Dnes je   -   - 181 online - neprihlásený - odborná sekcia.
Macho a Chlapovič - Aukcie, Eshop, Investičné zlato

Blog používateľa zberatelxy

1896 - Cena Miléniovej výstavy v Budapešti

Chcel by som sa spytat, ci existuje aj bronzová varianta nasledujucich medajlí z roku 1896, ktore su v zlate a v striebre. Zaujimavé su tým, ze boli razene v Kremnici s oznacenim na oboch madajlach KB. Pripadne kupim bronzovu varíantu ak existuje.

1896 - Cena Miléniovej výstavy v Budapešti
1896 - Cena Miléniovej výstavy v Budapešti

Boomy

Dlho som rozmyslal ci uverejnim tento blog, ale posledne udalosti ma presvedcili o tom, ze blog o boomoch by mohol byť zaujimavy, hlavne pre zacinajucich zberatelov. Neviem kedy presne vznikla stranka BM, ale predpokladam, ze zaciatkom roku 2009. Ako zacinajuci zberatel, som zazil obrovske boomy na tejto stranke. Ked som sa prvykrat prihlasil na stranku koncom roku 2009, tak som nevedel, ze kde je sever, tak som zacal zbierat 2€ pamatne mince, bolo to nieco nove a z desiatich inzeratov bolo devat, ktore sa tykali Eura. Zavedenim Eura na Slovensku 1.1. 2009, tak tento rok patril jednoznacne „eurovemu boomu“. Povedal som si, ze nemoze to byt zle, ked vsetci zbieraju euromince. Za necely rok som sa zorientoval a rychlo vsetky dvojeurovky predal, vyslo to ako tak fifty-fifty.
Tak som si vydychol a nasledoval dalsi boom, pamatne slovenske zlate 5000Sk a 100€. Zasa som nasadol na vlak, ale znova neskoro. Takze po dalsom zorientovani, som hned vsetko za par mesiacov predal, teraz s minimalnou stratou a zbavil sa vsetkeho. Cas mi ukazal, ze obe moje rozhodnutia o predajoch boli spravne.
A zrazu prisiel dalsi boom, drevene kazety, pamatam si ako som sedel za pocitacom a nepodarilo sa mi kupit nejaku hokejovu sadu z Kremnice – chvala bohu! Boom okolo drevenych kaziet utichol a nasledoval obrovsky boom replik toliarov a dukatov Sejnosta z dielne Mincovne Kremnica! Nastastie toliare som zmeskal, lebo ich bolo len niekolko desiatok kusov na predaj. V tomto obdobi som dostal na BZD jednu dobru radu od stareho zberatela, ze ked nemam kde dat peniaze, tak nech si radsej kupim radsej akukolvek bronzovu, Ag alebo Au medailu z obdobia FJI alebo svatovaclavske dukaty, ze tieto veci maju buducnost a zhodnotenie rokmi. Povedal mi, ze radsej mat doma 100 rocnu medailu z cias RU ako uplne novu sadu toliarov, grosov ci drevene kazety. A starucky pan sa nemylil, ked sa pozrieme na dnesne ceny medaili FJI ci svatovaclavskych dukatov. Tomu sa hovori, dobra rada nad zlato.
V ziadnom pripade nechcem spochybnit, ci nebodaj hanit tych, co zbieraju boomovy material, ako to uz niekto spominal, kazdy si zbiera co chce, je to moj osobny nazor. Pisem to len z mojej skusenosti a urcite nie som sam, kto takymto „numizmatickym vyvojom“ presiel. Kazdy da peniaze do takeho zberatelskeho materialu, aky sa mu momentalne paci, ak je to NULA EURO, tak nech sa paci. Tych boomov, ktorych som sa zucastnil, by som v mojom pripade pomenoval ako splasnute iluzie o zberatelstve. Ked skoncil posledny BOOM okolo Sejnosta a nic sa roky nedialo, tak som si ani nevedel predstavit, co pride a aky novy boom bude nasledovat, ale som sa opat dockal. Staci sa pozriet aka je vacsina inzeratov na BM a mame tu posledny boom – nula EURO.

V preklade z anglictiny znamena slovo boom náhly rozmach, vzostup, prosperita. Zaujimave je slovne spojenie boom and bust, co znamena rozmach a krach....

Ak som na nejaky boom za poslednych 9 rokov zabudol, budem rad, ked ma doplnite.

Otvorené A na 10 a 20 korune a kontramarky

Chcem sa spytat ctenych numizmatikov, aky maju nazor na 10 alebo 20 korunovu zlatu mincu Rakusko-Uhorsko, kde v slove KORONA pismeno A nie je v strede spojene. Ci maju v zbierke taketo mince a ci ju pokladaju za chyborazba alebo nie. Je takychto minci malo alebo vela? Pri razbe pravdepodobne vypadol z raznice spojovnik. V prilohe pripajam foto mince.

Rozsiril som blog o kontramarky na zlatych 10 a 20 korunach KB, stretol sa uz niekto s nimi realne v aukcii, pripadne vlastni taku mincu? Na kontramarke je rukoväť meča, bola to kontramarka Bosny, usudzujem z toho, ze ruka s mečom sa nachadza tiez na zlatej 20 korune 1914 KB so znakom Bosny? Alebo je to inak? Ak ma niekto informacie k tomu budem rad. Dakujem.

Otvorené A na 10 a 20 korune a kontramarky
Otvorené A na 10 a 20 korune a kontramarky
Otvorené A na 10 a 20 korune a kontramarky
Otvorené A na 10 a 20 korune a kontramarky
Otvorené A na 10 a 20 korune a kontramarky

Aukro - nedaju sa rozkliknut mena prihadzujucich

Páni chcem sa Vas spytat, ci ste si vsimli, ze sa na aukre nedaju rozkliknut mena prihadzujucich? Je chyba iba v mojom "prijimaci"? Alebo je to novinka od aukra, aby sme nemohli sledovat nicky "prihadzovacov"?

Nastane "zemetrasenie" v cene zlata?!

Niektore staty stahuju zlate rezervy z USA. Vo Svajciasku ma byt 30. novembra referendum o stiahnuti urcitej casti zlata do Narodnej banky. Holandsko uz stiahlo z USA 122 ton. Budu mat tieto udalosti vplyv na cenu zlata?

http://aktualne.atlas.sk/velke-stahovanie-zlatych-rezerv-holandsko-si-ta...

Nastane "zemetrasenie" v cene zlata?!

Este raz "dukaty" 2014

Odvazi sa sem napisat niekto za ake ceny predavala Kremnica jednotlive "kontroverzne" dukaty 2014? Pytal som sa viacerych zberatelov odtialto, ale vsetci mlcia, ze vraj nevedia. Vie to vobec niekto tu z burzy minci? Vopred dakujem za odpovede, pripadne nejaky link na "emisnu" cenu. Vygooglit sa mi nepodarilo.

Emisny plan NBS na roky 2016-2020

BR NBS schválila emisný plán pamätných a zberateľských mincí na roky 2016 - 2020. V uvedených rokoch vydá Národná banka Slovenska štyri pamätné dvojeurové mince, osemnásť strieborných zberateľských mincí v nominálnej hodnote 10 eur, tri strieborné zberateľské mince v nominálnej hodnote 20 eur, jednu striebornú zberateľskú mincu v nominálnej hodnote 25 eur a päť zlatých zberateľských mincí v nominálnej hodnote 100 eur.
Emisný plán na roky 2016 - 2020 bude zverejnený na internetovej stránke NBS.

Zaujalo ma, ze bude vydanych 18!! striebornych minci v nominale 10 EUR, t.j. skoro styri mince kazdy rok, nie je to trochu vela? Ci mame tolko vyznamnych vyroci? A uplnou novinkou je zberatelska minca v hodnote 25 Eur!

Mozme zatial iba tipovat ake mince to budu...

Czech Crown Coin

Dnes vychadza prva ceska virtualna mena urcena pre ceskych obcanov a podnikatelov, distribucia bude zahajena v septembri, dostane sa aj k nam?
http://www.cas.sk/clanok/287642/v-cesku-dnes-vychadza-prva-ceska-virtual...
http://www.czechcrowncoin.com/?lang=cs

Czech Crown Coin

1 koruna 1908 Rakusko -Uhorsko

Chcem sa spytat skusenejsich zberatelov, aku hodnotu ma mosadzna 1 koruna 1908 skusobna rakuka razba Rakusko-Uhorsko. Videl som ju niekde predat za 900 EUR. Vie niekto aku hodnotu ma tato "minca" v stave 0/0,1/1,2/2? Pripadne aka je vaha mince, pocet vyrazenych kusov? V katalogoch Novotneho a Valovica sa vobec nespomina.

1 koruna 1908 Rakusko -Uhorsko

"Mince" na hranie

Taketo "mince" z medi na hranie vydane v Rakusko-Uhorsku som nasiel na nete. Vrchnost asi chcela takto dostat Franza Josepha I. medzi deti.

"Mince"  na hranie
"Mince"  na hranie
"Mince"  na hranie