Dnes je   -   - 99 online - neprihlásený - odborná sekcia.

Čo nás čaká nasledujúcich 7 dní:

Macho a Chlapovič - Aukcie, Eshop, Investičné zlato

Kam to speje slovenská numizmatika ? (kontroverzný článok je späť)

Po vzájomnej dohode s adminom Burzy mincí tu v plnom znení umiestňujem zaujímavý a kontroverzný článok zo spriateleného numizmatického webu www.mince-dukaty.com
--------------------

Kam to speje slovenská numizmatika ? (kontroverzný článok je späť)

14.8.2015

Autor: admin

Tí istí ľudia, ktorí ma rôznymi spôsobmi žiadali o odstránenie tohto článku, ma po zbavení sa „toxického materiálu“ dnes v noci žiadali o jeho opätovné uverejnenie. Súhlasil som. Museli mi však dodať aj samotný článok, lebo som ho nemal zálohovaný. Zdá sa akoby istí ľudia so mnou manipulovali, ale nie je to tak. Tento môj článok sem jednoducho patrí. A nielen sem.
----------

Kam to speje slovenská numizmatika ?
Autor: admin

Susedovmu synovi občas darujem mince bývalého Československa, ktoré sa mi pri potulkách za numizmatikou náhodne pripletú do cesty. Na našom poslednom krátkom stretnutí sa ma tento školopovinný chlapec opýtal, prečo mu stále nosím len mince a prečo mu občas neprinesiem nejakú repliku. Povedal som mu, nech mi v katalógu mincí, ktorý som mu vlani tiež daroval, ukáže nejakú repliku. V tomto katalógu nie je replika, odpovedal mi, ale vraj v Machovom z Bratislavy repliky sú. Na moju otázku, či si nemyslí, že pôvodné mince sú z numizmatického hľadiska vzácnejšie ako repliky odpovedal, že „v replikách je budúcnosť numizmatiky“. Potom našťastie prišiel jeho otec a tento rozhovor prerušil.
Prečo tu o tom píšem ? Píšem tu o tom preto, lebo by som chcel, aby sme si my, dospelí zberatelia, obchodníci a investori uvedomili, kam až numizmatika za tých niekoľko málo mesiacov masového vydávania replík dospela. Keď po mne chce školopovinný chlapec repliky a povie mi že „v replikách je budúcnosť numizmatiky“, tak asi niečo nie je v poriadku.
Viackrát som už použil slovné spojenie „biznis valcuje numizmatiku“. Chcel by som apelovať na zberateľskú verejnosť, aby sme sa spamätali kým je čas a aby sme si uvedomili, že repliky a všetky ostatné medailové razby, sú výlučne vecou biznisu a nemajú žiadnu numizmatickú hodnotu.
Prečo šliapeme po dielach klasikov československej numizmatiky ? Prečo si dávame do zbierok napríklad niekoľko sto eurové platinové repliky obežných mincí, ktoré sa dajú ešte stále zohnať na každej burze v pôvodnom obehovom stave a stoja len pár desiatok centov ? Čo nás k tomu núti ? Odpoveď je jednoduchá – biznis a prachy. Tu neobstojí výhovorka veľmi nízkeho nákladu a teda veľkej vzácnosti. Sú to medaily a nie mince. Náklady mincí ako obeživa boli dané historickou potrebou a náhodnými udalosťami, ktoré spôsobili nízke náklady niektorých z nich. Náklady medailí sú špekulatívne nízke, aby vyvolali dojem vzácnosti.
Priznávam sa, že obchodujem s replikami. Ale obchodujem s nimi preto, aby som mal dostatok prostriedkov na nákup pôvodných mincí. Vo vlastnej zbierke nemám ani jednu repliku a ani jednu medailovú razbu.

Vážení zberatelia, zamyslite sa prosím na chvíľu nad tým, čo som tu napísal.
Ďakujem.

PS: Mojím článkom som sa nechcel nikoho a ničoho konkrétne dotknúť a nikoho som nechcel uraziť. Napísal som len vlastný názor. Mám záujem o záchranu klasickej numizmatiky.
----------

Pripájam aj môj vymazaný komentár:

Dnešný večer ma utvrdil v tom, že nie som sám kto má záujem o záchranu klasickej numizmatiky. Zároveň som prekvapený veľkým množstvom pozitívnych ohlasov na môj krátky článok. Teší ma i to, že pozitívne ohlasy prišli aj od významnejších ľudí. O tom, že ovzdušie v numizmatike nie je čisté svedčí i to, že títo ľudia sa nechcú vyjadrovať verejne.

Vo svojich článkoch sa snažím svoje názory vyjadriť jasne, snažím sa správne pomenovať veci a problémy, snažím sa navrhnúť riešenia, snažím sa byť objektívny.

Všetkým Vám týmto ďakujem za slová uznania. Som rád, že som nadviazal nové kontakty.

admin
----------

Ak vás tento článok pozitívne, alebo negatívne oslovil, vyjadrite sa prosím v komentároch.
Ďakujem

--------------------
Toľko článok v plnom znení.
Komentáre z môjho webu sú tu pod článkom -
http://www.mince-dukaty.com/clanky/svatovaclavske-dukaty/clanky/kam-to-s...
Toto je štvrtý web, kde je článok uverejnený s možnosťou komentovať ho.
Vyjadriť v komentároch sa teda môžete i tu.

Ďakujem

admin www.mince-dukaty.com

Komentáre

Re: Kam to speje slovenská numizmatika ? (kontroverzný ...

Priznám sa, že som tento článok v pôvodnej dobe uvedenia vôbec nezaregistroval.
A to som na nete takmer denno-denne až chorobne niekoľko hodín.
A mám v záložkách asi 4-5 webových stránok, na ktoré sa vždy veľmi rád pozriem.

Teraz som si ho prečítal 2-krát za sebou. Avšak nevidím, žeby pre túto pokročilú už takmer rannú hodinu ? spomínanú kontroverznosť. Je to zaujímavo napísaný, triezvo otvorený pohľad na temnú stránku biznisu, ktorý nemohol minúť ani toto odvetvie - odvetvie zberateľstva.
Vždy sa to dalo očakávať. Aj pred 30-40-timi, keď sme s tým začínali - teda naše generácie. Silná stránka zárobkovej činnosti na úkor zberateľstva a jeho hodnôt ako takého sa hlavne vtedy ukazovala, čo som ja osobne vnímal taktiež veľmi negatívne, keď sa na nieže burzách, ale priamo v aukciách numizmatických spoločností začali objavovať skúšobné odrazky a razby nevydaných mincí.
Tieto, som ja osobne presvedčený, že takisto nepatria do klasických numizmatických zbierok ponímajúcich do svojho obdobia demonetizácie, teda bývalé či i súčasné obehové prostriedky.
Veď už ich klasifikácia "nevydaná" hovorí sama za seba. A tak ich môžeme priradiť
k spomínaným replikám či medailovým razbám, a nielen súkromným.
A takisto ich predaje sprevádzajú nemalé koncové sumy.
Nemusíme ich však ako materiál zberateľského záujmu zrovna odsudzovať.
Ale treba ich posunúť do špecializovaných zbierok. A špecializovaných katalógov.
Snáď každý normálny, lebo takéto "investovanie" vlastných finančných prostriedkov nemá
s normálnosťou nič spoločného, teda normálny zberateľ určite prehodnocuje svoju
činnosť a tým si "čistí" svoj potenciálny zdroj investície.

Na škodu zberateľstva ako takéto ešte zle vplýva napríklad i v súčasnosti chovanie sa
vydavateľov, čiže samotných národných bánk. To vidíme v samotnej produkcií nielen obeživa, ale i v silne týmto mamonom zasiahnutej emisnej oblasti pamätných mincí.

Takpovediac niekoľko kusové emisie degradujú možnosť zberateľstva a odsudzujú
tak potenciálnych vyznavačov klasických obehových mincí, pokiaľ títo v novej oblasti zbierania nechcú svoje prírastky obmedzovať na 1-2 ks ročne.

A to jednoznačne vidíme, že v nielen v numizmatickom zberateľstve posledných rokov
nastal nemalý boom.