Dnes je   -   - 63 online - neprihlásený - odborná sekcia.

Čo nás čaká nasledujúcich 7 dní:

Macho a Chlapovič - Aukcie, Eshop, Investičné zlato

Blog používateľa Aladin

Diskusia , Au zberateľská minca nom. hod. 100 eur Veľkomoravský panovník Rastislav

Emisný plán, Zlatá zberateľská minca nominálnej hodnoty 100 eur Veľkomoravský panovník Rastislav
Výsledky verejnej anonymnej súťaže na výtvarný návrh zlatej zberateľskej mince v nominálnej hodnote 100 eur na pripomenutie veľkomoravského panovníka Rastislava
Národná banka Slovenska vyhlásila v júli 2013 verejnú anonymnú súťaž na výtvarný návrh zlatej zberateľskej mince v nominálnej hodnote 100 eur, ktorá je venovaná významnému veľkomoravskému panovníkovi Rastislavovi. Komisia guvernéra NBS na posudzovanie výtvarných návrhov slovenských eurových mincí súťaž vyhodnotila v októbri 2013. Dospela k názoru, že žiadny z jedenástich predložených návrhov nie je vhodný na realizáciu mince. Na jej výtvarný návrh odporučila vypísať užšiu súťaž a na účasť v nej vyzvať autorov troch najlepšie hodnotených návrhov s konkrétnymi požiadavkami na úpravy ich návrhov z výtvarného i obsahového hľadiska. Pripomienky k obsahovej stráne formuloval odborný poradca komisie historik Ján Steinhübel, CSc. Banková rada NBS sa stotožnila s návrhom komisie a rozhodla o vypísaní užšej súťaže, na účasť v ktorej boli vyzvaní autori Mgr. art. Roman Lugár, Miroslav Rónai a Branislav Ronai.

Všetci traja vyzvaní autori sa zúčastnili užšej súťaže a ich návrhy hodnotila komisia koncom novembra 2013. V zmysle jej odporučenia schválila Banková rada NBS na realizáciu výtvarný návrh Mgr. art. Romana Lugára, ktorý získal prvú cenu. Jeho návrh komisiu najviac zaujal po stránke výtvarnej i obsahovej. Autor veľmi dobre a v plnej miere zapracoval do upraveného návrhu všetky pripomienky, čo sa prejavilo výrazným kvalitatívnym posunom najmä v modelácii fiktívneho portrétu Rastislava aj vo vhodnej dobovej podobe jeho prilby. Portrét panovníka je doplnený krížom z obdobia Veľkej Moravy z archeologického náleziska v Mikulčiciach. Averzu návrhu dominuje pôdorys devínskeho kostola, vhodne doplnený slovanským písmom - hlaholikou. Prínosom autora sú vhodne použité historické prvky charakterizujúce dobu, ktoré sú podané súčasným sochárskym jazykom. Hodnotu návrhu znásobuje súlad averzu a reverzu a použitý kruhopis s historizujúcim písmom, ktorý ohraničuje ozdobný prvok - perlovec.

Druhá cena bola udelená Branislavovi Ronaiovi. Návrh v prepracovanej podobe tiež zaznamenal výrazné skvalitnenie, hlavne v portréte Rastislava. Čistá kompozícia reverzu s výborným portrétom je dotvorená vhodne zvoleným a umiestneným písmom. Na averze autor stvárnil solúnskych bratov Konštantína a Metoda, ktorí s Rastislavovou podporou rozvinuli na Veľkej Morave mnohostrannú vieroučnú, organizačnú a kultúrnu činnosť. Ich príchod bol počiatkom realizácie Rastislavovho plánu na vytvorenie samostatnej slovanskej cirkevnej provincie a zabezpečenie legitimity a suverenity Veľkej Moravy - najstaršieho slovanského štátu v strednej Európe.

Tretia cena nebola v súťaži udelená.

Plánovaný termín emisie zlatej zberateľskej mince je v novembri 2014.zdroj: http://www.nbs.sk/sk/bankovky-a-mince/eurove-mince/aktuality/vysledky-su...

Diskusia , Au zberateľská minca nom. hod. 100 eur Veľkomoravský panovník Rastislav