Dnes je   -   - 166 online - neprihlásený - odborná sekcia.
Macho a Chlapovič - Aukcie, Eshop, Investičné zlato

Boomy

Dlho som rozmyslal ci uverejnim tento blog, ale posledne udalosti ma presvedcili o tom, ze blog o boomoch by mohol byť zaujimavy, hlavne pre zacinajucich zberatelov. Neviem kedy presne vznikla stranka BM, ale predpokladam, ze zaciatkom roku 2009. Ako zacinajuci zberatel, som zazil obrovske boomy na tejto stranke. Ked som sa prvykrat prihlasil na stranku koncom roku 2009, tak som nevedel, ze kde je sever, tak som zacal zbierat 2€ pamatne mince, bolo to nieco nove a z desiatich inzeratov bolo devat, ktore sa tykali Eura. Zavedenim Eura na Slovensku 1.1. 2009, tak tento rok patril jednoznacne „eurovemu boomu“. Povedal som si, ze nemoze to byt zle, ked vsetci zbieraju euromince. Za necely rok som sa zorientoval a rychlo vsetky dvojeurovky predal, vyslo to ako tak fifty-fifty.
Tak som si vydychol a nasledoval dalsi boom, pamatne slovenske zlate 5000Sk a 100€. Zasa som nasadol na vlak, ale znova neskoro. Takze po dalsom zorientovani, som hned vsetko za par mesiacov predal, teraz s minimalnou stratou a zbavil sa vsetkeho. Cas mi ukazal, ze obe moje rozhodnutia o predajoch boli spravne.
A zrazu prisiel dalsi boom, drevene kazety, pamatam si ako som sedel za pocitacom a nepodarilo sa mi kupit nejaku hokejovu sadu z Kremnice – chvala bohu! Boom okolo drevenych kaziet utichol a nasledoval obrovsky boom replik toliarov a dukatov Sejnosta z dielne Mincovne Kremnica! Nastastie toliare som zmeskal, lebo ich bolo len niekolko desiatok kusov na predaj. V tomto obdobi som dostal na BZD jednu dobru radu od stareho zberatela, ze ked nemam kde dat peniaze, tak nech si radsej kupim radsej akukolvek bronzovu, Ag alebo Au medailu z obdobia FJI alebo svatovaclavske dukaty, ze tieto veci maju buducnost a zhodnotenie rokmi. Povedal mi, ze radsej mat doma 100 rocnu medailu z cias RU ako uplne novu sadu toliarov, grosov ci drevene kazety. A starucky pan sa nemylil, ked sa pozrieme na dnesne ceny medaili FJI ci svatovaclavskych dukatov. Tomu sa hovori, dobra rada nad zlato.
V ziadnom pripade nechcem spochybnit, ci nebodaj hanit tych, co zbieraju boomovy material, ako to uz niekto spominal, kazdy si zbiera co chce, je to moj osobny nazor. Pisem to len z mojej skusenosti a urcite nie som sam, kto takymto „numizmatickym vyvojom“ presiel. Kazdy da peniaze do takeho zberatelskeho materialu, aky sa mu momentalne paci, ak je to NULA EURO, tak nech sa paci. Tych boomov, ktorych som sa zucastnil, by som v mojom pripade pomenoval ako splasnute iluzie o zberatelstve. Ked skoncil posledny BOOM okolo Sejnosta a nic sa roky nedialo, tak som si ani nevedel predstavit, co pride a aky novy boom bude nasledovat, ale som sa opat dockal. Staci sa pozriet aka je vacsina inzeratov na BM a mame tu posledny boom – nula EURO.

V preklade z anglictiny znamena slovo boom náhly rozmach, vzostup, prosperita. Zaujimave je slovne spojenie boom and bust, co znamena rozmach a krach....

Ak som na nejaky boom za poslednych 9 rokov zabudol, budem rad, ked ma doplnite.

Komentáre

Re: Boomy

Este by som to trocha rozviedol.
Niektore boomy, maju na svedomi sukromni zadavatelia roznych razieb. Niektore vzniknu prirodzene, alebo zmenou zberatelskeho sentimentu ponuky a dopytu.
Pridajte si k tomu maly trh akym SR je, a manie a boomi tu mame kazdu chvilu.
Prirovnal by som to, k tomu ako ked v 16. a 17. storoci, sa do Europy dovazalo obrovske mnozstva Ag z Noveho sveta, az niektore mocnosti - Spanielsko vdake inflacii skolabovali.

Osobna sprava sluzi iba na vymenu e-mailov.

Re: Boomy

Zabudol si na Chatama... Ja blbec

...

Re: Boomy

Chatam nebol boom, ale totalna manipulacia.

Re: Boomy

Dám dělovou ránu,
boom, boom, boom, boom,
a rozbiju bránu,
můj bude váš dům.
......................,

Asi tak.

Re: Boomy

Mne napada z historie:
500 korun Pevnost Komarno
10 cent 2009 s vlajkou na vezicke
...a rozne repliky s nenormalnou cenou

Omnia si perdas, famam servare memento

Re: Boomy

Boomom podlahnu aj najvacsi profici, a to nielen v numizmatike, na druhej strane nikto nemoze chciet predat svoju investiciu obratom za par rokov s mega ziskom, ale aj to sa obcas da. Ziadna investicia nieje bezpecna, ani nakup desat korun a pod, staci zmena politiky Ciny a zberateelia budu celit velkym stratam. Karolovia a Vaclavovia su fakt super, aj ja sa im tessim, ale kolko rokov muselo prejst aby to islo tymto trendom. A nenakupovat sucasne umenie nieje spravne. A co je spravne? Neviem, ale viem urcite, ze najlepsie je nakupovat to, co nam robi radost a netreba pritom ohrozit rodinny rozpocet.

Čestne prehlasujem, že na tejto stránke mám iba jeden nick - Milan NM

Re: Boomy

Ja som toho názoru, že historický materiál (rozumej do 50.rokov) sa zbierať oplatí, potom... už ani nie. Všetky BOOMY (alebo ako ich nazývam ja a veľa ľudí hlavne v Británií quick cash, teda snaženie sa o rýchle speňaženie) ma našťastie obišli.

Čo sa týka 0 Euroviek, tak... bol som na BZD a videl som to šialené čakanie na Bratislavský hrad... nie, ďakujem. To isté si povedali aj môj otec a sestra. Ale vzápätí kúpili 0 Euro Červený Kameň za 10€. A keď videli tie rôzne francúzske a iné aké majú krásne motívy a predávajú sa po 2-3€ tak sami na seba boli naštvaní.
Ja som sestre kúpil nejaké mince so živočíchmi (aj keď sa sám seba pýtam, či to nemám radšej ako ona) a pre seba jeden Fidžijský florén, aj to u p.Santera. Takže... zo svojho kedysi-zbierania sveta som sa naučil že mince bez dizajnu sú numizmaticky nezaujímavé, preto ich nezbieram.
Československo a väčšina štátov Európy ma nezaujíma, preto ich mince nezbieram. Stačia mi Britské kolónie, aj tie vedia byť vzácne a aj pekné. Občas sa mi podarilo získať trochu quick cash, tak, že som natrafil na dobré britské sady. Ale miesto získania peňazí som zvolil Viktoriánske mince. To je pre mňa to pravé zbieranie.

Čestne prehlasujem, že na Burze mincí mám iba jeden účet a to je tento.

Re: Boomy

Já bych jako boom, v dobrém slova smyslu, označil ražby Artia, kterým se ještě před pár lety skoro nikdo nevěnoval a byly na okraji zájmu.
Jejich boom byl odstartován prvním zveřejněním v katalogu M&Ch a myslím, že stále trvá...
Tyto ražby jsou stále vzácnější a žádanější. Jejich zpracování bylo na špičkové úrovni a malé náklady vše jen podtrhují....

„Vždy je lepší hovořit s rozumným člověkem o něčem hloupém, než s hlupákem o něčem rozumném.“

Re: Boomy

10 cent 2009 je uz nezohnatelna minca a cena pojde stale hore.Ako som sa informoval v Kremnici a podla sprievodkyne,islo udajne o vlas,ktory sa dostal medzi material a raznicu.Hm zaujimave vysvetlenie,ze by vlas narobil taku "vlajocku" ? Dalsia vec je ze sami nevedia kolko ich utieklo ale rataju tak okolo 5000 ale nie su o tom presvedceni.Inak tento 10 cent som uz zaregistroval aj na youtube zo zahranicia ako o chyborazbe a je o neho celkom slusny zaujem ako som sa dozvedel.

Na to,aby zvíťazilo zlo,stačí málo,aby dobrí ľudia nerobili nič.(E.Burke)
Národ, ktorý nie je ochotný kŕmiť svoju armádu bude neodvratne kŕmiť cudziu. (N.Bonaparte)
Dve veci sú nekonečné,vesmír a hlupost,ale o tej prvej nie som si isty(A.Einstein)
"...

Re: Boomy

Opytam sa, co znamena nezohnatelna? Aka je cena? To co popisujete ako vlas, sa da vysvetlit ako vlasova trhina s vystiepenim do stran u razidla. Vtedy by mohla vzniknut povestna vlajka.

Omnia si perdas, famam servare memento