Dnes je   -   - 67 online - neprihlásený - odborná sekcia.

Čo nás čaká nasledujúcich 7 dní:

Macho a Chlapovič - Aukcie, Eshop, Investičné zlato

Blog používateľa Numos

Lokálna mena košický dukát

OZ KOŠICKÝ DUKÁT na výmenu tovarov a služieb pripravuje emisiu už štvrtého dukátu. Tentoraz ide o emitovanie strieborného košického 50-dukátu v náklade min. 200 a max. 500 kusov.

Parametre:

50-dukát (bežná kvalita)
priemer: 31 mm
materiál: Ag 999/1000
hmotnosť: 13 g
vyhotovenie: lesklé (razobný lesk)
balenie: v bublinke

50-dukát (vyhotovenie proof)
priemer: 31 mm
materiál: Ag 999/1000
hmotnosť: 13 g
vyhotovenie: vysokolesklé proof
balenie: bublinka, etua

Autori výtvarného návrhu dukátu: Branislav Ronai (averz), Mária Poldaufová (reverz).

Doteraz boli emitované košické dukáty v týchto nomináloch: 1-dukat, 5-dukát a 2-dukát.

Viac informácií: www.kosickydukat.sk.

Averz strieborného košického 50-dukátu
Detail sadrového modelu averzu strieborného košického 50-dukátu
Sadrový model reverzu strieborného košického 50-dukátu
Sadrový model averzu strieborného košického 50-dukátu

Doplnenie emisného plánu NBS na rok 2016

Národná banka Slovenska včera, 1. októbra, informovala o doplnení emisného plánu pamätných a zberateľských mincí na rok 2016 o striebornú zberateľskú mincu v nominálnej hodnote 10 eur k Prvému predsedníctvu Slovenskej republiky v Rade Európskej únie s termínom emisie v júni 2016. V roku 2016 tak NBS emituje jednu zlatú a 5 strieborných zberateľských mincí.

Emisný plán 2016-2020: www.nbs.sk/sk/bankovky-a-mince/eurove-mince/emisny-plan/2016-2020

Catalog of World Coins

Obálka numizmatického katalógu 2014 Standard Catalog of World Coins 1901-2000, 41st edition amerického vydavateľa Krause Publications. Poznáte mincu vľavo hore?

Catalog of World Coins

Projekt Slovenská koruna

Skupina apolitických a nezávislých aktívnych občanov Slovenskej republiky prichádza s projektom doplňujúcej komunitnej meny SKK (Slovenská koruna. Ako sa uvádza na stránke projektu, jeho hlavným zmyslom je napr. zamedziť tzv. hmotnú chudobu obyvateľstva, zabezpečiť vzostupujúci rozvoj celého hospodárstva, znížiť závislosť na súčasnom nefunkčnom finančnom systéme či v neposlednom rade zabezpečiť spravodlivé prerozdeľovanie verejných finančných prostriedkov. Po celom svete už existuje viacero podobných projektov ako napríklad Brixton Pound, Bristol Pound, Totnes Pound či Lewes Pound.

Viac: www.zemavek.sk/2013/10/projekt-slovenska-koruna/

Projekt Slovenská koruna

Na Slovensku sa bude môcť predávať 9-karátové zlato

Bratislava 5. apríla (TASR) - Na Slovensku sa bude môcť predávať 9-karátové zlato. Umožní to novela zákona o puncovníctve, ktorú dnes podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Zákon pripravil rezort hospodárstva pod vedením ministra Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD). "Cieľom nového zákona je zlepšiť súčasný stav na základe poznatkov z praxe, zjednodušiť našu a európsku legislatívu," odôvodnil Malatinský. Jedným z jeho prínosov je podľa neho aj povolenie predaja 9-karátového zlata.

Viac: http://www.teraz.sk/ekonomika/zlato-novela-gasparovic/42300-clanok.html

Muž zatajil nález stříbrného pokladu, jeho i sběratele stíhá policie

Jedinečný objev se před dvěma lety poštěstil devětatřicetiletému hledači pokladů v lese u jihomoravských Boskovic. Mezi stromy našel zakopaný hliněný džbán s několika tisícovkami stříbrných mincí. Nález však zatajil a prodal sběrateli. Oběma nyní hrozí až pětileté vězení.

Stříbrný poklad někdo zakopal zřejmě v období třicetileté války. Muž ho v polovině roku 2010 objevil v lese na vrchu Zlatník u Boskovic, když v oblasti pátral s přístrojem na hledání kovů.

"Hliněný džbán ukrytý v poměrně malé hloubce pod kameny byl plný stříbrných mincí. Nádoba vážila sedm kilogramů," uvedla kriminalistka Zdeňka Kyliánová.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/muz-nasel-dzban-plny-minci-dc4-/krimi.aspx?c=A130...

Zomrel autor slovenských bankoviek Jozef Bubák

Bol známy najmä ako autor vizuálu slovenských bankoviek z 90. rokov.

BRATISLAVA. Dnes ráno zomrel v Bratislave akademický maliar Jozef Bubák. Širšej verejnosti je známy ako autor výtvarných návrhov prvej emisie slovenských bankoviek z roku 1993, venoval sa maľbe a spolupracoval s divadlami.

Čítajte viac: http://kultura.sme.sk/c/6700187/zomrel-autor-slovenskych-bankoviek-jozef...

Pamätný list 20. výročie vzniku NBS

Pamätný list k striebornej minci 20. výročie vzniku Národnej banky Slovenska – má ho niekto zo zberateľov? Dá sa niekde kúpiť? Náklad bol relatívne vysoký: 2000 kusov.

Němečtí byznysmeni chtějí zaplavit svět automaty na zlato

Před třemi lety začala firma Ex-Oriente-Lux AG z německého Reutlingenu rozmisťovat na různých místech světa první automaty na zlato, které sestrojila. A slaví s nimi ohromný úspěch. Ze všech možných míst se do Švábska hrnou objednávky na stroje prodávající zlato.

Němečtí podnikatelé chtějí do čtyř let vyrobit a vyvézt na tři tisíce svých strojů. A jak neskromně tvrdí, způsobit revoluci v prodeji žlutého kovu. Jejich automaty nyní stojí na třinácti místech - od Las Vegas přes Portugalsko až po Spojené arabské emiráty (SAE).

Viac: http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/nemecti-byznysmeni-chteji-z...