Dnes je   -   - 109 online - neprihlásený - odborná sekcia.

Čo nás čaká nasledujúcich 7 dní:

Medaila Polonský: Zberateľka

Cena v €: 
300,00
Cenové ponuky: 
Chcem dostávať cenové ponuky
Forma predaja: 
Cenové ponuky - predám ponuke podľa vlastného uváženia

Ponúkam túto parádnu jednostrannú liatu bronzovú medailu od majstra Polonského Otvorená zem, 110 mm, hmotnosť 383 g, z ktorej existuje aj razená 60 mm Cu verzia.

Razená verzia s názvom "100 rokov múzea v Kremnici" z roku 1988 vznikla v rámci I. Medzinárodného sympózia medailí v Kremnici 1988 a skladá sa z dvoch samostatných medailí - averzu Zberateľka a reverzu Otvorená zem.
https://aukro.cz/ae-medaile-1988-100-let-muzea-v-kremnici-polonsky-69865...
https://livebid.cz/auction/aurea_27eA/detail/2235

Z tejto liatej verzie existuje len bližšie nezistených niekoľko kusov

Vaše ponuky prosím sem pod inzerát. Ďakujem

Medaila Polonský: Zberateľka
Medaila Polonský: Zberateľka
Medaila Polonský: Zberateľka

Komentáre

...

Pridaná cenová ponuka

Re: Medaila Polonský: Zberateľka

Na žiadosť doplnené informácie

Re: Medaila Polonský: Zberateľka

Nedávno tu na BM započala diskusia, že slovenská voľná tvorba ja viac oceňovaná v zahraničí... za ostatných 30 rokov sotva vznikajú takéto diela, keďže o ne nie je Slovensku záujem... u nás je až abnormálny záujem o podobizne Slovenského znaku, Hlinku či Tisa a pod. Rozumiem národnej hrdosti, tiež mi to imponuje, ale veď už sme dávno samostatný národ a mohli by sme sa konečne pohnúť ďalej. Je mi z toho smutno, keď naše umenie končí vysoko oceňované v zahraničí a že doma nie je nikto prorokom...

Re: Medaila Polonský: Zberateľka

Aj ked svojho casu tu niekto napísal, že môj nazor vlastne nikoho nezaujima Smile dovolim si niečo napísať. K téme, teda časti Slovenský znak, Hlinka, Tiso... citlivá téma.
Ako to vnímam ja: Narodna hrdost je pomerne nízka, v podstate okrem prezentovaného športu v poslednom čase tu moc nie je načo byť hrdý. Kopec gradujúcich neriešených problémov.
Preto sa jednotlivci pozerajú do minulosti ( rozumej: do času kedy to trochu fungovalo, alebo kedy sme mali nejaký vzor- všeobecne uznávaný vzor ) . Hlinka - myslím, že kto pozná históriu, ten človek by mal byť oveľa viac uznávaný za svoje skutky a zásluhy pre Slovensko. Apropo dodnes sa nevie, kde skončil, čo je hanba... Tiso - vyjadrovať sa moc nechcem, nešťastná doba, veľmi smutné rozhodnutia. Veľa obetí... Ťažko povedať ako by to u nás bolo ak by sme boli protektorát, alebo ? ...by nás rozobrali okolité štáty
Mohli by sme sa pohnúť ďalej, ale povedzte mi: koho si dnes vážiť ak píšete o Hlinkovi? Prekonal ho niekto?
Koho z umelcov uznávať ?
Možno by som sám uvítal realistické zobrazenie na medaile, ale každému sa páči niečo iné...
Nespochybňujem dielo Polonského, je to úžasné a krásne, klobúk dole.

Pekný večer prajem

Omnia si perdas, famam servare memento

...

Pridaná cenová ponuka

Re: Medaila Polonský: Zberateľka

Ďakujem za názor, tak mňa a určite mnohých zaujíma, keď má človek čo povedať Smile

Ja si myslím, že máme byť na čo hrdí aj dnes, máme skvelú krajinu so skvelými ľuďmi, množstvom výnimočných osobností, aj keď otcovia zakladatelia, budovatelia či dejatelia boli len raz. Minulosť si musíme ctiť a pripomínať, ale žijeme predsa v súčasnosti a musíme sa pozerať aj do budúcnosti. Dnes žijeme inú dobu a v iných podmienkach, s úplne odlišnými výzvami a problémami. Náš pohľad na súčasnosť je príliš subjektívny a preto sa hľadať v minulosti, ktorú si často idealizujeme, môže byť kontraproduktívne.
Toto všetko sa odráža samozrejme aj v dnešnej (ne)tvorbe a celkovom záujme o ňu. Je dobré, ak si ctíme a uctievame svoju históriu, ale aj súčasnosť raz bude históriou a keď dnes nevzniká dosť umelecky hodnotných medailí, tak aby tu po nás aj niečo zostalo.
Výborných autorov máme stále dosť, ale akosi nedostávajú dostatočný priestor a voľnú ruku. Pritom umelci sú tí, čo nám nastavujú zrkadlo. Dnešná kremnická škola či VŠVÚ už neprodukujú nových medailérov a tak sa môže ľahko stať, že táto naša tradícia postupne zanikne, aj v mincovni už medailérstvo funguje viac-menej zo zotrvačnosti a nie je veľký záujem ho zachovať. Preto dúfam, že sa zamýšľaným medailérskym projektom podarí podnietiť takúto tvorbu a aj nových umelcov, samozrejme musí byť o ich výtvory aj záujem. Národná hrdosť sa môže prejavovať aj takto, môžme sa pritom kľudne tematicky otvoriť svetu. Realistické znázornenie je vec dobre zvládnutého remesla, ale skutočný umelec sa dokáže pozerať na vec úplne z iného pohľadu a podnecovať nás svojim dielom k zamysleniu či len zasneniu... no nie som ja ale kunsthistorik, tak tu radšej končím Smile

Ale aj táto medaila je už vlastne historický kúsok, má vyše 30 rokov, ale má tému mimo času a priestoru a každý si v nej môže nájsť to svoje. Za mňa by som chcel vyjadriť želanie, aby vznikalo viacero takýchto diel, ktoré nám závidia aj vo svete

Re: Medaila Polonský: Zberateľka

Páni neberte to príliš vážne. Bavíme sa tu o umení. O najsubjektívnejšej oblasti života. Prečo by mali byť práve Polonského medaily vrcholom slovenskej domácej tvorby? Alebo prečo by mali byť Schifferove medaily tými najlepšími alebo Cvengrošovej, Kožucha, Kulicha... .atď.... prečo vôbec medaily? Čo ak je vrcholom umenia maľba, sochárstvo alebo divadlo?
Nebyť toho, že sme bohatí neriešime tu žiadne umenie. Iba vďaka tomu, že máme kde bývať, máme čo jesť, máme prácu, nejaké euro navyše a nepadajú na nás bomby iba vďaka tomu tu teraz debatujeme o tomto. Keby sme tu bojovali o holý život, o to čo dať do úst, a o to či vôbec budeme zajtra medzi živými tak umenie je to posledné čo nás trápi.
Nesnažme sa vyvolávať v druhých pocit, že len toto nami prezentované umenie je to správne. No a že mám pocit, že to ľudia nevedia oceniť? No a čo? Veď je to len môj názor. Na zberateľstve (forme umenia) je krásne to, že každému sa páči niečo iné. Jeden zbiera servítky, iný medaily a ďalší SVD. Len si treba položiť otázku: "Je to pre všetkých?". Jasné, že nie je. A to že si niečo nenájde na Slovensku kupca je dané historicky.

Ako národ sme boli chudobní. Po vojne tu nebolo učiteľov, kňazov, notárov. Všetko boli Nemci, Maďari, Česi,.... potom dlhé roky komunisti kedy mali všetci takmer rovnako. Ale časom sa vyvíjame. A lepší sa to. Nemôžme argumentovať, že v zahraničí si viac cenia umenie. Porovnávame neporovnateľné a úplne iné historické pozadie. Časom sa tam dostaneme aj my. Už dnes sú tu ľudia, ktorí sa umeniu venujú. Už len keď porovnáte koľko mincí vydávajú v ČR a koľko na Slovensku tak jasne vidieť stanu dopytu. A keď si porovnáte čo sa dnes razí vo Francúzsku alebo inej vyspelej krajine, tak neviem kto by si dovolil zbierať všetky oficiálne razby ako je tomu u nás.
Obraz: Mona Lisa, pozná asi každý. Zrejme by bol veľmi drahý. Mne sa napríklad vôbec nepáči. Malý obráštek s divnou ženskou. Je ale hodný tých peňazí? Asi áno. Kľudne môžem povedať, že to nie je nič pre mňa aj keď 100 najlepších odborníkov bude tvrdiť opak. Ale tvrdia to prečo? Kvôli vizuálnemu zážitku alebo kvôli investícii?

Ak zbieram niečo čo sa mi páči, každý iný mi môže vyliezť na hrb. Sú to moje peniaze a ja sa rozhodnem čo pre mňa hodnotu má a čo nie. Tiež by ma mrzelo ak by medailérstvo zaniklo. Ale nemám pocit, že u nás vychádzajú nekvalitné diela. Posledné razby v SNS z Trnavy (Schiffer), Banskej Bystrice (Skutecký), Martina (Benka) alebo Humenného (Klimčák)sú nádherné. Rovnako Polonského zbor učiteľov. Ale to je zase len môj názor a Vám sa môže páčiť úplne niečo iné.
Nesúďme iných, nechajme každého nech si svoje peniaze vloží do toho čo ho napĺňa. Vystavme inzerát a ak nie sme spokojný s cenou tak si to vložme späť do šuflíka a počkajme. Tie útoky okolo sú zbytočné. Chce to čas. Históriu nezmeníme. Na povedomie k umeniu treba určité historické obdobie blahobytu, a to máme dúfam pred sebou. Neviem ako dlho, možno sa nikdy bohatým krajinám nevyrovnáme ale bude to s každým rokom lepšie.

Re: Medaila Polonský: Zberateľka

To dedo : krásny príspevok , má dušu. Len sa obávam že vzhľadom na celosvetové pohyby nás nič dobré nečaká.

Asi tak.

Re: Medaila Polonský: Zberateľka

Ako vrcholný námet pre portrétnu formu medailérského umenia tejto doby navrhujem terajšieho ministra financií v klietke hanby Tongue

Adalbert

Re: Medaila Polonský: Zberateľka

Tým bude pokračovať medailová séria Morové stĺpy ktoré teraz robí Kremnica
Budú aj klietky hanby. A myslím v meste T kde upálili poslednú bosorku budú o nej nie staré záznamy.

Asi tak.

Re: Medaila Polonský: Zberateľka

Námety by sme mali prenechať samotným umelcom, možno len tému zadať Wink

Že má každý iný vkus a preferuje a zbiera to svoje, je skvelé. Hovorím všeobecne o tom, že už sotva vzniká voľná tvorba, ale razby investičné či na zakázku, hoci mnohé sú podarené, spomenul ich aj dedo. Veľká chvála tiež patrí SNS TT, keď dostal priestor nový, mladý autor. Žijeme ale inak z minulosti, medailérske osobnosti postupne odchádzajú a mladé už akosi neprichádzajú... dôvodom je školstvo, ale aj malý záujem o ich tvorbu. Pripomína mi to situáciu z hokeja, kde sme zaspali na vavrínoch a o pár rokov nás budú možno mastiť Maďari, ktorí vo veľkom investovali do mládeže a štadiónov. Dnes vzniká príliš málo kvalitných medailí a umelecky hodnotných duplom (ok, toto je subjektívne) a aj tie sa dostávajú len k úzkemu okruhu. Stará silná škola už pomaličky odchádza... keď si pozriete katalóg združenia medailérov spred 30-tich rokov a dnes, je to čo do kvantity aj kvality jednoznačné.
Inak keď sa rozprávam s medailérmi, tak svoju dnešnú tvorbu volajú pejoratívne chlebovky... osobne a ani umelecky ich to neuspokojuje a nemôžu sa tak umelecky dostatočne vyjadriť.

Možno som ale s mojim názorom úplne mimo a osamotený. To by som bol rád, lebo by to znamenalo, že sa mýlim

Re: Medaila Polonský: Zberateľka

PS o predaj tejto konkrétnej medaile tu až tak nejde. Chcel som ju hlavne prezentovať zberateľskej verejnosti, aby videla, aké medaily tu vznikali v zlatých časoch nášho medailérstva. Aj preto som sa podujal na vytvorenie katalógu Polonského medailí. Práve je v tlači 3. vydanie, ktoré narástlo na 180 strán a okrem kompletného prehľadu razených medailí je tam asi 90 liatych. O väčšine z nich som nemal pred časom pritom vôbec potuchy a budem rád, ak sa s nimi zoznámi čo najviac ľudí