Dnes je   -   - 157 online - neprihlásený - odborná sekcia.

Čo nás čaká nasledujúcich 7 dní:

Pamätný list Mojmír I.

Cena v €: 
0,00
Cenové ponuky: 
Cenové ponuky sú vypnuté pre tento inzerát

Dobrý deň,

dopytujem PL Mojmír I. V prípade záujmu vymením za PL z mojej ponuky: https://www.burza-minci.com/node/236174.

Kontaktovať prosím do správy alebo na e-mail: dalibor.manduch@gmail.com

Pamätný list Mojmír I.

Komentáre

Re: Pamätný list Mojmír I.

Prepáčte, že zasahujem do inzerátu, ale ide mi iba o zaujímavosť.
Portrét na tomto víťaznom návrhu mince bol " prevzatý " z 5000 koruny a známky z roku 1944. Nerozumiem, že o tom nie je nikde zmienka. Autor návrhu mince by to mal uviesť. Tá omáčka okolo je už pomerne jednoduchá grafika. Nevidím vysvetlenie ani na stránke NBS. Ostatné súťažné návrhy boli neprevzaté, autentické.

Kto bol skutočný autor portrétu, vedeli by v roku 1944 v spoločnosti Neografia, Turčiansky Sv. Martin

Omnia si perdas, famam servare memento

Re: Pamätný list Mojmír I.

Grafický návrh nevydanej bankovky (lícna strana s portrétom) aj známky robil Jozef Vlček. Autorom rubovej strany bankovky je Ľudovít Fulla. (zdroj Monografia známok Slovenska 1939 - 1945 od Ondreja Foldesa)

Re: Pamätný list Mojmír I.

Ďakujem pekne za nasmerovanie, našiel som už niečo viac:

Jozef Vlček bol významný český grafik pôsobiaci na území Slovenska. Pochádzal z Červeného Kostelca a študoval na Umeleckopriemyselnej škole v Prahe. V dvadsiatych a tridsiatych rokoch pracoval ako litograf a hĺbkotlačový retušér v grafických závodoch Jozefa Doležala v Červenom Kostelci a potom v obchodnej tlačiarni Melantrich v Prahe. Vytvoril tam celý rad reklamných plagátov na vynikajúcej technickej úrovni pre mnohé významné firmy. Vďaka tomu si ho všimli aj v bratislavskej tlačiarni Slovenská Grafia a ponúkli mu tam pracovné miesto. Vlček túto ponuku prijal a v roku 1937 sa presťahoval do Bratislavy. V Slovenskej Grafii zastával obdobnú pozíciu retušéra a dohliadal na kvalitu finálnych výtlačkov. Stal sa majstrom techniky americkej retuše, ktorou vytváral najmä reklamné prospekty a poštové známky. Začiatkom roka 1942 sa presťahoval do Turčianskeho svätého Martina, kde pracoval v tlačiarni Neografia ako vedúci umeleckého ateliéru. Sám sa naďalej podieľal na tvorbe reklám a poštových známok z ich technickej stránky. Popri tom sa Jozef Vlček venoval aj ilustrácii, knižnej grafike a voľnej tvorbe. V Neografii, kde viedol aj mladých učňov, pracoval až do odchodu do dôchodku.

Zdroj: Ľubomír Longauer: Modernosť tradície (úžitková grafika na Slovensku po roku 1918), Slovart, Bratislava 2012.

Omnia si perdas, famam servare memento