Dnes je   -   - 149 online - neprihlásený - odborná sekcia.

Pamätná 2e minca - Nemecko 2017 - chybná razba alebo materiál

Cena v €: 
0,00
Cenové ponuky: 
Cenové ponuky sú vypnuté pre tento inzerát

Dobrý deň,
Chcel by som zistiť orientačnú hodnotu mince. Je to nemecká pamätná 2e z roku 2017. S pravdepodobne chybnou razbou na zadnej strane.

2e
2e

Komentáre

Re: Pamätná 2e minca - Nemecko 2017 - chybná razba alebo ...

Pán kolega, prečo lícnej strane (predná=národná strana=obverse) hovoríte zadná??
Takouto stranou je spoločná strana európskych krajín združených do EÚ.
Jej motívom je nominál, zemeguľa s pohľadom na európsky kontinent a 12 hviezd symbolizujúcich 12 zakladajúcich štátov.
A prednou stranou je tá, kde je vyrazený národný motív-pamiatka (Nemecko, Malta), prípadne štátny znak (Slovensko, Andorra), panovníková podobizeň (napr. Belgicko, Španielsko), či spravidla rok razby a nápis štátu. Alebo jeho skratka. V tomto prípade D (=Deutschland, v strede pod nápisom "RHEINLAND-PFALZ"-čo je pravdepodobne najzachovalejšia rímska mestská brána severne od Álp).

To, čo ste pomenovali správne, je to, že je to chyborazba.
Najpravdepodobnejšie sa jednalo o vadný strižok vonkajšieho medzikružia, z ktorého prebytočný materiál "pretiekol" pri razbe von-na povrch.
A cena? Mnohí by Vám tu napísali, že 2 €.
Avšak sú zberatelia chyborázb, ktorí takéto mince (v podstate nepodarky) s obľubou vyhľadávajú. A tam sa už jedná o cenu záľuby-teda cenu ponuky a dopytu. Spravidla dohodou.
Špecialisti na túto oblasť sú práve nemeckí zberatelia. Majú napr. vlastné stránky, venujúce sa týmto pikoškám. I na ebay nájdete cenovo až premrštené, pre bežného zberateľa totálne požiadavkové predajné ponuky=nezmysli.

Na pivo