Dnes je   -   - 188 online - neprihlásený - odborná sekcia.
Macho a Chlapovič - Aukcie, Eshop, Investičné zlato

Navrat k numizmatike po 10tich rokoch - kde a ako zacat?

7 príspevkov / 0 nových
Skok na posledný príspevok
matt251
Neprihlásený
Dlho sa neukázal
Existuje od: 04.07.2017
Príspevkov: 9
Navrat k numizmatike po 10tich rokoch - kde a ako zacat?

Ahojte vsetci,
Ako uz predmet hovori vraciam sa k zbieraniu po 10tich rokoch.
Ked som bol teenager, prisla puberta a ine zaujmy a tak som predal svoju zbierku a vsetky materialy. Takze zacinam od znovu od nuly. Caro zberatelstva ma ale celu tu dobru drzalo a drzi do dnes (5rokov zbieram hracky svojho detstva - konk. Lego).

V minciach som sa rozhodol zacat tam kde som prestal specializovat - Nemecko. Na nom sa mi paci jeho roznorodost jedlotlivych statov a mincovni. Je to zbieranie na cely zivot a dosah nieco zkompletizovat je otazka casu, zrejme pre moju buducu generaciu Smile

Mojim prvym krokom bol nakup literatury. Na ebay som vyhral "standard Catalog of German coin 1601 to present" ktory som vlastnil aj ked som bol krpec. Podarilo sa mi vykutrat aj svoj stary MONEY TREND 2006 kde su mince od zjednotenia rise 1871 po euro.

Druhy krok ma zaviedol do mesta obehat zalozne a pokukat si strieborne mince. Ostal som velmi udiveny narastom cien. Pamatam ako 15rocny som kupoval koruny FJI za 50korun a teraz pod 6€ ani nejdu. Risske 2-5marky som kupoval zachovale kusky za 100-200SK a teraz pod 15 € ziadna. Samozrejme zalozna je zalozna - ceny urcite maju nadsadene.

Moj treti krok... kupil som velky mix minci cca 10kg, ktory doteraz triedim - prevazne Europa 1950 + . Su to pre mna tzv. štrky...ktore po separovani nemecka by som rad posunul dalej nech sa mi vrati aspon nakupka.

Otazky na vas kde a ako zacat.

Literatura - Zhanam nieco s aktualnymi cenami. idealne nieco na styl nasich malych vreckovych katalogov ako na CSR. FJI, ci M.T. od novotneho ci Polivku ale specializovane na nemecko. Behat po burzach s velkym katalogom ci starym moneytrendom neni podla mna uplne idealne. Vedeli by ste nieco doporucit?

Otazka na mix minci ktory som kupil.
Stale ho triedim na jedntolitve staty. No vsimol som si, ze je tam vela zrejme platnych minci.
Stryko Google prezradil, ze platne mince UK su od 1971, tazke starsie roky davam bokom. Na tych niektorych z novsieho data sa ale zmenil rub. Su teda aj so starym rubom platne? Daju sa taketo mince normalne zamenit? ide o 1 a 2 pence za mozno 4libry Smile

Podobna situacia - ukrajinske kopejky. Polske zloty. centy USA, Ako zistit ktore su platne a ci sa vobec daju a kde zamenit.

Daju sa vobec tieto mince z EU krajin predat? Mam na mysli tie uz neplatne, socialisticke, staty pred eurom. Pamatam sa ze taketo mixi minci, na burzach mali v krabickach s cenami 5-10 korun.
Osobne som pedant a chcem sa pustit do detailneho triedenia... Takze ak zhana niekto napr rumunske bani a Lei konkretne roky a podobne stacilo by sa ozvat. Alebo je to strata casu a mam to skusit predat ako mix na vahu?

Otazke este, kde ako nakupovat.
Ako som pisal som sice pedant ale pri kvalite minci som troska miernejsi. Nie som uchyl na UNC a Proof aj ked par minci by som v tej kvalite raz urcite chcel. Skor sa mi paci minca z obehu ktora ma svoju historiu a ktoru mozem chytit medzi prsty. Paci sa mi patina ale nie spina. Napotrebujem kupovat kazdy jeden doranany pfennig len preto, ze konkretnu mincovnu este nemam.
Problem nastava ako sa k takymto minciam dostat mimo burzi v normalnej kvalite?
Ako chlapec to bolo jednoduche, rodicia sa popytali v praci a hned som DDR a BDR minci aj na rozdavanie.
Vacsinou eshopov ako som pozrel ma skor pamatne, strieborne alebo zlate mince. Skor ma zaujimju tie drobne.

Zatial dakujem kazdeho kto sa docital az sem a ospravedlnujem sa za dlhy monolog.
Budem vdacny za kazdu radu a pripadne dalsie otazky budem smerovat do tochto vlakna ale predtym budem stuvodat forum nech zbytocne nespamujem rovnakymi otazkami.

Mato Smile

MilanBA
Prihlásený
Moderátor príspevkovSeriózny obchodný partnerSuper obchodný partnerPartner stránkyVIP 2012VIP 2013VIP 2014Účastník gulášky
Existuje od: 25.06.2010
Príspevkov: 3370
Re: Navrat k numizmatike po 10tich rokoch - kde a ako zacat?

Matus, drzim palce pri uspesnom navrate a casom pekne kusky do zbierky Palec
Som si isty, ze sa tu najde vela ludi, ktori Ti fundovane poradia v Tvojej oblasti zaujmu.

"Ak sa neviete zmieriť s tým, že danému fenoménu nerozumiete a na jeho skutočné porozumenie nemáte mentálnu kapacitu, prikloníte sa prakticky k akémukoľvek vysvetleniu, len aby ste uľavili svojmu kognitívnemu diskomfortu."
Ján Markoš

Viliam Furík
Obrázok používateľa Viliam Furík
Neprihlásený
Existuje od: 03.05.2016
Príspevkov: 216
Re: Navrat k numizmatike po 10tich rokoch - kde a ako zacat?

zamenit, no asi jedine v banke priamo vo VB.

Adam zo Zvolena
Obrázok používateľa Adam zo Zvolena
Neprihlásený
Seriózny obchodný partnerÚčastník gulášky
Existuje od: 06.11.2011
Príspevkov: 951
Re: Navrat k numizmatike po 10tich rokoch - kde a ako zacat?

Zameniť sa stále dajú mince z Rakúska( šilingy a groše čo pred €urom boli) a Nemecka marky(nie hlinikové z východného ale zo západného).
Anglické mince čo boli s portrétom Alžbety II. sa tam stále dajú minúť v obchodoch (aj 1 a 2 pence).

NASCIMUR IN LACRIMIS, LACRIMABILE DUCIMUS AEVUM, CLAUDITUR IN LACRIMIS ULTIMA NOSTRA DIES.
(Sme rodení v slzách, vedieme život plný slz, v slzách sa končí aj náš posledný deň.)

matt251
Neprihlásený
Dlho sa neukázal
Existuje od: 04.07.2017
Príspevkov: 9
Re: Navrat k numizmatike po 10tich rokoch - kde a ako zacat?

Nechcem zbytocna zakladat nove vlakno a spamovat tak smerujem svoju otazku sem.
Uz od mlada som poskuloval po minciach porcelanovych, zo Saska. Zacal som sa o ne viac zaujimat a som z toho troska mimo.
Nemci tieto minci (aj mnoho inych z tohoto obdobia) oznacju v katalogu ako "notgeld" (ne-peniaz??), dokonca aj priamo niektore mince z konkretneho mesta maju na lici napis notgeld. V SR/CR som sa stretol s pojmom nudzove mince a niektory zahraniciari ich oznacovali ako Token.
Zaujimalo by ma kde je teda pravda, ci sa jedna o skutocne kedysi platne mince alebo nejake zetony. Osobne som myslel, ze ide o mince krizove ci inflacne (nudzove) no teraz ma to matie. Podobnych minci z porcelanu mali Nemci plno a niektore nevyzeraju ako realny peniaz. Kazde druhe mesto malo pfennig ci marku s napisom notgeld kde bol razeny rok pripadne napis slobodne mesto X.
Dakujem za vysvetlenie

Namir
Neprihlásený
Seriózny obchodný partnerSuper obchodný partnerSkúsený zberateľÚčastník gulášky
Existuje od: 12.06.2011
Príspevkov: 977
Re: Navrat k numizmatike po 10tich rokoch - kde a ako zacat?

Zdravím, vas preklad je anglicko nemecký mačkopes Smile Die Not znamená v nemčine naozaj 'núdza', takže ide o núdzové peniaze, tzv. nudzovky.

118apo118
Obrázok používateľa 118apo118
Neprihlásený
Moderátor príspevkovSeriózny obchodný partnerSkúsený zberateľTvorca katalóguÚčastník gulášky
Existuje od: 22.02.2015
Príspevkov: 2039
Re: Navrat k numizmatike po 10tich rokoch - kde a ako zacat?

Sú to núdzové peniaze alebo mena

Moderátor BM