Dnes je   -   - 106 online - neprihlásený - odborná sekcia.

Čo nás čaká nasledujúcich 7 dní:

Macho a Chlapovič - Aukcie, Eshop, Investičné zlato

Ďalšie inzeráty predajcu:

Medaile ČSPDP

Cena v €: 
0,00
Cenové ponuky: 
Cenové ponuky sú vypnuté pre tento inzerát

Rád bych Vám představil Ag medaili ČSPDP ke 100. výročí Řádu Bílého lva.
Veškeré info je na letáku. Mám i v Cu a tombaku.
Za mě velice povedená 30 kusová limitka…

Medaile ČSPDP
Medaile ČSPDP

Komentáre

Re: Medaile ČSPDP

Pekná a vydarená medaila. V Cu aj tombak mám tiež. K Ag som sa zatial nedostal.

Cena je to, čo zaplatíte, hodnota to, čo získate. W. Buffet

Re: Medaile ČSPDP

Pekné spracovanie. Velká, má aj patričnú hmotnosť. Čo ma trochu zaráža, že je to už tretia verzia medaily k tomuto výročiu. Zdá sa, že najkrajšia.

Omnia si perdas, famam servare memento

Re: Medaile ČSPDP

Ano, podle mě také nejpovedenější a navíc v nejmenším počtu.
Je to významné výročí, tak se inspirovalo více subjektů.
ČSPDP ji vydává jako spolkovou medaili, vydanou k příležitosti 85. výročí založení ČSPD s motivem Řádu Bílého lva.
V plánu je i 70 a 38 mm.

„Vždy je lepší hovořit s rozumným člověkem o něčem hloupém, než s hlupákem o něčem rozumném.“

Re: Medaile ČSPDP

Top medaila s harcubovským odkazom, vysokým reliéfom a navyše s poukázaním aj na Slovensko, vďaka Numik za tento príspevok.

ČSPDP vydává od svého založení medaile, zaměřené na důležité události v jejím působení a na významné události a osobnosti české historie. Od roku 1977 byl autorem medailí vydaných společností mistr medailér Jiří Harcuba, který vytvořil pro společnost kvalitní soubor těchto sběratelských artefaktů. Mezi autory tvořící pro společnost patří také M. Kužel nebo Karel Zeman.

Medaile společnosti patří mezi to nejlepší a i proto jsou tak vyhledávané sběrateli.

Autorem této medaile společnosti je akademický sochař a medailér Vladimír Oppl (*1953) (Řád Tomáše Garrigua Masaryka, padesátihaléř nebo dvacetikoruna), návrhy z dílny tohoto medailéra se vyznačují jedinečným, lehce rozpoznatelným rukopisem. Pro autorova díla jsou typické jemné propracované detaily a často komplikovaná avšak dobře čitelná kompozice. Umělec je schopen prostřednictvím jediného obrazu komplexně převyprávět příběh, jež numismat prezentuje.

Averz medaile tvoří charakteristický dvouocasý lev a nápis v kolopisu ČESKÁ SPOLEČNOST PŘÁTEL DROBNÉ PLASTIKY v kompozici, která vychází z návrhu, který použil Jiří Harcuba na svých medailích k 50. výročí společnosti a záslužné medaili ČSPDP v roce 1987. Averz je zde však v pozadí doplněn řádovou hvězdou Řádu Bílého lva I. a II. stupně.

Reverz medaile
Autorem Řádu Bílého lva první podoby se stal zkušený a uznávaný rytec Rudolf Karnet (1880–1955), který byl zároveň i spolumajitelem žižkovské ražebny Karnet & Kyselý, která razila také pro společnost.

Řádový odznak Řádu Bílého lva je tvořen pětiramennou hvězdicí, jejíž paprsky se rozbíhají ze středu kruhu a na konci, kde jsou rozšířeny, jsou trojitě rozeklány, přičemž špice jsou zakončeny kuličkami. Mezi paprsky hvězdice jsou vždy kolmo ke středu hvězdy postaveny jednotlivé lípové lístky se stonky a navzájem paprsky hvězdice spojují. Hvězdice je granátově červeně smaltovaná (na původním Řádu). (na původním Řádu - Na střed hvězdice je na lícové straně upevněn modelovaný stříbrný lev malého státního znaku.) Střední kruh rubové hvězdice nese na středu zlacený (na původním Řádu) monogram ČSR. Středový kruh je vrouben zlaceným (na původním Řádu) okrajem a tmavě modře smaltovaným na původním Řádu) nápisem PRAVDA VÍTĚZÍ. Nápis je rozdělen dvěma stylizovanými lipovými listy.

Střední kruh zde krásně vychází jako štít z reliéfu medaile do prostoru.

Od středního kruhu vybíhající paprsky hvězdice jsou na rubové straně taktéž červeně smaltovány (u původního Řádu) a nesou ve svém středu štíty zemských znaků – Čech, Moravy, Slezska, Slovenska a Podkarpatské Rusi.

Kolopis tvoří nápis ČESKOSLOVENSKÝ ŘÁD BÍLÉHO LVA doplněn letopočty 1922 a 2022, v spodní části reverzu medaile také signatura autora OPPL.