Dnes je   -   - 87 online - neprihlásený - odborná sekcia.

Čo nás čaká nasledujúcich 7 dní:

Macho a Chlapovič - Aukcie, Eshop, Investičné zlato

cena mince vs. hodnota kovu

vsimol som si tu na stranke ze pri striebornych a zlatych minciach sa casto ako faktor pri urcovani ceny mince prihliada na spotovu hodnotu kovu.. ale napada ma taketo cosi: ked chcem mincu predat zberatelovi, ten mi da za mincu najcastejsie max "katalogovu" cenu viac menej bez ohladu na aktualny spot.. ked chcem mincu predat a zberatelia o nu nemaju zaujem lebo je povedzme v zlom stave, cize je chcem predat ako kov, tak ked pojdem trebars do zalozne alebo do zlatnictva tak mi za nu nedaju spotovu cenu, ale VYKUPNU cenu kovu..
takze kde sa vlastne v pripade potreby da realne predat minca za spotovu cenu kovu?

Komentáre

na burze, kde sa s kovom

na burze, kde sa s kovom obchoduje. samozrejme musi ten tovar splnat nejake podmienky...

Pokiaľ viem, niektoré obchody

Pokiaľ viem, niektoré obchody vykupujú aj za cenu veľmi blízku spotovej. Má to však podmienku: mince alebo tehly musia byť zakúpené u nich alebo majú presne určené aké typy mincí/tehál odkupujú.

Si vis pacem, para bellum.
Acta non verba.

toto mi je viacmenej jasne,

toto mi je viacmenej jasne, ale ak mam povedzme 1-2 mince tak s tym ma pustia akurat na numizmaticku burzu, nie na burzu komodit aby som ich zobchodoval za spotovu cenu..

toto je tiez pravda.. len som

toto je tiez pravda.. len som sa zamyslal nad tym ci je spravne vycislovat hodnotu mince v spotovej cene na burze, alebo v realnej vykupnej cene kovu

Ťažko povedať. Treba si

Ťažko povedať. Treba si uvedomiť, že málo ľudí pozná numizmatickú hodnotu mincí. Cenu kovu si vie zistiť každý veľmi rýchlo. A je to dobrá pomôcka pri určení minimálnej ceny.

Si vis pacem, para bellum.
Acta non verba.

Tak pridam nieco aj

Tak pridam nieco aj ja.
Spotova cena, ci uz berieme ceny podla LBMA v Londyne alebo Kitco.com, je cena za standardizovane produkty Good delivery.
Pri zlate 400 Oz tehly a pri striebre 1000 Oz tehly.
Vsetky ostatne produkty sa predavaju vacsinou s prirazkou za spracovanie+ spot.
Co sa tyka vykupu tak napr. Nemecky obchodnici so striebornymi mincami vykupuju momentalne za 0,85 Eur za gram cistej vahy a predavaju za 0,9 gram hrubej hmotnosti.
S tymi zaloznami a podobne v SR by som bol opatrny, niekde Vam z fleku ponuknu za Au mincu cenu ako za zlomkove Au 585/1000.
V SR vacsina ludi, chce kupovat za spotovu cenu alebo este nizsiu. V Zapadnych krajinach sa vykupuje bezne cena Au +10-15% a predava Au+ 20%+-.U serioznych obchodnikov.

Osobna sprava sluzi iba na vymenu e-mailov.