Dnes je   -   - 145 online - neprihlásený - odborná sekcia.

Čo nás čaká nasledujúcich 7 dní:

500 Sk TANAP proof??

Cena v €: 
0,00
Cenové ponuky: 
Cenové ponuky sú vypnuté pre tento inzerát

Zdravím,

vedel by mi prosím niekto povedať, či sa jedná o bežnú kvalitu alebo ide o proof? Podľa mňa je moc vyleštená, no na proofku nemá charakteristický šedý odtieň.

Ďakujem

500 Sk TANAP proof??
500 Sk TANAP proof??

Komentáre

Re: 500 Sk TANAP proof??

Má to aj druhú stranu alebo to je plaketa ?

Asi tak.

Re: 500 Sk TANAP proof??

Ani za svet ju neviem vytiahnuť z bubliny a fotka cez bublinu je na nič... nie je to plaketa, je to klasická 500 Sk, len neviem, či BK alebo proof.

Re: 500 Sk TANAP proof??

V minulosti dochádzalo , a nepochybujem že snahy sú aj teraz , k zámenám bk za PROOF .Spôsobil to fakt že mince v bežnej kvalite sa " podarilo" vyraziť vo vysokom lesku ..definovanom niekedy ako proof like .
Rozdiel je v tom že pri kvalite PROOF je mincové pole lesklé ako zrkadlo a reliéf je celý matný. Na reverze aj averze mince.
Pri bežnej kvalite vykazuje aj reliéf výrazné stopy lesku . Ďalším dôležitým identifikátorom by malo byť že kvalita PROOF je v modrej etue s certifikátom a bežná kvalita iba v bubline bez certifikátu .
Rozdiel je aj medzi bublinami pre kvalitu PROOF a bežnú kvalitu . Bublina pre bežnú kvalitu má ešte rantlík po okraji , naopak hrana bubliny pre PROOF je rovná a hladká .
Ideálne je mať obe kvality a porovnať , vtedy je hneď jasné čo je čo . A samozrejme treba dobré svetelné podmienky pre hodnotenie, pretože sa môže stať že ten kto to nemá napozerané bude uvedený v omyl.
Tiež som sa tomu nevyhol pri ďalšej pamätnej minci ,kde môže byť tiež veľký problém s jednoznačnou identifikáciou a tou je 200 Sk Banská Štiavnica .

Bublina ktorá je na obrázku je pre bežnú kvalitu , takže ak je v nej aj pôvodná minca tak sa jedná o bk. Predpokladám že nikto nemal dôvod aby PROOF mincu preložil do tejto bubliny a zahodil certifikát a etue.

Asi tak.

Re: 500 Sk TANAP proof??

Super. V tom prípade to bude BK. Ďakujem za info.

Re: 500 Sk TANAP proof??

A aj keby PROOF mincu prešiel tank, stale bude PROOF Smile

Re: 500 Sk TANAP proof??

991 napísal(a):

A aj keby PROOF mincu prešiel tank, stale bude PROOF Smile

Presne tak! Smile ... pretože je to spôsob razby spočívajúcim v špeciálne upravených razniciach a ako aj strižku. To je presne tak, ako keď je raz niekto tam dole chlapček, ale tam hore v hlavičke to je inak a dá si ho ufiknúť, hoci na to niekde aj dostane papier, stále to bude pohlavie muž. Prírodu a ani mincu neodrbeš.

Catani

"V znemravnelom tele sa neuchová čistá duša, ako v špinavej košeli nemôže byť čisté telo." gen. PhDr. M. R. Štefánik
"Be polite, be professional, but have a plan to kill everybody you meet." Gen. James N. Mattis

Re: 500 Sk TANAP proof??

jednoznačne BK....pri korunovej mene som sa stretol s viacerými pochybnosťami...aj Slovenská národná galéria má pri BK známky proof. Pri eurovej mene som na takéto prípady natrafil pri Veľkej Fatre a Memorande slovenského národa.