru SITA hovorca KBS Jozef Kováčik.

V roku 2013 si pripomíname 1 150. výročie príchodu bratskej dvojice na Slovensko.

Mohli tam dat pre zmenu

Mohli tam dat pre zmenu napriklad cerveny polmesiac.
Nie som nejak religiozne orientovany , ale co predvadzaju EU institucie je sila.

Osobna sprava sluzi iba na vymenu e-mailov.

...

Cirkvi to prekáža ... mne prekáža cirkev ...

Som na numi dôchodku, nerušte ma, prosím. Numizmatika je zábava Smile

Cirkev, necirkev, k CaM to

Cirkev, necirkev, k CaM to patri...brusel sa cim dalej tym viac podoba na UV KSSZ.

"Rus lže i když mlčí, natož když něco blekotá"

neznámy diskutér, facebook, marec 2022

Pekne napísané! Osobne si

Pekne napísané! OK Osobne si myslím, že je toto lepšia varianta postoja cirkvi k minci... Horšie by bolo, keby pýtala kompenzáciu za použitie kresťanských svätcov (príp. symbolov) na minci Smile

No myslím

že STALKER nebude ďaleko od pravdy s tým polmesiacom,pretože vývoj v krajine kde sídli centrála EÚ je asi taký,že za chvíľu si pôvodné obyvateľstvo bude pýtať súhlas od islamských duchovných čo kedy môže a nemôže

Asi tak.

Záborská vyzýva NBS zmeniť rozhodnutie o minci

ZÁBORSKÁ: Vyzýva NBS zmeniť rozhodnutie o minci s Cyrilom a Metodom

BRATISLAVA 16. novembra (SITA) - Europoslankyňa Anna Záborská vyzýva Bankovú radu NBS, aby zmenila svoje rozhodnutie o odstránení krížov a svätožiary z vyobrazení sv. Cyrila a Metoda na pripravovanej pamätnej minci. Tú na budúci rok vydá NBS k výročiu príchodu svätých Konštantína a Metoda na územie Veľkej Moravy. Podľa Záborskej sa týmto krokom Slovensko podriaďuje cenzúre svojich vlastných dejín.

V pôvodnom návrhu nad hlavami svätcov mala byť svätožiara a na ich odeve kríže. Ako povedala v stredu pre agentúru SITA hovorkyňa NBS Petra Pauerová, NBS zaslala v rámci štandardného procesu návrh na mincu do pripomienkového konania európskym inštitúciám. Z neho vzišiel návrh, aby na minci nebola svätožiara a ani kríže. Slovenská banková rada to akceptovala.

Podľa Záborskej požiadavka zatiaľ bližšie nešpecifikovaných európskych inštitúcií, na ktorú sa odvoláva NBS, zapadá do širšieho kontextu proti kresťanstvu v Európskej únii. "Vidíme, ako sa v mene zle pochopenej tolerancie popiera sloboda myslenia, svedomia a náboženstva kresťanov, hoci je garantovaná aj v Charte Základných práv EÚ," uviedla Záborská.

Rozhodnutie NBS odstrániť kríže a svätožiary z vyobrazení sv. Cyrila a Metoda na pripravovanej pamätnej minci sa podľa Konferencie biskupov Slovenska stáva kultúrnym prelomom a neúctou voči vlastným dejinám. "Opätovné slobodné používanie atribútov svätých Konštantína-Cyrila a Metoda je prejavom víťazstva nad totalitou a symbolom slobody," vyhlásil pre agentúru SITA hovorca KBS Jozef Kováčik.

"Odstrániť z ich odevov kríže a z hláv svätožiary je také isté, ako odstrániť kríž z Dómu Sv. Martina v Bratislave a premenovať tento korunovačný chrám uhorských kráľov a kráľovien na "Dóm Martina". Vyzývam preto NBS, aby zmenila svoje stanovisko,“ zdôraznila Záborská.

Hmm, všade kde sa zamontuje

Hmm, všade kde sa zamontuje Brusel tak to smrdi , takto okliešteni vierozvedci su na smiech , na strane NBS by som celu akciu vystornoval ako pustit takyto paškvil do obehu .

Ideálne riešenie by bolo zrušiť emisiu mince

NBS s tým už má bohaté skúsenosti z roku 2007

Asi tak.

NBS: Banková rada schválila mincu aj so svätožiarou a krížmi

BRATISLAVA 23. novembra (SITA) – Banková rada Národnej banky Slovenska (NBS) schválila dnes pôvodný návrh dizajnu dvojeurovej pamätnej mince Príchod misie Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu – 1150. výročie, teda aj so svätožiarou a krížmi. Ako uviedla dnes pre agentúru SITA hovorkyňa NBS Petra Pauerová, banková rada schválila pôvodný návrh dizajnu dvojeurovej pamätnej mince aj s vedomím, že sa v novom informačnom a schvaľovacom procese vystavuje riziku zmarenia svojho pôvodného cieľa vydať mincu platnú v celej eurozóne s tematikou príchodu Konštantína a Metoda na územie Veľkej Moravy, a tým šíriť historický odkaz Konštantína a Metoda do celej Európy.

NBS plánuje na budúci rok vydať pamätnú obehovú mincu k výročiu príchodu svätých Konštantína a Metoda na územie Veľkej Moravy, ale na minci nemala byť svätožiara nad hlavami svätcov a ani kríže, ktoré figurovali v pôvodnom návrhu. Národná banka zaslala v rámci štandardného procesu návrh na mincu do pripomienkového konania európskym inštitúciám. Z neho vzišiel návrh, aby na minci nebola svätožiara a ani kríže. Slovenská banková rada to akceptovala.

To sa nepozdávalo Konferencii biskupov Slovenska, viacerým politickým stranám a jednotlivým politikom.