Dnes je   -   - 100 online - neprihlásený - odborná sekcia.

Čo nás čaká nasledujúcich 7 dní:

Macho a Chlapovič - Aukcie, Eshop, Investičné zlato

Ďalšie inzeráty predajcu:

4 dukát FJI. 1915 / 1977 - Ag odrazok

Cena v €: 
0,00
Cenové ponuky: 
Cenové ponuky sú vypnuté pre tento inzerát

Na BZD v Inchebe som našiel aj takýto kúsok, ktorý som dovtedy ešte nevidel. Jedná sa o strieborný odrazok 4 dukátu FJI. 1915 v proof vyhotovení s dodatočným letopočtom 1977 na reverze, ktorý predpokladám predstavuje rok tejto razby. Ako som si hneď na mieste u milých dám v stánku puncového úradu overil, jedná sa naozaj o striebro rýdzosti .9999.

Bohužiaľ sa mi však nepodarilo nájsť žiadne bližšie informácie o tejto razbe. Na internete som našiel len tento záznam o predaji niekedy v minulosti, jeden exemplár sa ponúkal na aukre a okrem toho som našiel už len túto platinovú verziu draženú v rámci aukcie Kokolusovej zbierky u M&Ch. ako unikát.

Chcel by som sa preto spýtať, či by nemal niekto náhodou nejaké dodatočné informácie o tejto razbe? Teda napr. či ju vydala oficiálne rakúska mincovňa, alebo sa jedná o nejakú súkromnú razbu, či je známy náklad a vlastne tiež pri akej príležitosti k razbe došlo, keďže s rokom 1977 sa mi nespája žiadne významné relevantné jubileum... Vopred ďakujem za akékoľvek info!

4 dukát FJI. 1915 / 1977 - Ag odrazok
4 dukát FJI. 1915 / 1977 - Ag odrazok

Komentáre

Re: 4 dukát FJI. 1915 / 1977 - Ag odrazok

Tuto ražbu si pamatuji od Kokoluse v platině, jak jste psal.
V Ag také z Aukra, ale nic konkrétního také nevím.
Kontaktoval jsem prodejce z Aukra, jestli něco bližšího neví.
Psal, že pokud by by byl k prodeji, tak by měl zájem Smile
Dále napsal toto :
“Je to soukroma razba a razila se jeste v platine. Prodejni cena je dle poptavky v Nemecku se dala sehnat kolem 200 eur v proofu pred covidem”
Více méně také nic konkrétního

„Vždy je lepší hovořit s rozumným člověkem o něčem hloupém, než s hlupákem o něčem rozumném.“

Re: 4 dukát FJI. 1915 / 1977 - Ag odrazok

Ďakujem pán kolega za informácie, obzvlášť za to iniciatívne kontaktovanie predajcu z Aukra Smile
Uvažoval som pôvodne, že by som oslovil aj priamo rakúsku mincovňu, ale po týchto info neviem, či by to malo zmysel - každopádne ešte uvidím a keby niečo, info doplním.

Re: 4 dukát FJI. 1915 / 1977 - Ag odrazok

Jedná sa o vzácnu razbu, pochybujem, že sa dali bežne kúpiť za 200 e pred covidom Smile, dražila sa aj na aukcii v Prahe minulý rok a vyšla takmer 1 000 eur čo považujem za relatívne málo kedže odrazkov je možno len pár, resp. na aukcčnom trhu sa nevyskytli.
Ked sa dražil v platine, skúšal som nájsť niečo o týchto razbách a vtedy mi vyšlo meno Ex Edward H. Metcalf - dával si raziť v rakúskej mincovni rôzne razby?, vždy sa jednalo o rádovo pár kusov, podvedome si ho spájam aj s razbami Artexu. Neviem si to potvrdiť ale je to moja domnienka.

admin Burzy mincí