Dnes je   -   - 141 online - neprihlásený - odborná sekcia.

Čo nás čaká nasledujúcich 7 dní:

Macho a Chlapovič - Aukcie, Eshop, Investičné zlato

1kčs 1957 - byla nejdéle obíhajícím platidlem

Korunová mince sochařky Uchytilové byla nejdéle obíhajícím platidlem

Před 100 lety se narodila sochařka, kterou přežila zejména dvě její významná díla: návrh československé korunové mince z dob socialismu a sousoší umučených dětí v Lidicích.

1 koruna (kčs) bola razená v rokoch 1957, 1958, 1959 a 1960

Autor: M. Uchytilová-Kučová
Priemer: 23mm
Hmotnosť: 4g
Kov: CuAlMn (91/8/1)
Hrana: vrúbkovnaná

Korunová mince, kterou platili lidé od 2. září 1957, nese motiv ženy sázející lípu. Snad kromě autorky nikdo netušil, že na minci je politická vězenkyně Bedřiška Synková. Když se s mincí začalo platit, byla ve vězení.

Marie Uchytilová se narodila 17. ledna 1924 v Kralovicích na Plzeňsku a zemřela 16. listopadu 1989 v Praze. Je autorkou velkého množství plastik, portrétů a medailí, známá je například socha Barunky v České Skalici nebo socha Lidické matky u kladenského gymnázia.

Její jednokorunovou minci ženy sázející lipovou ratolest znal ještě před 30 lety úplně každý obyvatel Československa. Přitom aniž to komunistický režim tušil, předlohou vyobrazené ženy se stala politická vězeňkyně Bedřiška Synková.

Ačkoliv návrh sochařky v soutěži nezvítězil, tehdejšímu ministrovi financí se natolik zalíbil, že ražbu prosadil. Tato koruna se stala nejdéle používaným platidlem v dějinách našeho mincovnictví. V oběhu byla více než 35 let, až do rozpadu Československa.

Zdroj: https://www.idnes.cz/technet/pred-100-lety/pred-100-lety-korunova-mince-...

1kčs 1957 - byla nejdéle obíhajícím platidlem
1kčs 1957 - byla nejdéle obíhajícím platidlem
1kčs 1957 - byla nejdéle obíhajícím platidlem

Komentáre

Re: 1kčs 1957 - byla nejdéle obíhajícím platidlem

K súsošiu na pamiatku zavraždených detí v Lidiciach:
Autorka chcela pôvodne pre pomník použiť všetky tváre detí umučených nacistickou armádou. Avšak rozhodla sa inak. Aby nepriniesla ďalší smútok preživším z rodín, tváre sú vymyslené. Zachovala iba pohlavie a približný vek detí. 42 dievčat a 40 chlapcov tvorila spolu 20 rokov. Toto sa udialo v 70. rokoch minulého storočia...
Pomník si nikto neobjednal, tvorila to len tak pre seba a za seba...

Ďalší, ktorý sa pokúsil vytvoriť pamätník Lidiciam zo zahraničia, bol sochár a medailér Mário Korbel už oveľa skôr. Na tento účel bola v USA vyzbieraná značná suma peňazí, avšak nebolo povolenie vtedajšej vlády ho postaviť.
Motív tvoreného pamätníku bol prevzatý z medaily Shall be free again. Toto sa udialo 5 augusta 1945 (na originál fotke je dátum)
Pridávam obrázok- originál fotku a popis, ktorú som kúpil na túto tému z USA (Kansas).

Omnia si perdas, famam servare memento

Re: 1kčs 1957 - byla nejdéle obíhajícím platidlem

popis k fotke

Omnia si perdas, famam servare memento