Dnes je   -   - 162 online - neprihlásený - odborná sekcia.

Čo nás čaká nasledujúcich 7 dní:

Macho a Chlapovič - Aukcie, Eshop, Investičné zlato

Blog používateľa MedailerskyKlub

Deštrukcia Múzea mincí a medailí v Kremnici?

Deštrukcia Múzea mincí a medailí v Kremnici? NBS ho plánuje modernizovať a racionalizovať...

Odišiel žiaľ aj kurátor zbierky medailí Mgr. Juraj Hirčák (nebola mu obnovená zmluva), ktorý do múzea prešiel z archívu Mincovne Kremnica, kde sa zaúčal 8 rokov pod vedením predošlého archivára mincovne pána Petra Zoričáka, a v archíve mincovne zostal už len na čiastočný úväzok, ale teraz hrozí, že si bude musieť hľadať prácu na plný úväzok inde... je pritom dôležité, aby boli cenné skúsenosti archivára odovzdávané ďalším a teraz je reálne ohrozená kontinuita tejto dôležitej činnosti mincovne, založenej v roku 1328 (o 4 roky teda oslávi 700 rokov svojho nepretržitého fungovania).

Mgr. Juraj Hirčák pritom toto svoje súčasné pôsobenie v archíve mincovne a v zbierkovom fonde múzea mnohokrát zúročil tým, že na svetlo sveta priniesol verejnosti veľmi zaujímavé informácie, naposledy sprievodné materiály k medaile zúčastnenej k 100. výročiu od návštevy prezidenta T. G. Masaryka v Mincovni Kremnica https://www.mint.sk/eshop/mosadzna-medaila-bp-100vyrocie-od-navstevy-pre... od medailéra ateliéru mincovne Branislava Ronaia a na slávnostnom vyhlasovaní ocenenia Medaila roka 2023 mal k tejto výnimočnej medaile predniesť pár slov, avšak z dôvodu ukončenia pracovného pomeru sa nezúčastnil. O tejto medaile mu vyjde pritom budúci rok dokonca článok v prestížnom svetovom medailérskom magazíne The Medal https://bams.org.uk/product-category/the-medal-shipping/.

Je to ďalšia veľká rana pre naše medailérstvo, po tom, čo po 57 rokoch v 2023 skončila Škola umeleckého priemyslu v Kremnici, z ktorej vyšlo nespočet našich skvelých rytcov a medailérov a v súčasnosti sa na Slovensku toto remeslo už nikde nevyučuje, takže hrozí, že medailérstvo u nás časom zanikne... Tento rok pritom navyše odišiel z mincovne kvôli pracovnému prostrediu zanietený dlhoročný technológ Mincovne Kremnica Ing. Tomáš Turošík...

Článok o kauze na Aktuality.sk, 08.10.2024, v celom znení:

Z múzea museli odísť viacerí odborníci. Z Kremnice píšu Petrovi Kažimírovi, aby zastavil deštrukciu
https://www.aktuality.sk/clanok/zr3A7OL/z-muzea-museli-odist-viaceri-odb...

Múzeum mincí a medailí je súčasťou Národnej banky Slovenska, ktorej guvernérom je bývalý politik Smeru. Exriaditeľka hovorí v súvislosti s prepúšťaním o degradácii činnosti inštitúcie.

Múzeum mincí a medailí v Kremnici sa potichu a za nejasných okolností zbavuje odborníkov. Za posledné mesiace ukončil zriaďovateľ múzea, ktorým je Národná banka Slovenska, zmluvu s piatimi zamestnancami oddelenia pre muzeálnu činnosť - niektorým z nich ju nepredĺžil, väčšina však skončila pre organizačnú zmenu. Ďalšie dve zamestnankyne zamestnávateľ degradoval a zmenil im pracovnú náplň. Od začiatku októbra tak v špecializovanom múzeu, ktoré spravuje viac ako 108-tisíc zbierkových predmetov a viaceré historické objekty, zostal len zlomok odborného tímu, z toho jeden pracovník je podľa informácií Aktualít dlhodobo PN.
„S obavami sledujeme, ako sa v čase ´čistiek´ v kultúrnych inštitúciách naprieč Slovenskom dejú výrazné personálne zmeny aj v Múzeu mincí a medailí. Dôvody týchto škrtov nám pritom zostávajú neznáme," napísali v otvorenom liste guvernérovi NBS Petrovi Kažimírovi viaceré kremnické osobnosti. Exminister financií a bývalý politik Smeru, ktorý stále čelí podozreniam z korupcie a odmieta ich, je vo vedení NBS od roku 2019.

Pýtajú sa na plány s múzeom
Signatári v liste pripomenuli, že múzeum je desaťročia mestotvornou inštitúciou a práve odborní zamestnanci, ktorí museli skončiť, boli kontaktnými osobami a zárukou spolupráce so samosprávou, školami, ale aj miestnymi organizáciami a združeniami v oblasti vzdelávania a kultúry. „Práve oni pre nás predstavujú múzeum. Bez ich vkladu zostávajú z rešpektovanej inštitúcie len múry historických budov a zbierky predmetov vo fondoch, o ktoré sa po zrušení odborných miest pravdepodobne nebude mať kto kvalifikovane postarať," vyjadrili svoje obavy Zdeno Gális z nezávislého kultúrneho centra Akropola Kremnica, ale aj riaditeľ festivalu Kremnické gagy Roman Vykysalý, či riaditelia mestských základných škôl, pracovníci Knižnice Jána Kollára v Kremnici a ďalší.
„Sme znepokojení a očakávame, že NBS zastaví deštrukciu odbornej časti múzea a vysvetlí svoje kroky a plány s múzeom. Sme tiež presvedčení, že akékoľvek múzeum bez vedeckej činnosti a odborných projektov stagnuje a stáva sa vyprázdneným," napísali.
Oficiálne informácie o dôvodoch prepúšťania nemá ani primátor Kremnice Martin Novodomec (KDH), doterajšiu spoluprácu s múzeom a jeho zriaďovateľom v oblasti kultúry, vzdelávania a podpory cestovného ruchu nazval nadštandardnou.
„O personálnych zmenách som bol informovaný z vnútorného prostredia múzea. Stretol som sa aj s členom bankovej rady NBS, ktorý mi vysvetlil postoj a kroky zriaďovateľa. Skôr išlo o osobný rozhovor a vyjadrenie mojej podpory pre odborný tím múzea," povedal primátor s dôvetkom, že do vnútorných záležitostí organizácie zasahovať nemôže.

Dôvody nevysvetlili, hovoria o racionalizácii
Obrátili sme sa na niekoľkých zamestnancov, ktorí v poslednom období prišli o prácu, hovoriť však s nami nechceli. S otázkou, aké boli dôvody ich prepustenia a zdecimovania odborného tímu, sme oslovili aj priamo Národnú banku Slovenska. Zaujímalo nás, či prepúšťa aj v centrále a koľkých ľudí sa zmeny dotkli alebo dotknú.
Chceli sme vedieť, aké sú dlhodobé plány banky s kremnickým múzeom aj to, ako ďalej zabezpečí starostlivosť o jeho zbierkové fondy, program výstav, podujatí či aktualizáciu expozícií.
Priamych odpovedí sme sa ani po zopakovaní konkrétnych otázok nedočkali. Hoci Múzeum mincí a medailí označilo oddelenie komunikácie NBS v písomnom stanovisku za neoddeliteľnú súčasť identity a dlhodobého rozvoja banky, prečo prepúšťa odborných zamestnancov, nevysvetlilo.
„Pred viac ako dvoma rokmi sme odštartovali organizačné a racionalizačné zmeny s cieľom modernizovať, skvalitniť a zefektívniť fungovanie inštitúcie, vrátane Múzea mincí a medailí v Kremnici. Tieto zmeny naďalej prebiehajú," odpísali z banky. Čo presne to znamená, nekonkretizovali. Nepovedali ani, či plánujú prijímať nových odborníkov. Aktuálne personálne inzeráty pre múzeum sme na webe NBS nenašli.
Banka však trvá na tom, že „cieľom je pretransformovať múzeum na modernú inštitúciu orientovanú na návštevníkov".

Bývalá riaditeľka: Je to degradácia činnosti múzea
Pochybnosti o orientácii na návštevníkov má bývalá dlhoročná riaditeľka múzea Mariana Novotná. Tá je naopak presvedčená, že pri súčasnom zminimalizovanom odbornom tíme múzeum nedokáže zabezpečiť jeho základné činnosti dané zákonom o múzeách a galériách, teda rozširovanie zbierok, ich odbornú evidenciu, bezpečnosť a ochranu, vedecký výskum, či sprístupňovanie jeho výsledkov verejnosti.
„Ak sa nebudú plniť všetky povinnosti a úlohy vyplývajúce zo správy zbierok, chvíľku to môže fungovať, ale určite nie plnohodnotne a už vôbec nie dlhodobo. Odišli ľudia, ktorí sa odborne starali o zbierkové fondy vrátane nových akvizícií, venovali sa vedeckej a výskumnej práci, podieľali sa na prípravách výstav, ale aj expozícií, na vzdelávacích aktivitách. Zabezpečovali teda celý komplex činností, ktoré v múzeu môžu vykonávať len odborníci, obslužný personál ich nenahradí," vysvetlila.
V najbližšej dobe budú podľa nej stagnovať všetky odborné činnosti. Utrpia i program pravidelných podujatí, ktoré v múzeu návštevníci vyhľadávali, a nové projekty.
Z aktuálneho vývoja v múzeu je exriaditeľka, ktorá inštitúcii venovala tridsaťročie svojho života, sklamaná. „Som z toho nešťastná, desiatky rokov sme múzeum a jeho meno budovali. Čo sa aktuálne deje, je degradácia jeho činnosti," myslí si a dúfa, že Národná banka Slovenska kroky prehodnotí.
V roku 2022 Novotnú vo funkcii nahradila Diana Kmeťová Miškovičová, tá však v múzeu skončila tento rok v marci. V súčasnosti je jeho vedením dočasne poverený bývalý policajt Pavel Cvešper, do ktorého pôsobnosti spadali po jeho nástupe do múzea len prevádzkové činnosti.

V máji tohto roku síce NBS vyhlásila výberové konanie na obsadenie postu riaditeľa, nikoho však nevybrala a o výsledkoch neinformovala. „Poverený riaditeľ múzea je vymenovaný na dobu určitú v súlade s vnútornými pravidlami NBS," potvrdili z banky. Či a kedy plánujú vypísať nové výberové konanie, nepovedali.
Múzeum v Kremnici je jednou z najstarších múzejných inštitúcií na Slovensku, jej oficiálne počiatky siahajú do 19. storočia. Pôvodne regionálne múzeum sa časom profilovalo ako odborná numizmatická inštitúcia a v roku 1976 sa pretransformovalo na špecializované celoštátne Múzeum mincí a medailí. Okrem historicko-numizmatickej expozície sú jeho súčasťou Mestský hrad približujúci históriu Kremnice či galéria výtvarného umenia.

V roku 2023 múzeum podľa výročnej správy Národnej banky Slovenska navštívilo takmer 57-tisíc ľudí.

Deštrukcia Múzea mincí a medailí v Kremnici?

Výstava medailí a plakiet v Piešťanoch 2024

Medailérsky klub, o.z. pozýva na veľkú výstavu 256 medailí a plakiet v Piešťanoch 2024

V rámci tradičnej výstavy Socha piešťanských parkov je v priestoroch výstavnej siene Fontána okrem sôch nainštalovaná aj rozsiahla a pútavá súkromná zbierka 256 medailí a plakiet z tvorby 33 slovenských sochárov a medailérov. Časť tejto expozície je venovaná Piešťanom.

Kurátor výstavy: Martin Valo
Medailérska časť za Medailérsky klub: Ján Baranovič

https://medailerskyklub.art/vystava-medaili-a-plakiet-v-piestanoch-2024/

Kedy: 15.6.-31.7.2024
(otvorené denne, každý pracovný i voľný deň, v pondelok a utorok je výstavná sieň otvorená od 8.00 h do 15.30 h, v stredu až piatok v čase od 8.00 do 18.00 h a v sobotu a nedeľu od 14.00 do 18.00 h)
Kde: KSC Fontána, Beethovenova 1, Piešťany (vstup voľný)

Výstava medailí a plakiet v Piešťanoch 2024

Alojz Drahoš – 70 rokov

Alojz Drahoš oslávil životné jubileum 70 rokov. Pri tejto príležitosti si tohto výnimočného slovenského umelca pripomeňme.

https://medailerskyklub.art/alojz-drahos-70-rokov/

Alojz Drahoš – 70 rokov
Alojz Drahoš – 70 rokov
Alojz Drahoš – 70 rokov
Alojz Drahoš – 70 rokov
Alojz Drahoš – 70 rokov
Alojz Drahoš – 70 rokov
Alojz Drahoš – 70 rokov
Alojz Drahoš – 70 rokov
Alojz Drahoš – 70 rokov

Medaila roka 2023

Milí zberatelia, priatelia a milovníci medailí. Po pilotnom 0. ročníku ocenenia Medaila roka 2022, ktorý možno zhodnotiť ako úspešný, sme sa rozhodli pokračovať 1. ročníkom ocenenia Medaila roka 2023.

Veríme, že slovenská medailérska produkcia roka 2023 je nemenej zaujímavá a opäť zaujme nielen zberateľskú verejnosť.

Nemáme však prehľad o všetkých vzniknutých medailách, preto čakáme aj na vaše nominácie.

Už teraz môžete posielať svoje nominácie na Medailu roka 2023 na tomto on-line formulári https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdkCbVNn2UPoSJfeGxXxtgXMdsZHuxk...
Svoje nominácie môžete zasielať aj na e-mail MedailerskyKlub@gmail.com s predmetom Nominacia Medaila roka 2023

Uveďte prosím
- základné identifikačné údaje: názov, autor, výrobca, spôsob/technológia výroby (razba, odlievanie), rozmery, materiál/vyhotovenia, náklad, ďalšie info ako zadávateľ/objednávateľ, popis medaily,
- sprievodnú foto averzu a reverzu

Podmienky:
- bola vydaná/vznikla za uplynulý rok (2023),
- od slovenského autora, vyrobené na Slovensku alebo so slovenskou témou,
- vzniklo viac identických kusov (technikou razenia, odlievania)

Bližšie informácie našej webstránke http://medailerskyklub.art/ocenenie-medaila-roka/

Vďaka!

Medailérsky klub, o.z.

Slovenské medaily

Tento blog má za cieľ predstavovať slovenské medaily zberateľskej verejnosti a propagovať ich.