Dnes je   -   - 117 online - neprihlásený - odborná sekcia.
Macho a Chlapovič - Aukcie, Eshop, Investičné zlato

5 korona jubilejná KB 1907

Chcel by som sa spýtať na pravdepodobne fejk ktorý medzi numizmatikmi obieha a s ktorým som sa stretol v ZA na burze túto nedeľu .

Jedná sa o 5 koronu 1907 korunovačnú kde averz voči reverzu je otočený o 180 stupňov. Nápis na hrane FERT ....nedáva žiadny zmysel a neviem o čo sa má jednať , naviac mincu som nevážil a nemeral nakoľko som nemal dostupné prostriedky ale vzhľadovo bol problém s rozmermi, i keď milimetrovými jednak čo sa týkalo veľkosti a aj portrétu F J I . Naviac na strane kde prebieha korunovácia boli obrysy a detaily oproti originál minci a novorazbe mdlé a nedokonalé .
Neviem či boli robené skúšky kde mohlo dôjsť k pootočeniu , no nakoľko som získal info že minca bola pustená do predaja veľmi skúseným obchodníkom tak asi tento by ju bol v prípade pravosti predal za inú cenu .
Ak sa niekto vie k tomuto vyjadriť budem rád pretože v omyl boli uvedení minimálne 2 ľudia ktorých som upozornil hneď na otočenie A a R.

Komentáre

Re: 5 korona jubilejná KB 1907

Mám info,že existuju 2 druhy týchto dorazieb-novorazieb korunovačných 5k 1907KB s FERT na hrane,prvá má razené KB bez bodky a druhá štandardne K.B a je v takom žltkastom prevedení.Nemám ani jednu z týchto mincí a doteraz som sa s nimi osobne nestretol.Čo sa týka toho pootočeného A-R o 180 stupňov,tak o tom neviem nič,ale z toho ako si to opísal,tak to skôr vyzerá na ten fejk ako na novorazbu,každopádne po premeraní by sa to dalo určiť.Neviem,či ti to veľmi pomohlo.

Peter