Dnes je   -   - 224 online - neprihlásený - odborná sekcia.

Čo nás čaká nasledujúcich 7 dní:

Macho a Chlapovič - Aukcie, Eshop, Investičné zlato

Ďalšie inzeráty predajcu:

Zlatnik 1864 V

Cena v €: 
0,00
Cenové ponuky: 
Cenové ponuky sú vypnuté pre tento inzerát

Dobrý deň prajem . Poprosil by som všetkých kolegov,znalých v tomto smere, o ocenenie tohto vzácneho zlatnika 1864 V.Za každý príspevok vopred ďakujem

Zlatnik 1864 V
Zlatnik 1864 V
Zlatnik 1864 V

Komentáre

Re: Zlatnik 1864 V

Tu sú odkazy na niektoré tieto mince, môžete si ich porovnať zo svojou mincou.
V-Benátky, sa až tak často v ponukách zlatníkov neobjavujú, na druhú stranu, nie je to však ani nedostupné. Aktuálne priemerné predajné ceny si viete zprehľadniť jedine štatistickým odpozorovaním, vyvolávacie aukč.ceny pri priemerných stavoch začínajú na 500-600e, koncové ceny cca 1000-1600+%, cenové rozsahy a mantinely sú široké, treba mať(ako vždy) aj kúsok šťastia. Konkrétnu orientačnú cenu za Vašu mincu Vám vravieť nebudem, bolo by to tak či tak subjektívne, ale treba zohľadniť, že sa pohybujeme v našej miestnej zberateľskej obci a zohľadniť to smerom dole aj pri tejto vystavenej minci. Katalóg Fruhwald uvádza ceny 1000-4000-8000e(ss-vz-stgl.), reálne ceny však ukazujú podstatne nižšie úrovne, zrejmé z doleuvedených linkov. Nadštandardný kúsok v špičkovom zberať.stave, sa mi nikde spätne dohľadať nepodarilo, takže si musíte vziať na porovnanie iný-dostupnejší UNC-ročník tejto rady guldenov.
priemerný stav(2/1-):
https://www.sixbid.com/browse.html?auction=2370&category=47063&lot=2011130
priemerný stav(2/2):
https://www.sixbid.com/browse.html?auction=4218&category=114828&lot=3480394
horší stav(+3/3+):
https://www.sixbid.com/browse.html?auction=3800&category=89145&lot=3117074

Re: Zlatnik 1864 V

Originál tejto mince je vskutku z tých vzácnejších. Táto zobrazená minca však nie je z tých.

Re: Zlatnik 1864 V

Je to falzum? ( narážam na druhý komentár)

Pri porovnaní z mincou z prvého uvedeného odkazu od Heno R. sú tam nejaké odlišnosti.

Re: Zlatnik 1864 V

Tazko povedat z tychto 3 obrazkov ci je to falzum , ale kedze je to dost vzacny rocnik bol by som 3x ostrazity.

Re: Zlatnik 1864 V

Ak sa niekomu niečo nezdá na minci, uvítam každý postreh. Ponúka mi ju na predaj jeden chlapík. Ak bude treba,skúsim zohnať viac foto. Treba povedať čo konkrétneho ma byt na foto pre lepšiu identifikáciu

Re: Zlatnik 1864 V

A dúfam, že nám p.musclus ozrejmí,ako to presne myslel. Tiež som zvedavý. Ďakujem

Re: Zlatnik 1864 V

.
V prvom rade, ako tradične zvykneme poniektorí písať = dáme "výtku" zadávateľovi dopytu.
Aha, medzitým zisťujem, že nie je vlastníkom. Nevadí - takže: pri posudzovaní mincí, pokiaľ je to možné, je nevyhnutné dodať tieto bližšie informácie:
.
1) chýba nám hmotnosť mince
2) priemer + hrúbka
3) podobné detailné foto na jednu alebo obe časti nápisu na hrane VIRIBVS VNITIS
4) skúška na magnetickosť
.
Táto minca je v katalógoch právom označovaná ako - rare -
.
z 50 mincí tohto typu razby, tj. so značkou mincovne, je tento ročník 6 ! najvzácnejšou razbou po 1857 BEV, 1872 A, u ktorých nepoznáme mintáž, a potom 1862 E (100 973 ks), a ona - 1864 V (102 983 ks).
.
Preto i obstojí konštatovanie, že, citujem: "...nie je to však ani nedostupné."
.
Čo však v konečnočnom dôsledku pravda je, ide o to za akú sumu a v akej kvalite.
.
.
Už prvým pohľadom venovaným týmto foto tu uvedeným, možno povedať, že je to veľmi zachovalá minca ! tj. kvalitatívne a tým aj cenovo patriaca do vyššej kategórie.
Detailný pohľad na lícnu stranu napovedá, že značka mincovne je orientovaná správne.
Hlava panovníka nevykazuje ani v detailoch žiadne zvláštne odchýlky: ucho, vavrínový veniec so stuhou, bokombrada i fúzy a v neposlednom rade oko pozerá správnym smerom.
Takisto kolopis a jednotlivé rozloženie písmen aj ich prevedenie.
.
Rubová strana má dôležitý ukazateľ - ročník razby/kráľovská koruna/ začiatok kolopisu.
Ak vezmeme do úvahy, že pri takýchto stvárneniach štátnych symbolov, znaku ako takého a vieme, že jeho stvárnenie je prepracované k dokonalosti symetrie, tak zistíme prečo je to dôležitý ukazateľ.
Keď preložíme pomyselnú os cez orla, môžeme toto potvrdiť.
Treba si v prvom rade všimnúť rovnováhu v prevedení jednotlivých číslic dátumu a hlavne takmer symetriu vzdialenosti od koruny s náprotivnou skratkou HVNG.
.
Keď pozerám na hranu - ornamentálny vlis je tiež v poriadku - jasný, ostrý, do hĺbky.
.
Na základe tu vyslovenej pochybnosti (18. december 2017 - 20:31 poslal musculus a 19. december 2017 - 9:36 poslal F.J.I.) porovnal som niekoľko rôznych razieb z tohoto typu momentálne dostupných na internete (1858 A, 1859 A, 1860 A, 1861 A, 1863 A). Všetky vykazujú identické znaky, ktoré som popísal.
.
Na rozdiel tu priložených web - linkov si môžeme na všetkých 3 príkladoch všimnúť, že dátum ! je takmer "prilepený" na korune.
Toto som nepozoroval na iných razbách tohoto typu, ktoré uvádzam.
.
Žeby to bolo spôsobené inou raznicou ? Nevieme, na koľko etáp sa množstvo 102 983 ks v danej dobe vyrazilo. S 1, s dvoma či viacerými pármi razníc ??
.
.
Potom som sa pozrel do časti svojej databázy na scany mincí zo svojej zbierky.
Tomuto spôsobu vyrazenia, tzn. dátum je pri korune, sú podobné: 1858 V (2 009 293 ks), 1859 M (3 467 307 ks), 1866 B (358 843 ks).
Na základe týchto množstevných parametrov si dovoľujem povedať, že boli určite razené niekoľkými raznicami a tak mohla pri ich rytí (??) vzniknúť táto anomália.
Nerovnomerným rozložením písmen kolopisu od seba sa posúval až ku korune.
.
Toto je môj skromný pohľad na túto mincu z radu razieb, ktorým som venoval asi 20r. svojej zberateľskej činnosti.
Čo dodať ? Nemôžeme, ako to tu bolo vyššie spomenuté, len na základe foto prehlásiť, hlásať či tvrdiť, že táto konkrétna minca nie je originál.
Skôr naopak, nesie detailné znaky svojej pravosti.
Alebo sa mýlim, a presvedčí nielen mňa, niekto svojím lepším postrehom a popisom nezrovnalosti či neklamných znakov to vyvracajúcich.

Na pivo

Re: Zlatnik 1864 V

Chcem podotknúť, že bol zabudnutý zlatnik 1865V s počtom výrazených kusov 31 096.

Re: Zlatnik 1864 V

Ja som len narážal na ten komentár, z ktorého vyplýva, že minca je podľa autora ( musculum) falzum. Ak sa jedná o originál, tak je určite z iných razidiel ako mince z uvedených 3 odkazov ( Heno.R.) ( rub aj líc).

Existujú ľudia, ktorý majú možnosti zistiť, či sa jedná o originál alebo nie ( ale samozrejme mincu musia fyzicky mať k dispozícii).

Ako sa píše vyššie, určite opatrnosť. Niektorí ľudia, by vedeli porozprávať, čo sa všetko predáva alebo čo aj kúpili a potom museli vrátiť, lebo to nebolo pravé ( a išlo o drahšie mince a aj známych predajcov ( nemyslím tu, ale že kupujúci poznal predajcu dlhodobo a došlo k takejto veci).

Re: Zlatnik 1864 V

Ci je zlatnik pravy alebo nie nemam tusenie. Ale pred 2 rokmi som u Kunkera v Mnichove mal v ruke falzum Bansko-Štiavnickeho zlatnika a ja by som bol povedal, ze je ok a nebol. Falzum na velmi vysokej urovni to bolo.

Re: Zlatnik 1864 V

Kaporcek napísal(a):

Ci je zlatnik pravy alebo nie nemam tusenie. Ale pred 2 rokmi som u Kunkera v Mnichove mal v ruke falzum Bansko-Štiavnickeho zlatnika a ja by som bol povedal, ze je ok a nebol. Falzum na velmi vysokej urovni to bolo.

Ak myslite ten strieborny zlatnik bansko-stiavnicky , tak ten koluje po aukciach cca 2 roky , naposledy som ho zahliadol na Pannonia Terra v aukci na jesen, ale nepredal sa ...

Re: Zlatnik 1864 V

Ono ich koluje viac po svete.

Re: Zlatnik 1864 V

Ono takych srandiciek je viac v obehu: https://www.ma-shops.com/raffler/item.php5?id=15400&lang=en
Prerabka z A

Re: Zlatnik 1864 V

Kaporcek napísal(a):

Ono ich koluje viac po svete.

co som sledoval tak akolo 10 az 20 kusov sa ponuka