Dnes je   -   - 126 online - neprihlásený - odborná sekcia.

Čo nás čaká nasledujúcich 7 dní:

Macho a Chlapovič - Aukcie, Eshop, Investičné zlato

Výroba centových euromincí je stratová, Únia zvažuje, či ich zruší

Výroba centových euromincí je stratová, Únia zvažuje, či ich zruší

Od januára 2002 členské štáty eurozóny vyrobili vyše 45,8 miliardy kusov jednocentových a dvojcentových euromincí.

BRUSEL. Európska komisia (EK) dnes navrhla štyri scenáre budúcnosti jednocentových a dvojcentových euromincí.

Udialo sa tak na základe žiadosti Európskeho parlamentu (EP) a Rady EÚ o preskúmanie skutočnosti, či používanie najmenších euromincí je v súlade s nákladmi na ich výrobu a akceptáciou širokej verejnosti.

Komisár EÚ pre ekonomické a finančné záležitosti Olli Rehn v tejto súvislosti uviedol, že EK uskutočnila sériu konzultácií so združeniami zamestnávateľov a spotrebiteľov, štátnymi pokladnicami a centrálnymi bankami, pričom snahou bolo zistiť výhody a nevýhody stiahnutia euromincí s najmenšou nominálnou hodnotou z obehu.

"Posunieme teraz tieto diskusie na ďalšiu úroveň, s členskými štátmi a zainteresovanými stranami, aby sme zistili, či existuje jasná vôľa pre príslušný legislatívny návrh," konštatoval Rehn.
Štyri scenáre

Komisia v tejto súvislosti dospela k štyrom možným scenárom.

Prvým je udržanie súčasného status quo, čiže vydávanie najmenších euromincí za dnešných podmienok a bez akýchkoľvek zmien ich podoby či materiálu.

Druhým scenárom je ich vydávanie pri znížených nákladoch na výrobu, čo znamená použitie lacnejších zliatin alebo zefektívnenie procesov výroby, alebo oba návrhy spolu.

Treťou možnosťou je ich rýchle stiahnutie z obehu. Znamenalo by to okamžité ukončenie ich výroby a sťahovanie z obehu prostredníctvom bankovej a obchodnej siete v konkrétnom časovom období. Po ukončení tohto obdobia by mince prestali plniť svoju finančnú hodnotu.

Posledným scenárom je postupné pomalé sťahovanie uvedených eurocentov z obehu.

Aj po ukončení ich vydávania by stále boli platným obeživom, najmä pri vydávaní a zaokrúhľovaní konečných cien. Pri tomto scenári sa očakáva ich postupné aj keď zdĺhavejšie stiahnutie z finančného trhu.
Výroba je stratová

Komisia konštatovala, že od roku 2002 výroba euromincí s najnižšou nominálnou hodnotou je stratovou záležitosťou pre krajiny eurozóny, ktoré ich vydávajú.

Rozdiely medzi nákladmi na ich výrobu a snahami štátov udržať ich v obehu možno vyčísliť stratou vo výške 1,4 miliardy eur.

Od januára 2002 členské štáty eurozóny vyrobili vyše 45,8 miliardy kusov jednocentových a dvojcentových euromincí, čo je zhruba 137 mincí na jedného obyvateľa eurozóny.

Komentáre

Re: Výroba centových euromincí je stratová, Únia zvažuje, či ...

Ja navrhujem , aby sme centové mince začali nosiť do zberu po vreciach , po vzore Anglicka, kedy cena kovu na váhu bola vascia ako cena mincí - tuším to boli - one penny Smile
Prakticky to vyzeralo takto : prišlo sa do banky a dalo sa zmeniť mince na drobné 1 penny , vrecia sa zobrali do zberu, zinkasovali sa peniaze /viac penazí/, a zase sa otočilo do banky ...atd , atd Smile

Otázne je aj prečo sú zrazu drobné mince stratové ? Pretože za ten čas oslabili ich hodnotu o tolko , že výroba je drahsia ako nominalna hodnota :-)Aspon je vidieť , ako nás pomaly ,ale isto klamú...

Mal by som ešte jeden návrh : nech ich dajú vyraziť v Číne , náklady na výrobu budú nižšie Smile

Omnia si perdas, famam servare memento

Re: Výroba centových euromincí je stratová, Únia zvažuje, či ...

Deje sa presne to čo sa stalo v Austrálii a teraz tuším aj v Kanade otom rokuju
kde náklady na razbu 1centovky a 2centovky boli náročné a prestali sa raziť kôli ich nízkej hodnote.

NASCIMUR IN LACRIMIS, LACRIMABILE DUCIMUS AEVUM, CLAUDITUR IN LACRIMIS ULTIMA NOSTRA DIES.
(Sme rodení v slzách, vedieme život plný slz, v slzách sa končí aj náš posledný deň.)

Re: Výroba centových euromincí je stratová, Únia zvažuje, či ...

Ak mi zrušia 1 a 2 centovky už nikdy nezoženiem v obehu 1 a 2 ct. gr F Sad

R.

Anketa

Navrhujem anketu ohľadom zrušenia 1 a 2-centových mincí:
http://www.burza-minci.com/node/54835

Re: Výroba centových euromincí je stratová, Únia zvažuje, či ...

Taliani od Nového roku vyradia z obehu najmenšie mince

"Ak sa neviete zmieriť s tým, že danému fenoménu nerozumiete a na jeho skutočné porozumenie nemáte mentálnu kapacitu, prikloníte sa prakticky k akémukoľvek vysvetleniu, len aby ste uľavili svojmu kognitívnemu diskomfortu."
Ján Markoš