Dnes je   -   - 161 online - neprihlásený - odborná sekcia.

Polonský: Medicínska plastika 80 rokov LF UK

Cena v €: 
0,00
Cenové ponuky: 
Cenové ponuky sú vypnuté pre tento inzerát

Marián Polonský - Medicínska plastika s motívom reverzu medaily 80 rokov LF UK v Bratislave

Osadená na "rektorskom očku" (Asklépiova palica s ovinutým hadom) na kamennom podstavci, liaty bronz, priemer 18 cm, celková výška 33 cm

V ľavej časti reverzu stojí ASKLÉPIOS, starogrécky boh lekárstva, predstavujúci liečenie. Načúva dcéram a manželke EPIONE, v ruke drží palicu s ovinutým hadom, vedľa sa skrýva značka mincovne MK, za ním je tabuľa s postavami znázorňujúcimi svalstvo a kostru. Vedľa neho, na ľavom okraji medaily, je drobný nápis ASKLÉPIOS O BUDÚCNOSTI MEDICÍNY, akoby charakterizujúci reverz. V podobe Asklépia sa dajú pozorovať črty zmŕtvychvstalého Krista – Zeus sa bál, že Asklépius naučí umenia oživovania mŕtvych aj iných ľudí a preto ho zabil svojím bleskom, neskôr ho však na Apollónovu žiadosť Zeus vzkriesil ako boha a dal mu miesto na Olympe.
V strede medaily je tabuľa s krvným obehom a krivkami pulzu, napravo tabuľa s ukážkami niektorých dôležitých medicínskych rastlín s latinskými názvami, lipa, hrach (genetika), skorocel, imelo, cesnak a praslička. Tabule sú očíslované s popisom obsahu tabule.
Prednášajúcemu Asklépiovi pozorne a verne načúva jeho spoločník pes, pre Asklépia posvätné zviera, keďže ho psy chránili, keď ho ako malé dieťa opustila v horách jeho matka Korónis, ale tiež za svoje terapeutické schopnosti, schopnosti neverbálnej komunikácie a schopnosť byť sprostredkovateľom s druhým svetom pri liečení.
Sediaca manželka EPIONE (bohyňa zmierňovania bolesti) má na kolenách list papiera s kresbou špirálovitej štruktúry DNA. Poloobnažená dcéra IASO (bohyňa uzdravenia) je pripravená pre demonštráciu. Stojaca PANACEIA poukazuje na liečivú silu rastlín a ich pomoc človeku.
Signatúra autora mp s vročením 99 je na pravom oblúku medaily v strede.
Celková kompozícia reverzu je riešená ako aula s konkávnym tvarom. Podlaha, na ktorej sú komponované postavy, sa skladá z kachličiek, predstavujúcich perspektívnu sieť, budúcnosť medicíny, vedúca do hĺbky k ešte nepopísaným tabuliam. Posledná viditeľná tabuľa je očíslovaná rímskymi číslicami ako 1999. v poradí. Celkové riešenie reverzu má za cieľ navodiť atmosféru pokojnej, intenzívnej práce a solidárnosti.

Polonský: Medicínska plastika 80 rokov LF UK
Polonský: Medicínska plastika 80 rokov LF UK
Polonský: Medicínska plastika 80 rokov LF UK
Polonský: Medicínska plastika 80 rokov LF UK
Polonský: Medicínska plastika 80 rokov LF UK