Dnes je   -   - 230 online - neprihlásený - odborná sekcia.

Medaila Polonský Ad honorem Albíni Brunovský Cu

Cena v €: 
0,00
Cenové ponuky: 
Cenové ponuky sú vypnuté pre tento inzerát
Forma predaja: 
Cenové ponuky - predám ponuke podľa vlastného uváženia

Predám medailu od majstra Polonského venovanú Albínovi Brunovskému.

Cu, 90 mm

Limitovaná edícia autora v medi, náklad 10 ks, číslovaná na hrane, s popisom medaily podpísanej autorom

Táto medaila prešla rukami Polonského!

Ďakujem za ponuky

Medaila Polonský Ad honorem Albíni Brunovský Cu
Medaila Polonský Ad honorem Albíni Brunovský Cu
Medaila Polonský Ad honorem Albíni Brunovský Cu
Medaila Polonský Ad honorem Albíni Brunovský Cu
Medaila Polonský Ad honorem Albíni Brunovský Cu
Medaila Polonský Ad honorem Albíni Brunovský Cu
Medaila Polonský Ad honorem Albíni Brunovský Cu
Medaila Polonský Ad honorem Albíni Brunovský Cu

Komentáre

...

Pridaná cenová ponuka

Re: ...

Ja by som mal otázku. Medaila je nádherná rovnako aj Fándly aj Brunovský. Obe medaily mám bez číslovania. Vidím, že tieto sú v edícii autora v počte 10ks podľa katalógu a o obe medaily by som mal záujem a uvažujem nad príhodom len je tu jedno ALE.
Jedna medaila je z roku 1997 a druhá z roku 2000. Počty sú podľa katalógu jasné. Ako je možné že v roku 2020 vzniknú dorazby oboch medailí?
Mám to chápať, že sa reálne počty oproti katalógu navýšili? Ak áno, o koľko? Nedehonestuje to doterajšiu vzácnosť medailí? Kto mi zaručí, že nevzniknú ďalšie dorazby. Po pravde, ostal som dosť zaskočený a rozmýšľam či má zmysel pokračovať v hromadení Polonského medailí a platiť tie sumy, ktoré si trh žiaľ už pýta a všetci vieme, že nie sú lacné. Nerád by som kazil inzerát ale myslím, že mám správne otázky, ktoré by zrejme zaujímali viacerých zberateľov. Nie je to nič osobné a môj názor na novorazby typu (Švehla, Hlinka od Ihriského, 1Kčs 1957, 10Kčs Štefánik, Rašín, Masaryk, chrán sv.Víta, dukáty, atď. atď. ) sú tu známe, len by som bol rád, keby mi niekto vedel na toto odpovedať. Nič to nemení na tom, že Polonského medaily sú skvostom na našom malom trhu a každá jedna ktorú som získal mi robila obrovskú radosť. No zrazu som ostal sklamaný. Ostáva mi len veriť, že sa mýlim- Možno som len prišiel k zlým záverom a všetko sa vysvetlí.

Re: Medaila Polonský Ad honorem Albíni Brunovský Cu

Neviem, či mám reagovať ja ako autor inzerátu, aby to nebolo považované za zaujatosť, ale otázka padla a treba čo to dovysvetliť Smile
Na investičné novorazby mám tiež svoj názor a nie som práve ich fanúšik. Pôvodná razba je len jedna a je neopakovateľná. Treba ale odlišovať novorazbu, za použitia pôvodných nástrojov (teda boli vyrobené nové, na základe pôvodných historických) a dorazbu, akú máme tu pred sebou, ktorá vznikla skutočne z pôvodných nástrojov a na žiadosť samotného autora medaily. Tento postup je vo vyspelom medailérskom svete bežný (pre mňa je smerodatná parížska mincovňa Monnaie de France, resp. Club français de la médaille, pôsobiaci popri nej), aj Schifferove parížske medaily sa robili vo viacerých ročníkoch.

Autorská dorazba Polonského vznikla popri hlavnom náklade objednávateľa v Edícii autora, niektoré boli vyrazené v rovnakom roku, niektoré neskôr, spravidla však označené. Mimochodom aj jeho strieborná 925 medaila Ad honorem Brunovský vznikla ako dorazba neskôr.

Pri bežnej razbe sa vyrazia desiatky až stovky medailí, niekedy aj číslovaných. Polonského Edícia autora sa odlišuje tým, že je vyrazená v limitovanom počte, každá prešla rukou autora pri ručnom označovaní hrany (číslovaná, aj s rokom, ako je vidno na foto), v tomto prípade aj s podpisom na letáku s popisom medaile. A tak to má správne byť. Nepovažujem za správne neoznačené dorazby - koľko takých na Slovensku máme a ani o tom nevieme? Aj zo Slovenskej numizmatickej spoločnosti by sa vraj našli. Také Schifferove medaily majú na hrane aj rok razby, Club français de la médaille svoje čísluje a odlišuje tak od bežnej razby parížskej mincovne a limitovanú edíciu potom vyhľadávajú za násobné ceny zberatelia od USA po Čínu...

Ale späť k týmto medailám. Spomínané údaje z katalógu sedia, ide o túto Edíciu autora. Nedošlo k navyšovaniu počtov oproti katalógu. Práve preto som vytvoril katalóg aj s počtami, aby bolo všetko jasné a s kostolným poriadkom. V týchto dňoch sa tlačí už 3. vydanie, kde bude o.i. doplnená najnovšia medaila, opravených a doplnených množstvo info, ale aj veľa ďalších liatych medailí a ostatných diel, rozsah narástol z pôvodných 56 na 166 strán. Aj boli vymenené fotky za krajšie Smile

Brunovský v medi vznikol v roku 1997 v počte 100 ks a v roku 2020 číslovaná edícia 10 ks. Je to tak uvedené aj v katalógu.
Fándly v tombaku vznikol v roku 1997 v počte 156 ks a v roku 2020 číslovaná edícia 10 ks. Rok v prvom katalógu nebol, ale v novom bude.

Ďalšie dorazby týchto medailí už autor neplánuje, aj na túto musel byť presviedčaný, aby sa vôbec nejaké dostali k nám zberateľom... A mrzí ma, keď počujem, že také možno ani nechceme. Treba ich asi skúsiť ponúknuť do Číny či Ruska, tí európske umenie vyhľadávajú a vedia zaplatiť.

Ak porovnáme predposlednú medailu Spevácky zbor slovenských učiteľov, ktorej vzniklo v tombaku číslovaných 150 ks a v dorazbe autora 15 ks (hoci v tom istom roku, ale riadne označené a odlíšené od bežnej razby), tak je hádam jasné, ktorá je zberateľsky zaujímavejšia, hoci sú obidve inak rovnaké...
A v postriebrenom tombaku ani v bežnom náklade nevyšla, len 30 ks v Edícii autora.

Kolegova postriebrená SZSU v EA má svoju nemalú hodnotu, nemusí sa báť. Veď koľko ľudí ju má a môže sa ňou tešiť? Smile

Takže ak vznikne dorazba, mala by byť byť riadne označená, aby nemohla byť zamieňaná za pôvodnú bežnú razbu. A potom je to už na individuálnych preferenciách, či niekto uprednostní neoznačenú, nepodpísanú pôvodnú razbu alebo označenú limitovanú edíciu autora. Ja v tom mám jasno. Aj keď radosť urobí každá Smile

Hádam sa mi podarilo dostatočne zodpovedať otázku a vyvrátiť pochybnosti o "dobrej investícii", ale všetko je transparentné tak, ako má byť

Re: Medaila Polonský Ad honorem Albíni Brunovský Cu

"Mimochodom aj jeho strieborná 925 medaila Ad honorem Brunovský vznikla ako dorazba neskôr." Medaila bola vyrazena v 1997r.,v roku ked zomrel pan A. Brunovsky co dokazuje aj papierovy obal na kazete + cislo vyrazenej medaily v lavom hornom rohu,ceruzkou 28. Link na moju Ag medailu s fotodokumentaciou. https://sk.pinterest.com/viliambakos/albin-brunovsky/

A.Brunovsky

Na to,aby zvíťazilo zlo,stačí málo,aby dobrí ľudia nerobili nič.(E.Burke)
Národ, ktorý nie je ochotný kŕmiť svoju armádu bude neodvratne kŕmiť cudziu. (N.Bonaparte)
Dve veci sú nekonečné,vesmír a hlupost,ale o tej prvej nie som si isty(A.Einstein)
"...

Re: Medaila Polonský Ad honorem Albíni Brunovský Cu

Ked toto je dôkaz, ok. Mincovňa má v záznamoch objednávok... Ag 925 bolo celkovo 45 ks vo viacerých etapách, z toho v 1997 14 ks. Takze 30 cislovanych nevzniklo v 1997. To ale podľa mňa nič nemení na podstate veci. Je to Polonského medaila a je Ag.

Re: Medaila Polonský Ad honorem Albíni Brunovský Cu

Informácie sú v katalógu medailí Mariána Polonského. Dá sa kúpiť u Macho&Chlapovič alebo v Euronumise

...

Pridaná cenová ponuka

Re: Medaila Polonský Ad honorem Albíni Brunovský Cu

Vážim si túto náročnú odpoveď, pretože niečo sa tým vysvetlilo. Problematiku ako vznikajú dorazby a novorazby poznám. Klobúk dole, že sú tieto dorazby značené. Ako bolo spomenuté neoznačených, zatajených a inak vytvorených medailí by sa veru našlo.... Podstatné však je, aby sa o nich vedelo a boli aspoň zahrnuté v štatistike. Tu by som však nerád zachádzal detailnejšie, keďže diskusie sa zvyknú strhnúť nechceným smerom a zrejme tu každý má svoju časť pravdy. Narážal som iba na numizmatickú slušnosť, ktorá ako keby zapadala prachom a je čoraz vzácnejšia. To že sa nie vo všetkom zhodneme nie je problémom. Takže späť k téme.
Ako bolo spomenuté, najväčšia nejasnosť bola pri Fándlyho medaile, ktorá sa uviedla na pravú mieru a už je to teraz jasné. Preto moja otázka bola legitímna. Rovnako tvoja robota ohľadom katalógu si zaslúži obdiv a pokračuj v tom ďalej. Viem si predstaviť ako to je náročné a ty rovnako vieš že to poznám a myslím úprimne. Neviem či narážka, že: A mrzí ma, keď počujem, že také možno ani nechceme. Treba ich asi skúsiť ponúknuť do Číny či Ruska, tí európske umenie vyhľadávajú a vedia zaplatiť. bola myslená na mňa. Nič také som nenapísal. Treba si to prečítať ešte raz. Porovnávať kúpyschopnosť určitých špecifických predmetov v rámci sveta je tiež na dlhšiu diskusiu a je momentálne zbytočné sa púšťať týmto smerom, napriek tomu že si myslíme svoje. No ale odznela aj druhá podstatná informácia, že ďalšie dorazby týchto medailí už autor neplánuje. Vysvetlenie pomôže ako tebe, tak aj mne a ostatným zberateľom. Vieme obaja, že informácie ktorými disponujeme sú vzácne a mnohé by radi poznali viacerí. Verím, že každý si z tejto debaty odnesie čo potrebuje. Vieš, že mám rád keď je všetko jasné, bez pochybností a transparentné. A ako vidíš pomôže to aj predaju.
Ďakujem za reakciu a prajem všetko dobré.

Re: Medaila Polonský Ad honorem Albíni Brunovský Cu

Opýtam sa jednoducho podľa textov, ktoré čítam:
Prečo vznikla potreba urobiť dorazbu medailí z roku 1997 určených pre nejakú príležitosť až v roku 2020 ? Prečo edícia autora vzniká práve v roku 2020? (edícia autora vzniká na začiatku razby)
Máte vy v tomto celom nejakú úlohu ? Ak áno popíšte ju prosím.

ďakujem

Pravda byla vždy vítána kamením

Re: Medaila Polonský Ad honorem Albíni Brunovský Cu

Medaile Polonského sa dávajú pri rôznych príležitostiach, výročiach, za pracovné výsledky,absolventom univerzít, spolupracujúcim významnejším osobnostiam. Predpokladám, že drvivej väčšine príjemcov sám autor ani jeho dielo nič nehovorí, dostali nejakú medailu + diplom, sú radi a odložia to do kredenca.
Výskyt je teda skoro 0. Raz za rok alebo za 2 roky sa doteraz objavilo nejaké dielo v ponuke aukčného domu v Európe. Prípadne sa nejaký ocenený alebo jeho rodinný príslušník rozhodol takýto umelecký skvost z kredenca speňažiť.
Keby sa tu neobjavili napr. tieto autorské kusy, nemáte sa kde k medailám Polonského dostať, možno tak na nejakej výstave alebo v múzeu.

Re: Medaila Polonský Ad honorem Albíni Brunovský Cu

Pozri,musis uznat sam,ze ja ako majitel medaile (koncovy uzivatel),vychadzam z daneho faktu,ktory je pre mna smerodatny a to je uvedeny datum na papierovom obale.Jednoducho to je fakt,cierne na bielom a uprimne tieto zakulisne "tahy" pre mna nemozu byt smerodatne. Pri teoretickom predaji,budem vzdy uvadzat 1997r. a nie iny.

Na to,aby zvíťazilo zlo,stačí málo,aby dobrí ľudia nerobili nič.(E.Burke)
Národ, ktorý nie je ochotný kŕmiť svoju armádu bude neodvratne kŕmiť cudziu. (N.Bonaparte)
Dve veci sú nekonečné,vesmír a hlupost,ale o tej prvej nie som si isty(A.Einstein)
"...

...

Pridaná cenová ponuka

Re: Medaila Polonský Ad honorem Albíni Brunovský Cu

Túto vianočnú ponuku ukončím v nedeľu, 12.12. o 9-tej večer. Ďakujem

Re: Medaila Polonský Ad honorem Albíni Brunovský Cu

Dedo, iste, že som to myslel vo všeobecnej rovine. Je mi jasné, že takéto medaile nie sú pre každého a rešpektujem, že každému sa páči niečo iné a tak je to ok. Sám som prešiel od mincí až sem. Ale osobne mi je smutno z toho, keď sledujem ten obrovský záujem o bežnú, niekedy až tuctovú numizmatickú produkciu, do ktorej strká veľa z nás nemalé sumy a na kvalitu návrhu sa tu nie vždy dostane. Je síce dosť takých, a tým myslím aj teba, čo vedia oceniť našu svetovú tvorbu, ale mohlo by byť takých viac. Pritom na Slovensku máme dosť skvelých medailérov, ale robia žiaľ väčšinou len tzv. chlebovky, na ktoré majú málo času a priestoru na to, aby mohli ukázať, čo je v nich. Veď najlepšie domy sú tie, čo si navrhnú architekti sami pre seba, hoci sa vymykajú zaužívaným predstavám. Podobne to vidím aj v medailérstve, akoby o voľnú tvorbu dnes ani nebol príliš záujem. Vzniká toho výrazne menej ako pred rokmi, stačí sa pozrieť na združenie medailérov Slovenska pred 30 rokmi a dnes. Snáď by pomohol aj nejaký subjekt, ktorý by podporoval kvalitnejšiu tvorbu, ako je spomínaný Club français de la médaille fungujúci popri Parížskej mincovni. Neviem, či to vidí ešte niekto podobne...

Aby som sa ale oblúkom vrátil nepriamo k téme, ja obdivujem Polonského medaile o.i. aj pre to, že on každej jednej venuje veľa času, jedna vzniká aj mesiace, študuje veľa podklady a má na nej toľko rôznych tém a detailov či súvislostí, ktoré objavujem až postupne. Jedna medaila je vlastne viac medailí. Nepatria do šuflíka, ale musia byť na očiach Smile A želal by som si takýchto medailérov viac a aj do budúcna

Re: Medaila Polonský Ad honorem Albíni Brunovský Cu

Medaila sa zúčastnila XXVI. svetového medailérskeho kongresu FIDEM 1998, Haag, Holandsko

Toto je grafický list aka liata plaketa slúžiaca ako predloha pre razenú medailu

...

Pridaná cenová ponuka

...

Pridaná cenová ponuka

...

Pridaná cenová ponuka

Re: Medaila Polonský Ad honorem Albíni Brunovský Cu

Pripájam printscreen platby za túto medailu, aby sa nešírili fámy, poškodzujúce nielen moje dobré meno, ale hlavne majstra Polonského