Dnes je   -   - 86 online - neprihlásený - odborná sekcia.
Macho a Chlapovič - Aukcie, Eshop, Investičné zlato

Stanovisko NBS k medializovaným informáciám k vydaniu pamätnej dvojeurovej mince Príchod misie Konštantína a Metoda na Veľkú Mor

http://www.nbs.sk/sk/informacie-pre-media/tlacove-spravy/spravy-vseobecn...

Aky maju zberatelia dvoj-eurovych minci nazor?

Mna to pomerne rozhodilo... so vsetkou uctou k instituciam EU, cenzurovat vytvarny navrh vzhladu mince z dovodov nabozenskych, povazujem za mierne silne kafe.

Komentáre

Pekne sa prejavuje diktát.

Pekne sa prejavuje diktát. Najprv museli byť politicky a triedne správne motívy teraz náboženské. A vždy sa zodpovední vyhovárali na akési predpisy, dohody a podobne.

Si vis pacem, para bellum.
Acta non verba.

sila

Aj mňa to pobúrilo, myslím, že toto som od EU ani vo sne nečakal.

Zaujímalo by ma

ktoré sú to : "niektoré členské štáty"...
(V rámci pripomienkového konania požiadala Európska komisia a niektoré členské štáty o odstránenie náboženských symbolov (konkrétne svätožiar a krížov na páliu) z návrhu mince.)

Chatam

Este ze necenzurovali vzhlad mince Chatam Sofer, zvytky Tory a sedemramenny svietnik su tiez nabozenske symboly.

Som ateista, a pride mi to s

Som ateista, a pride mi to s tou toleranciou inych nabozenstiev podobne ako keby si narkoman vnutrozilne podaval drogy na detskom ihrisku a spolocnost sa tvari aka je tolerantna.
Ta umela tolerancia v EU je na srandu a dosledky tychto vseliakych hluposti znasame vsetci.

Osobna sprava sluzi iba na vymenu e-mailov.

Kompex malosti

Slovensko má odjakživa kompex malosti. Sme „malý“ štát, máme „málo“ obyvateľov a hlavne „málo“ sebavedomia, preto máme pocit, že musíme byť vždy pod vplyvom či ochranou väčšieho národa/ štátu. Desiatky rokov ním bol Sovietsky zväz a teraz je ním Európska únia. Slepo poslúchame príkazy a nariadenia a nevieme sa ničomu vzoprieť, povedať vlastný názor a hlavne presadiť si svoje záujmy. Pritom v Európe sú aj menšie štáty a menšie národy, ktoré týmto komplexom netrpia a dokážu si presadiť svoje.
A tak nám EÚ diktuje, čo a ako máme robiť, no a my si to necháme...

to Roman8412

Tak apon vies kto taha za nitky. Wink

Ein Dukaten, gut geschlagen, bedecken Ross und Reiter bis zum Kragen.

Je to hrůza velebnosti

Asi by sme mali Zdenkovi Troškovi napísať aby prišiel natočiť niečo aj na Slovensko ......hlúpostí tu máme už viac ako dosť a ďalší diel by sa mohol volať Slnko, sranda a Slovensko

Asi tak.

Celá EU je komédia ...

Celá EU je komédia ... Slah
Nevedia vyriešiť vlastné existenčné problémy, tak sa realizujú aspoň hlúposťami ... Plesk
Napríklad diktátom na odstránenie náboženských symbolov z návrhu mince ... Palec dole Palec dole Palec dole

Som na numi dôchodku, nerušte ma, prosím. Numizmatika je zábava Smile

KDH: Výzva NBS, aby nemenila podobizeň svätých Cyrila a Metoda

BRATISLAVA 21. novembra - Návrh NBS zmeniť podobizeň sv. Cyrila a Metoda považuje KDH za absurdný. Je nepochopiteľné, že NBS akceptovala pripomienky nejakého bruselského úradníka, ktorý možno nikdy ani na Slovensku nebol. Sv. Cyril a sv. Metod boli nielen vierozvestcovia, ale priniesli na Veľkú Moravu aj naše prvé písmo. Mali obrovský duchovný a kultúrny význam, ktorý formoval identitu nášho národa. Sú spolupatrónmi Európy, preto je nepochopiteľné, že práve Brusel s tým prichádza. V roku 1985 pri púti vo Velehrade vystúpil minister kultúry ČSSR Milan Klusák a hovoril „o pánovi Cyrilovi a pánovi Metodovi“ a dav skandoval „svätí.“ Dnes to isté ako komunistická moc robí aj Brusel. Je historickým faktom, že boli predstaviteľmi Cirkvi a boli vyhlásení za svätých, čo si každoročne pripomíname národnou púťou v Nitre. Je preto zvrátené, aby sme ich vyobrazovali inak, pretože to vyžaduje úradník z Bruselu. V Európe sme už mali jeden pokus stiahnuť kríže z verejných budov, ten však neuspel. Preto vyzývame Národnú banku Slovenska, aby sa správala ako národná a nemenila podobizeň sv. Cyrila a sv. Metoda.

Na se ovce sa zabudzaju, este

Na se ovce sa zabudzaju, este bude mozno zasadat k tejto teme ja pralament Smile
http://www.sme.sk/c/6611307/sdku-nerozumie-preco-nam-unia-nepovolila-eur...

Osobna sprava sluzi iba na vymenu e-mailov.

Euro mince

A keby sa tak stalo bolo by dobre (myslim tym diskusia v parlamente), mali by sme trvat na povodnom navrhu uz len z principu, bez ohladu na nabozenske vyznanie. Nie je odovodnitelny tento druh cenzury.

V kontexte tejto našej hlúposti sa pozrime

vedľa k bratom čechom . V budúcom roku je u nich emitovaná 10 000 Czk 1 OZ minca s motívom príchodu týchto dvoch vierozvestcov a pokiaľ na tomto obrázku nemajú Cyril a Metod skafandre okolo hláv tak to myslím symbolizuje svätožiaru. Mám podozrenie , že tam vidím aj kríž .............EÚ .........KDE STE PÁNI ÚRADNÍCI? Alebo sa hráme na náboženstvo a symboly len na peniazoch???? To je riadne scestné .

Asi tak.

Euro mince

Nie len kriz ale aj svatoziara.

http://www.aktuality.sk/clano

Nedávno som zachytil článok o

Nedávno som zachytil článok o tom, že v Bruseli nebudú mať Vianočný stromček aby tým neurážali iné náboženstvá. Najprv som si myslel že niekto si robí oneskorene prvý apríl, ale vidím, že podobných nápadov bude mať Brusel asi stále viac. Našej NBS sa čudujem že si nechá takto diktovať a dúfam, že to odstránenie náboženských symbolov ešte prehodnotí a ponechá ich tak ako bolo na originálnom návrhu.

Mozno to dopadne tak, ze ak

Mozno to dopadne tak, ze ak sa nepodvolime bude to legalne platidlo iba na SR uzemi..... Smile

Osobna sprava sluzi iba na vymenu e-mailov.

...

V blízkej budúcnosti možno keby sme tam chceli dať Petra Šťastného tak nám zakážu dať mu hokejku a puk a v ďalekej budúcnosti by nám potom už priamo prikázali dať Jánošíkovi motorovú pílu namiesto valašky ... Nono Palec dole
Ale ono je to tak, že silné France už nie je tak silné a v DDR sa bijú o voličov. Tak nám vládnu bežní úradníci, ktorí práve majú čas ... Plesk

Som na numi dôchodku, nerušte ma, prosím. Numizmatika je zábava Smile

...

http://aktualne.atlas.sk/bruselu-vadia-krize-i-svatoziara-cyrila-a-metod...

vrajze namietky zniesli Francuzi a Greci.
Nato v akej situacii su Greci..., sa ani neboja ozvat a pripomienkuju asi vsetko.

Čakaj najhoršie a dúfaj v najlepšie...

...

Toto je medzinárodný škandál. O našich dejinách rozhodujú "podržtašky" v Bruseli a predstavitelia skrachovaného štátu, ktorý nakoniec utopí aj nás -

Návrh jej vyobrazenia sa však stretol s námietkou bruselských úradníkov. Niektorým členom Rady Európskej únie a Európskej komisie malo prekážať, že na minci boli solúnski bratia zobrazení so svätožiarou a na časti ich oblečenia boli umiestnené kríže. Podľa neoficiálnych informácií Aktuálne.sk mali námietky vzniesť predstavitelia Grécka a Francúzska.

Palec dole Palec dole Palec dole Palec dole Palec dole Si šiši? Si šiši? Si šiši? Si šiši? Si šiši? Palec dole Palec dole Palec dole Palec dole Palec dole Slah Slah Slah Slah Slah

Som na numi dôchodku, nerušte ma, prosím. Numizmatika je zábava Smile

21 rokov

nam vladli Rusi, ale ti aspon vsetko zobrali co sme vyrobili a dali lacny plyn a ropu a teraz nam vladnu k-o-o-t-k-o-v-i-a z EÚ, ktori ani nevedia kde lezi Slovensko, dufam, ze to nebude dlho trvat a ospravedlnujem sa za neslusne slovo, ale som strasne nasraty Nervy Nervy Nervy Ja blbec Ja blbec Ja blbec

... jemná úprava ... Smile

Pomaly ma mrzi ze sme do

Pomaly ma mrzi ze sme do tohoto paskvilu vstupili, EU ma dobre casy za sebou, a my sme nastupili na potapajucu sa lod. Navyse keby sme mali trosku rozumu, nemuseli by sme EU vobec potrebovat. Stacilo napriklad ostat spolu z cechmi obnovit tradicne kvalitne priemyselne produkty (pred vojnou ich tu bolo spusta), zachovat si potravinovu sebestacnost (SR ako obilnica krajiny), nepustit ku korytu lumpov a pohrobkov STB. A skutocne tu mohlo byt druhe svajciarsko ako sluboval jedne golemov klon. A nmuseli by sme prijmat diktat obmedzenych polointeligentov, ktori cely zivot prdia do filcu a o skutocnom zivote nemaju ani paru.

"Rus lže i když mlčí, natož když něco blekotá"

neznámy diskutér, facebook, marec 2022

...

Ani Mayovia tento experiment s názvom EU psychický nezvládli a ukončili to s dátumom 21.12.2012. Na druhý deň bude deň nula ... bez EU ... Nervy

Som na numi dôchodku, nerušte ma, prosím. Numizmatika je zábava Smile

Suhlasim

Ano ide o skandal a pocit nasratosti je na mieste. Regulerne vytvorena komisia v NBS vyberie vitazny navrh a potom pre zadubnenost dvoch statov, z ktorych jeden moze byt rad ze je rad, sa zmeni vitazny navrh a to s absolutne nemiestnym a neodovodnenym argumentom. Videli vobec zastupcovia tychto dvoch statov napriklad pamatnu mincu Vatikan-rok svateho Pavla? Ide o zobrazenie priamo zazracneho pribehu z biblie, kde sa mal Pavlovi zjavit cez akesi svetlo Jezis. Tam neprekazala viera?

Úplne sa stotožňujem s vyššie

Úplne sa stotožňujem s vyššie uvedenými názormi, a nebudem opakovať čo tu už bolo napísane. Preto iba :
Pridávam sa, a súhlasím.

Začínam si namýšľať, že Lukáš Krivošík odo mňa opisuje

http://www.aktuality.sk/clanok/218027/komentar-taka-normalna-svatoziara/

Alžbeta Durínska v skafandri ? či svätožiara???

Asi tak.

INFO

A je vobec CaM oficialne uznany cirkvou za svetych ?
Pretoze ak nie tak nemaju pravo mat svetoziaru ako cirkevny simbol.
Ja si spminam ze oni prisli na Velku Moravu hlavne tvorit a ucit pismo a nie hlasat pravdu svetu cirkvi.
Neboli to misionary, ale alfalogovia.
To asi preto mali pripomienky k tej svetoziari...

A bol simbol dvojkriza CaM naozaj ich, lebo ja neviem nic o tom.
Nemam informacie ze CaM prisli na Velku Moravu s zezlom, ktory mal na konci dvojkriz...
Cele toto mi pripomina neuveritelne a nekonecne hadky o Kristovom kalichu z poslednej vecere - Svaty Gral.
Jedni tvrdia ze bol strieborny iny ze bronzovy dalsi tvrdia ze bol kamenny potom tvrdia ze bol zo zlata a dlasi tvrdia ze bol z lesteneho krystalu, ktory ani dneska nikto nevie vyrobit.
Ja mam informacie ze CaM sem prisli lentak s batozkom na pleci podopierajuc sa drevenym budzoganom z ktoreho sa stal za stovky rokov dvojkriz ludskim prikraslovanim skutocnosti...

Co sa tika tej mince podla mna stoji za ho.no.
Mali tam dat iba dva komiksove portrety a abecedu ciriliky dookola.

Štasťena praje odvážnym. Vergílius 70 - 19 pnl.

Zaujímavé

Námietku vzniesol Francúz? Svätožiara na C+M vadí, ale Gauguinove Tahitské prsia na 1,5€ z roku 2003 sú v poho? J'aime la France. Innocent

Čestne prehlasujem, že na tejto stránke mám iba jeden nick - Martin1008.

...

Martin počul som, že ten pán s copyrightom na foto je na súdoch veľmi úspešný ...

Som na numi dôchodku, nerušte ma, prosím. Numizmatika je zábava Smile