Dnes je   -   - 190 online - neprihlásený - odborná sekcia.
Macho a Chlapovič - Aukcie, Eshop, Investičné zlato

Blog používateľa angus18

5 eur Fauna a flóra na Slovensku – Bocian čierny

Tak už máme aj finálny návrh 5€ Bocian čierny. Čo na ňu poviete?
https://nbs.sk/bankovky-a-mince/eurove-mince/aktuality/vysledky-sutazi/v...

Emisný plán 2021 MK

Dnes, 1. decembra 2020 bol zverejnený emisný plán MK na rok 2021 https://www.mint.sk/emisny-plan-mincovne-2021
Čo naň hovoríte, prekvapilo Vás niečo? Čo považujete za najväčšie “skvosty”?

Emisný plán 2021 MK

10 eur k prvému predsedníctvu Slovenskej republiky v Rade Európskej únie

Výtvarný návrh striebornej zberateľskej mince v nominálnej hodnote 10 eur k prvému predsedníctvu Slovenskej republiky v Rade Európskej únie.

Na výtvarný návrh mince nebola vyhlásená verejná súťaž.

Banková rada NBS v septembri 2016 schválila doplnenie emisného plánu na rok 2016 o striebornú zberateľskú mincu v nominálnej hodnote 10 eur k prvému predsedníctvu Slovenskej republiky v Rade Európskej únie. S ohľadom na časovú náročnosť organizovania a vyhodnotenia verejnej anonymnej súťaže súčasne rozhodla, že výtvarný návrh mince bude obstaraný priamym zadaním víťazovi súťaže na pamätnú dvojeurovú mincu akad. mal. Vladimírovi Pavlicovi, ktorý v súťaži získal aj druhú cenu. Autor bol vyzvaný na úpravu motívu pamätnej mince na averznú stranu zberateľskej mince a na vytvorenie kompozične a myšlienkovo korešpondujúceho reverzu zberateľskej mince.

V októbri 2015 schválila Banková rada NBS na realizáciu jeden z variantov výtvarného návrhu mince, ktoré autor na základe výzvy predložil.

Výtvarný návrh akad. mal. Vladimír Pavlica

Zdroj: http://www.nbs.sk/sk/bankovky-a-mince/eurove-mince/aktuality/vysledky-su...

10 eur k prvému predsedníctvu Slovenskej republiky v Rade Európskej únie
10 eur k prvému predsedníctvu Slovenskej republiky v Rade Európskej únie

10 eur k 450. výročiu narodenia Jána Jessenia

Národná banka Slovenska vyhlásila v júli 2015 verejnú anonymnú súťaž na výtvarný návrh striebornej zberateľskej mince v nominálnej hodnote 10 eur k 450. výročiu narodenia Jána Jessenia, popredného vedca, lekára a jednej z vedúcich osobností povstania českých stavov. Do súťaže bolo predložených dvanásť výtvarných prác od dvanástich autorov. Komisia na posudzovanie výtvarných návrhov pamätných mincí a zberateľských mincí ich hodnotila v novembri 2015. Jej odbornou poradkyňou bola PhDr. Tünde Lengyelová, CSc. z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Na základe odporučenia odbornej komisie schválila Banková rada NBS na realizáciu výtvarný návrh výtvarníčky Márie Poldaufovej, ktorému bola udelená prvá cena. Komisia ocenila výtvarné i obsahové kvality návrhu, ktoré sa premietli do riešenia averzu i reverzu. Na averze je umiestnená dramatická pohybová kompozícia z prvej verejnej pitvy, ktorú Jessenius uskutočnil v Prahe v roku 1600 so siluetou tzv. Týnskeho chrámu z pražského Staromestského námestia v pozadí. Reverzu dominuje vydarený portrét Jána Jessenia ako rektora pražskej univerzity s naznačením rektorskej insígnie.

Druhú cenu získal autor Miroslav Rónai. Jeho návrh komisiu oslovil vystihnutím témy aj kvalitou modelácie. Výtvarné riešenie averzu pozostáva z dobovej citácie anatomickej figúry ako odkazu na Jesseniove preslávené a pokrokové hodiny anatómie. Vľavo od nej sú pod sebou umiestnené štátny znak, rodový erb Jessenských a nominálna hodnota. Plochu reverzu vypĺňa portrét, ktorý vľavo dopĺňa sviečka obtočená hadom - atribútom medicíny.

Tretia cena bola udelená akad. soch. Michalovi Gavulovi. Averzu jeho návrhu dominuje stvárnenie dobovej ilustrácie z popráv českých pánov na Staromestskom námestí v Prahe. K ilustrácii sa viaže text vzťahujúci sa k poprave Jána Jessenia. Modelačná drobnokresba návrhu má korene v grafickej predlohe. Na reverze autor v hornej časti mincového poľa zobrazil portrét Jána Jessenia s rektorskou insígniou. Pod ním umiestnil schému ľudského tela rozčlenenú podľa osi na skelet a muskulatúru, čím poukázal na Jesseniove vedecké práce.

Ďalšiu cenu za vysokú kvalitu predloženého návrhu získal akad. mal. Vladimír Pavlica.

Plánovaný termín emisie striebornej zberateľskej mince je v novembri 2016.

Zdroj: http://www.nbs.sk/sk/bankovky-a-mince/eurove-mince/aktuality/vysledky-su...

10 eur k 450. výročiu narodenia Jána Jessenia
10 eur k 450. výročiu narodenia Jána Jessenia

10 eur k 400. výročiu úmrtia Juraja Turza

Národná banka Slovenska vyhlásila v júli 2015 verejnú anonymnú súťaž na výtvarný návrh striebornej zberateľskej mince v nominálnej hodnote 10 eur k 400. výročiu úmrtia palatína Juraja Turza, významného bojovníka v protitureckých výpravách, politika, vzdelanca a podporovateľa humanistickej vzdelanosti a kultúry. Do súťaže bolo predložených dvanásť výtvarných prác od dvanástich autorov. Komisia na posudzovanie výtvarných návrhov pamätných mincí a zberateľských mincí ich hodnotila v októbri 2015. Jej odbornou poradkyňou bola PhDr. Tünde Lengyelová, CSc. z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Na základe odporučenia odbornej komisie schválila Banková rada NBS na realizáciu výtvarný návrh autora Mgr. art. Petra Valacha, ktorému bola udelená prvá cena. Komisia ocenila výtvarné spracovanie návrhu a hodnotila ho ako kvalitatívne najlepší aj po obsahovej stránke. Vo výtvarnom riešení averzu dominuje postava Juraja Turza na koni. Za ním v pozadí je Oravský hrad z vtáčej perspektívy. Kompozíciu dotvára písmo v opise. Na reverze je takmer celá plocha mincového poľa vyplnená portrétom palatína, ktorý je invenčne doplnený použitými prvkami z jeho historického erbu.

Druhú cenu získal Mgr. art. Miroslav Hric, ArtD. Komisia na návrhu pozitívne hodnotila vystihnutie témy aj kvalitné spracovanie. Autor na averze znázornil bojovú scénu, v strede ktorej je Juraj Turzo zobrazený ako bojovník na cválajúcom koni vyzbrojený kopijou. V popredí sú na zemi pohodené atribúty tureckej výzbroje - štít a kindžal. Reverzu dominuje portrét palatína.

Tretia cena bola udelená Karolovi Ličkovi. Autor do súťaže predložil averz v dvoch alternatívach. Na prvej je použitý motív Oravského hradu, sídla Juraja Turza. Na druhej je v zobrazení Oravského hradu v dolnej časti kompozície lunetový výsek, v ktorom je ako v priehľade zámok vo Veľkej Bytči, ďalšie sídlo palatína. Komisiu zaujala najmä sochárska i výtvarná kvalita druhej alternatívy. Na reverze je stvárnený Juraj Turzo na koni. Oproti nemu zľava vstupuje do mincového poľa šík bojových jazdcov.

Ďalšie ceny za vysokú kvalitu predložených návrhov získali autori Mária Poldaufová a Miroslav Rónai.

Plánovaný termín emisie striebornej zberateľskej mince je v októbri 2016.

Zdroj: http://www.nbs.sk/sk/bankovky-a-mince/eurove-mince/aktuality/vysledky-su...

10 eur k 400. výročiu úmrtia Juraja Turza
10 eur k 400. výročiu úmrtia Juraja Turza